Håper på gransking av dødfall

Ståle Solbakken og Marianne Pettersen ble begge rammet av hjerteproblemer som fotballspillere på topplan. Nå håper de utøvere blir kartlagt, og at det kan hindre flere tragiske dødsfall.

Dagbladet skrev i går om fotballlandslagets lege Thor Einar Andersen, som vil starte kartlegging av dødsfall på norske idrettsbaner. Håpet er at kunnskap om dødsfallene kan hjelpe til å hindre nye tragedier.

- Naturlig vei

- Det er veldig positivt hvis det blir satt i gang slike tiltak. Og jeg synes det er en naturlig vei å gå, sier Ståle Solbakken til Dagbladet.

Han falt sammen under en trening da han spilte for FC København i 2001, og var uten hjerterytme i sju minutter. Klubbens lege med en hjertestarter reddet livet hans. Siden da har Solbakken vært aktiv i arbeidet med å få hjertestartere i norske klubber. Han håper det blir mer undersøkelser av topputøvere.

- Screening av topputøvere ville vært veldig viktig. Man kan jo ikke undersøke alle i Idretts-Norge, det krever for mye ressurser. Men toppnivået er overkommelig og det er der det hardeste presset er.

Solbakken valgte å gi seg som spiller etter den skremmende episoden og er i dag trener for Ham-Kam.

- Jeg fikk gult lys av legene. Og når man er 33 år kjører man ikke på gult lys lenger, sier Solbakken.

Viktig med fokus

Marianne Pettersen har vært plaget av såkalt galopperende hjerte, som gir utslag i ekstremt høy puls. I dag er hun operert og lever normalt, men fotballspilleren hadde flere skremmende opplevelser der hun måtte legge seg ned på sidelinja under kamp for ikke å besvime. Også hun er positiv til Andersens forslag.

- Det er et veldig bra tiltak og et godt initiativ. Det er viktig at man ikke tar lett på disse problemene, som jo har vist seg å ha fatale konsekvenser tidligere, sier Pettersen til Dagbladet.

Hun mener det er få utøvere som tenker på slike farer, men at det er viktig å holde fokuset på problemet.

- Vi kjører kroppen veldig hardt som topputøvere, og mer kunnskap hadde vært veldig velkomment.

Liten tro

Olympiatoppens Lars Engebregtsen har liten tro på at det blir satt i gang noen kartlegging. Det begrunner han med medisinske anbefalinger.

- Vi har et tett samarbeid med hjertespesialistene på Ullevål sykehus og de mener det har lite for seg med slike undersøkelser. Man finner ikke ut nok, og det er svært vanskelig å oppdage dem som eventuelt har medfødte feil, som kan trigge kollapser seinere, sier Engebregtsen til Dagbladet.

Ifølge legen vil det ikke bli noen systematisk kartlegging av dødsfall i Norge, heller ingen kartlegging av topputøvere.

- Det umiddelbare tiltaket vi har valgt å sette i gang er utplassering av hjertestartere i klubber, på arenaer og på arrangement i regi av Olympiatoppen. Og opplæring av personell er veldig viktig. Men vi følger ekspertenes råd, og foreløpig er kartlegging ikke aktuelt, sier Lars Engebregtsen.

STØTTER OPP: - Det er veldig positivt med tiltak for å hindre flere dødsfall, sier Ståle Solbakken.