ENGASJERT: Sarpsborg-trener Geir Bakke snakket på en pressekonferanse i Istanbul i går kveld. Foto: Fredrik Varfjell / Bildbyrån
ENGASJERT: Sarpsborg-trener Geir Bakke snakket på en pressekonferanse i Istanbul i går kveld. Foto: Fredrik Varfjell / BildbyrånVis mer

Sarpsborg i Europa League

Håper på et helvete i Istanbul

Sarpsborg-trener Geir Bakke nyter hvert sekund før debuten i Europa League: - Jeg vil være med på sirkuset, sier han.

  • Besiktas – Sarpsborg, kl. 18.55 på TV 2 Sport

ISTANBUL (Dagbladet): Trener Geir Bakke (48) frykter ingenting når Sarpsborg entrer en av verdens største heksegryter i kveld. Motstander er Besiktas i Istanbul.

- Jeg har hørt at de ønsker «velkommen til helvete». Jeg håper virkelig at det blir sånn, sier Bakke til Dagbladet.

- Mange har uttalt hvordan det kan være i den heksegryta der. Seinest i helga hørte jeg Steffen Iversen fortelle om alt som skjedde før, under og etter en kamp med Rosenborg. Og for meg kan det gjerne bli sånn. Da er vi virkelig med på sirkuset. Og det kan bli gøy, sier Bakke.

Trenere og spillere ankom Istanbul med charterfly tirsdag. I går kveld trente lille Sarpsborg på mektige Vodafone Park med en kapasitet på 41 000 tilskuere. Klokka 18.55 braker det løs.

- Dressen passer

Laget fra Østfold har vunnet allerede ved å kvalifisere seg til gruppespillet i Europa League. Sammen med Rosenborg skal de nå ut i verden og gjøre Norge stolt de neste høstmånedene.

INFERNO: Scener som dette er ikke uvanlig når Besiktas spiller kamp. Her er fansen med pyroeffekter. Foto: NTB scanpix
INFERNO: Scener som dette er ikke uvanlig når Besiktas spiller kamp. Her er fansen med pyroeffekter. Foto: NTB scanpix Vis mer

Første utfordring er Besiktas i et dampende Istanbul. Deretter venter Genk og Malmö i samme gruppe.

- Hvordan blir det å delta på en så stor fotballscene?

- Dressen passer akkurat. Kostymet er ikke for stort i det hele tatt. Dette er bare moro. Nå kaster vi oss ut i begivenhetene og gleder oss stort. Vi er maksimalt forberedt, sier Bakke.

Istanbul er ikke som andre byer. Fra du kommer ut av flyplassen med kofferten er det kaos og mas. Vodafone Park vil fortone seg som et vepsebol fra klokka 18.55 i kveld.

Besiktas ligger på fjerdeplass i ligaen. Opp til serieleder Galatasaray er det to poeng. Sarpsborg - på sin side - ligger på sjuendeplass i Eliteserien. Hjemmelaget er stor favoritt. Men Sarpsborg har gjort det umulige før. Og kan gjøre det igjen.

- Vi møter et lag som er fullt av rutinerte og profesjonelle spillere. Tidligere hentet Besiktas folk som var på hell. Men nå er det spillere her som er på toppen av karrieren, påpeker Bakke.

I mål finner vi tidligere Liverpool-keeper Loris Karius. Midtstopper Pepe er kjent fra Real Madrid. Videre består laget av profiler som Adriano, Ryan Babbel og Álvaro Negredo.

MEKTIG SKUE: Sarpsborg-spillerne trente på Vodafone Park - hjemmebanen til Besiktas - i går kveld. Foto: Fredrik Varfjell / Bildbyrån
MEKTIG SKUE: Sarpsborg-spillerne trente på Vodafone Park - hjemmebanen til Besiktas - i går kveld. Foto: Fredrik Varfjell / Bildbyrån Vis mer

- Besiktas hadde klart seg greit i alle de store ligaene i Europa, mener Bakke.

- De har ressurser og midler til å konkurrere mot noen av de aller beste. Hvis du skal sammenlikne dem med et annet lag, svarer jeg Everton. Omtrent der finner vi nivået.

Fremmede omgivelser

Treneren mener ingen bør avskrive Sarpsborg.

- Alt er mulig med struktur og ekstremt hardt arbeid. Du må også ha med deg litt marginer og flaks. Vi har gjort oss fortjent til å være med. Jeg tror likevel vi skal ha moderate forventninger. Det blir steintøffe kamper. Vi møter lag som alle er vant til å vinne i ligaene sine, sier han.

Så har du naturligvis utfordringen med å befinne deg i fremmede omgivelser i Istanbul. Spillerne trente lett på hotell Intercontinental i går formiddag. Deretter spiste de lunsj og slappet av. Utpå kvelden fikk spillerne den første følingen med gresset på Vodafone Park.

På TV 2 i helga uttalte Steffen Iversen at han og lagkameratene ble pepret med flasker da Rosenborg spilte mot Besiktas i 1995.

- Vi måtte løpe for ikke å bli drept, fortalte TV 2-eksperten.

Gleder seg

Sarpsborg har ekstra sikkerhet rundt seg.

- Vi har fått beskjed om at vi er i de beste hender. Samtidig er det ikke et lokaloppgjør mot Galatasaray. Vi er rangert som nummer 48 av 48 lag i Europa League. Jeg tror tyrkerne lurer mest på hvilke smurfer de møter, sier Bakke.

Midtbanepiller Harmeet Singh har spilt kamp i Istanbul tidligere.

I 2015 møtte han Fenerbahçe med Molde og vant 3-1. Nå gleder han seg igjen til det som skal skje i den tyrkiske trykkokeren.

- Det er dette du drømmer om. Rammene er annerledes enn hva vi er vant med hjemme. Men alt er lagt til rette for at Sarpsborg skal prestere, forteller Singh.