STAFETT: Dagbladet har laget to forslag til herrelag i VM-stafetten. Slik svarer landslagstrener Eirik Myhr Nossum. Video: Bjørn Langsem. Foto: NTB Scanpix Vis mer

VM-plassene deles ut i helga

- Håper jeg skuffer flest mulig

Landslagstrener Eirik Myhr Nossum sliper VM-kniven før NM på ski. De som ikke presterer i Meråker, kan se langt etter en VM-plass. Nossum håper mange blir skuffa.

MERÅKER (Dagbladet): Det er iskaldt i NM-bygda, og mange av løperne som kjemper om VM-plasser hadde hatt bruk for varme og kjærlighet når det nå drar seg til om muligheten til å få gå for VM-gull i Seefeld om noen små uker.

Ikke minst gjelder det for lørdagens NM-distanse, tremil med skibytte.

NM-tremila blir det første og eneste rennet på distansen før VM-gullene deles ut lørdag 23. februar. Dermed blir det ekstremt viktig å prestere i NM om man skal ha håp om å få gå VM.

- NM-tremila har aldri vært så avgjørende som den er i år med tanke på et mesterskap, sier landslagstrener Eirik Myhr Nossum til Dagbladet.

Ikke amerikansk uttak

Akkurat nå er det minst seks løpere som alle med rette kan si at de vil være medaljekandidater på den distansen i Seefeld. I tillegg vil nok både Hans Christer Holund og Chris Jespersen gjerne ha et ord med i laget.

Men noe amerikansk uttak i Meråker lørdag, slik enkelt har snakket om, det blir det ikke.

- Nei, det blir det ikke. Jeg binder meg ikke så mye som at jeg sier det, men det jeg kan si, er at vinner du her i NM, så har du en god sak, smiler Nossum.

Sjeldent jevnt

Bortsett fra at Johannes Høsflot Klæbo både går sprinten og lagsprinten, er det egentlig veldig få løpere som kan føle seg hundre prosent trygge på VM-plass på noen distanse.

MÅ VRAKE MANGE: Landslagstrener Eirik Myhr Nossum har sparsomt med VM-plasser og vet han må skuffe mange allerede lørdag, når VM-uttaket gjøres under NM i Meråker. Foto: Bjørn Langsem
MÅ VRAKE MANGE: Landslagstrener Eirik Myhr Nossum har sparsomt med VM-plasser og vet han må skuffe mange allerede lørdag, når VM-uttaket gjøres under NM i Meråker. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Ja, det vil være nærmest en skandale om ikke Emil Iversen får gå den klassiske femtenkilometeren, men Iversen har ikke gått renn siden Tour de Ski, og har i så måte noen spørsmålstegn bak navnet sitt.

Det som er sikkert, er at det sjelden har vært så jevnt om plassene, på alle distanser, bare uker før et VM.

- Det er vanskelig nok å ta ut en tolvmannstropp, og når vi skal skjære det ned til fire løpere per renn, så er det enda vanskeligere, sier Nossum.

Vil skuffe mange

For Nossum blir det første gang han skal stå ansvarlig overfor løperne for et laguttak som er nødt til å gi skuffa og kanskje også forbanna utøvere.

Samtidig er det en situasjon landslagstreneren har forberedt seg på helt siden han tok over laget i mai.

- Jeg starta den første samlinga vår med å si at jeg håper jeg kan skuffe flest mulig i VM, for det betyr at vi har gått fort på ski før VM. Jeg står for det jeg sa da, og vi begynner å nærme oss det at jeg må skuffe ganske mange, sier han, og fortsetter:

- Det er ingen som helst slags tvil om at jeg på hver distanse kommer til å vrake folk som enten har pallplass på distansen, eller har vært veldig, veldig nærme.

- Er dette det tetteste uttaket på veldig lenge?

- Ja, og spesielt på den tremila kan vi nok si at det aldri har vært jevnere, sier han.

Økt press

Og da er vi tilbake ved der vi begynte denne saken, på lørdagens NM-tremil på Grova skistadion i Meråker. Etter det løpet blir flere potensielle VM-medaljører stående igjen i kulda som ligger over Trøndelag denne uka.

Presset før NM-tremila er såpass tøft at selv de mest rutinerte kjenner litt på det. Også landslagstreneren merker at spenningen blant hans elever øker.

- Ja, jeg merker det, og jeg tror det er litt spesielt i år, siden vi bare har den ene tremila før VM. Jeg ser hvordan de jobber mentalt inn mot de viktige rennene, og jeg vet at det koster litt. Det ser jeg. Men fanken, hvis du ikke tåler NM-presset, da har du ikke noe i VM å gjøre, smiler landslagstreneren til Dagbladet.