REGELENDRING: Norske politikere ønsker strengere lovgivning rundt casualsmiljøene i Norge. Dette bildet er av bråk før kamp mellom Vålerenga og Brann forrige sesong.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
REGELENDRING: Norske politikere ønsker strengere lovgivning rundt casualsmiljøene i Norge. Dette bildet er av bråk før kamp mellom Vålerenga og Brann forrige sesong. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer

Håper på strengere casuals-lovgivning innen sommeren

- Vil hindre tilstander som i Sverige.

(Dagbladet): Det tragiske supporterdødsfallet i Sverige i går aktualiserer igjen diskusjonen rundt voldelige supportermiljøer i Norge.

Det har i lengre tid ligget et lovforslag fra Oslo politidistrikt til høring hos Politidirektoratet. I februar i år ble det oversendt Justis- og beredskapsdepartementet.

I dag sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) at han håper forslaget til lovendring kan bli behandlet før sommeren.

- Det har ikke ligget så lenge under ny regjering. Vi jobber med å utmeisle en proposisjon om det. Vi har som et edelt mål å få det til før sommeren, men det er krevende å få det til så raskt. Men vi jobber så fort vi klarer, sier Anundsen til Dagbladet.

Støttes av NFF Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Jan Bøhler har vært en ivrig pådriver for behandlingen av casuals-problemet i Norge. 26. februar stilte han Anundsen spørsmål om framdriften under Stortingets spørretime.

Justisministeren varslet da at han sammen med kulturminister Thorild Widvey (H) ville ha møter med blant annet Norges fotballforbund. Det møtet ble avholdt sist uke, og fotballforbundet ble da også forespeilet en stortingsbehandling av lovforslaget innen sommeren.

NFF satte stor pris på den tilbakemeldingen, og er svært positive til den foreslåtte lovendringen.

Forslaget vil åpne for at politiet vil ha større mulighet til å stoppe avtalte slåsskamper mellom casuals-grupperinger også andre steder enn på og rundt fotballbaner.

- Lovforslaget vil gi et klarere hjemmelsgrunnlag for å vise bort fotballbråkmakere - eller casuals - fra andre steder enn selve stadion og områder rett rundt stadion.  Og det er hovedutgangspunktet for å sikre at politiet har en så klar hjemmel som mulig for å hindre at det utvikler seg slike tilstander som vi for eksempel så i Sverige, sier Anundsen.

Rent konkret er det snakk om en utvidelse av Straffeprosesslovens paragraf 222 b.

- Er utålmodig - Setter gårsdagens tragiske hendelse ytterligere fart i arbeidet med denne saken?

- Jeg har satt fart i det arbeidet ganske tidlig, så jeg vet ikke om det er mulig å pushe på enda mer. Men de vet at jeg er utålmodig og de vet at dette er område der det bør være relativt enkelt å levere et resultat på. Vi jobber for å få det på plass til sommeren, hvis ikke vil vi i hvert fall klare det sånn at det gjelder fra neste fotballsesong.

Kulturminister Widvey roser Fotballforbundet for at de har tatt voldsproblematikken på alvor, og jobber godt sammen med sine arrangørklubber, supporterklubbene og lokalt politi for å forebygge så godt det lar seg gjøre.

- Jeg tror det er stor forskjell mellom Sverige og Norge. Vi har ikke hatt veldig mange tilfeller, men vi har noen eksempler i Norge også. Forskjellen er at det er fokus på samarbeid mellom supporterklubber, arrangører og lokalt politi. Det i seg sjøl tror jeg har en forebyggende verdi, så man har en mulighet til å stoppe det før det skjer så tragiske ting som i Sverige i går, sier hun til Dagbladet.

JUSTISMINISTER: Anders Anundsen (Frp) håper forslaget til lovendring rundt såkalte casuals kan bli behandlet før sommeren. 
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
JUSTISMINISTER: Anders Anundsen (Frp) håper forslaget til lovendring rundt såkalte casuals kan bli behandlet før sommeren. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer