Håper på dobbelt norsk i Iditarod

Robert Sørlie inne på White Mountain - nevøen avanserer.

(Dagbladet.no): Kl. 22.59 i kveld norsk tid kom Robert Sørlie inn til White Mountain. Foreløpig har ingen av rivalene meldt seg på sjekkpunktet, det aller siste før Sørlie setter kursen mot Nome i morgen tidlig kl. 06.59.

Det er 124 km igjen til mål i Nome, og uten å vite hvor stort forspranget er tror Team Norway på en ny seier for hurdølingen.

Han vant for to år siden, og 47-åringen med tilnavnet «Sølvreven» har ledet løpet de siste fem dagene.

Håper på dobbelseier

- Det skal mye til for at Robert ikke vinner, med den ledelsen han har skaffet seg, sier pressekontakt Nina Skramstad til Dagbladet.no litt før midnatt i kveld.

Det omtalte forspranget var på nesten tre timer tidligere i kveld. John Baker, Mitch Seavey, Ramy Brooks og Ed Iten halset alle mellom 2.51 og 3.33 timer bak nordmannen.

På sjetteplass ut fra Elim ligger Bjørnar Andersen (27).

27-åringen er kjent som en kanon i avslutningen, og Skramstad mener det er mulig for ham å kapre andreplassen.

FØRST IGJEN: Robert Sørlie fosset først inn til White Mountain kl. 22.59 - det siste oppholdet før sluttspurten inn til Nome. Foto: Hurdal.com
FØRST IGJEN: Robert Sørlie fosset først inn til White Mountain kl. 22.59 - det siste oppholdet før sluttspurten inn til Nome. Foto: Hurdal.com Vis mer

Også fordi Andersen har en alaskahusky ved navn Ella i spannet. Hun er 10 år og kjører sitt fjerde Iditarod, inkludert seieren med Sørlie i 2003.

- Elle er lederhunden og hun vet at de snart er framme. Hunder er smarte. Hun var med Robert til seier sist, sier Skramstad.

Andersen har virkelig fått fart på spannet, og lå bare halvannen time bak Sørlie-forfølgerne med nesten 20 mil igjen

- Andreplassen er inne rekkevidde, sier Skramstad.

Alle hviler åtte timer i natt

Det meldes om ufyselige forhold med regn og blåst langs kysten i Vest-Alaska i kveld norsk tid. Derfor kom Sørlie seinere inn til White Mountains enn forventet i kveld.

Om han har tapt tid til rivalene vet ingen, så lenge ikke rivalenes spann er dukket opp. Alle må hvile i åtte timer før avreise videre til Nome i morgen.

Vinneren av Iditarod 2005 er neppe framme før i morgen ettermiddag, kanskje rundt kl. 17. Han heter etter alle solemerker Robert Sørlie.

En Dodge-truck til en halv million kroner er førstepremien - pluss 440 000 kroner i kontanter.

I tillegg blir Sørlie den eldste vinneren gjennom Iditarod-historien som 47-åring.

- Jeg er sikker på at Robert ikke roter bort dette, sier Skramstad.

STERK MOT SLUTTEN: Bjørnar Andersen kan klatre fra sin 6. plass.