TILBAKE FOR FULLT: Kristin Størmer Steira er mer motivert for å trene og satse på gode resultater enn noen sinne. Og hun har lært mye av startnekten hun fikk sist vinter.  Foto: Tormod Brenna / Dagbladet
TILBAKE FOR FULLT: Kristin Størmer Steira er mer motivert for å trene og satse på gode resultater enn noen sinne. Og hun har lært mye av startnekten hun fikk sist vinter. Foto: Tormod Brenna / DagbladetVis mer

- Håper mine erfaringer kan hjelpe andre

Sist vinter fikk Kristin Størmer Steira (31) startnekt. Det håper hun mange i Ski-Norge lærte noe av.

SEISSER ALM (Dagbladet): Det vakte oppsikt da legene grep inn overfor Størmer Steira og satte henne på sidelinja noen uker sist vinter. Kristin var inne i en vanskelig periode etter et samlivsbrudd.

Humøret var ikke akkurat på topp, og et reultat av det var at hun slurvet med næringsinntaket.

- Det var ikke skigåinga eller trening som gjorde at jeg fikk problemer. Det var livssituasjonen.  Vi er bare vanlige mennesker vi også, sier Kristin Størmer Steira til Dagbladet.

- Matlysten var lik null, jeg hadde ikke fokus på å få i meg den næringa jeg trengre, sier Kristin til Dagbldet.

I tillegg trente hun hardt, brukte skiturene det som terapi, Resultatet ble at kroppen ble tappet. Hun ble rett og slett for tynn.

- Og da gikk det ut over jobben min, som jo er å gå på ski.

Uforsvarlig
Kroppen hadde for lite næringsoverskudd tl å bli utsatt for de belastningene skirenn medfører. Legene mente det ikke var helsemessig forsvalig å konkurrere.

- Det var tøft. Ikke noe morsomt i det hele tatt. Men jeg fikk bare positive tilbakemeldinger og mye forståelse. Det var godt i en vanskelig situasjon, sier Kristin, som selv om hun gjerne skulle vært hele episoden foruten, håper mange i ski-Norge har lært like mye som hun selv har gjort.

 - Jeg lærte mye. Ikke minst at jeg skulle gitt meg med konkurranser lenge før jeg ble nektet å gå. Jeg skulle tatt signalene tidligere.

Håper andre lærte - Hva håper du andre har lært?

- At det kan få konsekvenser å slurve med matinntaket. Å ha næringsbalansen i orden er utrolig viktig både for evnen til å prestere bra, men også for helsa.

- Det håper jeg både yngre løpere, men ikke minst lederne, trenerne og foreldrene deres har fått med seg. Jeg håper mine erfaringer kan være til hjelp for andre, sier Kristin til Dagbladet.

- Er du sikker på at dette ikke kommer til å hende igjen?

- Rimelig sikker. Jeg har lært.

Savnet miljøet
Kristin Stømer Steira samler for tida treningstimer og blodlegemer i høydne i italienske Seisser Alm - norske langrennsløperes favoritt-treningssted.

Her koser hun seg med lagveninnene mellom øktene, og sprudler av overskudd. Hun er glad for at tankene på å legge opp aldri ble noe mer enn tanker.

- Noe av det jeg lærte sist vinter er hvor viktig laget, de andre jentene, ja hele miljøert er for meg. Da jeg sto utenfor en periode kjente jeg virkelig hvordan jeg savnet det.  Det eneste jeg ville var å få komme tilbake og reise og være sammen med de andre, sier Kristin til Dagbladet.