- Håper Myggen aldri kommer tilbake

Toppidrettssjef Bjørge Stensbøl ber Fotballforbundets toppledelse gå sterkere ut og markere avsky mot Myggens holdninger. - Med de holdningene Myggen har vist oss den siste tida, er jeg sjeleglad for at han er ute av norsk toppidrett, sier Stensbøl til Dagbladet.

Bjørge Stensbøl har fulgt debatten etter lanseringen av Myggen-boka sist torsdag. Sjøl oppfatter han det forfatter Håvard Rem og Myggen beretter som som et råttent kapittel i norsk toppidrett. Nå sier han fra.

- Med slike holdninger, håper jeg Myggen aldri kommer tilbake. Han kan han bare bli i Tyskland, sier Stensbøl.

Han mener frontfigurene i Fotballforbundet - det vil si president Per Ravn Omdal og generalsekretær Karen Espelund - må ta harderer tak i det han oppfatter som farlige understrømmer.

- Norges Fotballforbund har en betydelig jobb å gjøre for å gi uttrykk for og etablere riktige holdninger fra ungdom og opp til A-landslaget, sier han.

- Gjør som Thorstvedt

Derfor gir Stensbøl ros til Erik Thorstvedt. Han refset Myggen grovt under pressekonferansen tirsdag. Stensbøl utfordrer forbundslederne til å gjøre noe av det samme.

- Jeg håper de følger opp Erik Thorstevdt, som jeg oppfattet uttalte seg mer som «mangeårig lagkamerat» av Myggen, enn Fotballforbundets representant. Jeg synes det var godt å høre den gamle keeperkjempen ta et oppgjør med en slik ukultur, og håper Fotballforbundets ledelse følger opp, sier han.

Lettvint analyse

Sjøl betakker Stensbøl seg, Myggen og Håvard Rems vurderinger av toppidretten.

- Det har vært mye snakk om takhøyde - eller mangel på dette - i toppidretten. Norsk idrett favner mennesker fra de fleste trosretninger, fra alle politiske lag av folket, fra minoriteter og majoriteter, fra individualister til lagspillere, sier han.

- Men jeg nekter å kjøpe en slik analyse av toppidretten som Rem har gjort, tydeligvis kun basert på research med noen fotballspillere i en røykfylt campingvogn under et mesterskap.

Stensbøl presiserer at han ønsker individualistene velkommen:

- Visst er det også rom for individualister og «kunstnere» i toppidretten. Og visst legger vi bevisst opp til å dyrke dem. Men spesielt i lagidretter er det behov for spilleregler, som også kunstnerne må følge.

Grovt svik

Derfor mener Stensbøl at Myggen er illojal på tristeste vis.

- Myggen har sviktet alle andre enn seg selv, sin agent og sin familie. Han har sviktet Semb og lagkameratene gjennom å misbruke og utlevere dem på denne måten. Han har sviktet idrettens idealer om ærlighet. Han har sviktet sin oppgave som rollemodell og forbilde for titusenvis av unge norske fotballspillere, sier han.

Stensbøl synes Myggens kommentarer i debatten etterpå sier det meste:

- Jeg synes det var forstemmende å høre ham si at det måtte være fint for unge 15- 16-åringer å se at det finnes andre veier til en toppfotballkarriere - underforstått, med røyk og fyll.

- Jeg skjønner etter hvert at det er viktigere for Myggen å få lov til å gå på pub enn å følge et enkelt regelverk han selv har vært med på å lage. Og jeg hører han sier at han har blitt bedre av røyk og fyll. Jeg håper for alles del at dette sier mer om Myggen enn det idrettslige nivået i toppfotballen.

Sier Stensbøl.

Pengegalskap

Toppidrettssjefen frykter vi nå ser konsekvensen av millioninntektene som blir fotballproffene til del:

- Jeg håper inderlig ikke det blir typisk for fotballen at selvbildet og behovet for egendyrking øker proporsjonalt med inntekten.

I kjølvannet av et par måneder med ubehagelig fokus, går nå Stensbøl offensivt til verks:

- Det har vært litt for mye fokus på fyll og manglende holdninger den siste måneden. Før OL sa jeg at dette måtte resultere i en bredere holdningsdebatt om hva slags toppidrett vi ønsker, sier han.

Her krever han engasjement fra dem det gjelder.

- Utøverne må delta aktivt. Jeg vil be utøverkomiteen om å sette i gang arbeidet for å initiere en slik debatt, og forventer at de følger opp.

- Bli med, Myggen

- Her er også Myggen velkommen til å delta, enten selv eller gjennom sine talerør, sier Stensbøl.

Han tror nemlig ikke at utøverne kan påtvinges noe som helst.

- Til sjuende og sist har utøveren selv ansvar for sin hverdag og sine valg, sier Stensbøl, til Dagbladet.

FORBANNA: Toppidrettssjef Bjørge Stensbøl har fått nok av Myggens utskeielser. Sjefen håper fotballspilleren blir i Tyskland.