Håper på 213 meter

Arrangørene av skiflyvnings-VM i Vikersund håper på hopp rundt 212-213 meter. Det presterer neppe «den flyvende hollenderen» som er påmeldt.

Av BØRJE KLÆBOE EIDISSEN

Niels de Groot fra Nederland er en av vel 70 hoppere som er påmeldt til skiflyvnings-VM i Vikersund neste helg. Han er et relativt ubeskrevet blad i internasjonal skihopping, og vil neppe komme ned på samme lengder som verdenscupleder Martin Schmitt & Co.

- Det er fullt realistisk at de beste vil lande på lengder rundt 212-213 meter. Bakken er gravd ut i bunnen, og forholdene er bra, sier den tidligere storhopperen Ole Bremseth som er assisterende rennleder under VM.

I morgen merkes bakken, og lørdag sendes 23 norske testhoppere utfor. Blant dem Kristian Brenden og Espen Bredesen. Først av alle er imidlertid Lars Fidjestøl (19), sønn av Vikersunds egen verdensmester Ole Gunnar Fidjestøl.

I overkant av 70 hoppere fra 18 nasjoner er påmeldt til VM i Vikersund. Den norske VM-troppen består av Olav Magne Dønnem, Tommy Ingebrigtsen, Roar Ljøkelsøy, Jon Petter Sandaker, Lasse Ottesen og Henning Stensrud.

Den nye Vikersund-bakken er bygd ut for 12 millioner kroner. K-punkt er 185 meter, mens jury-lengden er 207 meter. Gjeldene bakkerekord tilhører japaneren Takanobu Okabe og er på 194 meter. Den overlever neppe VM.

VM-hopperne får prøve seg i bakken første gang torsdag i neste uke. Dagen etter er det prøveomgang og kvalifisering. De 50 beste får hoppe prøveomgang og tellende førsteomgang lørdag, mens de 30 beste i første på vanlig vis får hoppe finaleomgangen.

Søndag er det kun de 30 beste fra lørdag som får hoppe to tellende omganger. VM-vinneren kåres sammenlagt etter de fire tellende omgangene.

- Det uheldige med denne ordningen er at gode hoppere kan forsvinne helt ut av VM hvis de misser i førsteomgangen på lørdag. Det er synd hvis det er hoppere som normalt leverer gode hopp, sier Ole Bremseth.

SUG I MAGEN: Fra hoppkanten er det 126 meter - rett ned.