- Håper Roar mister ledertrøya

Etter seieren i Engelberg i går fikk Roar Ljøkelsøy (27) den gule ledertrøya for første gang i karrieren. Landslagssjef Jan Erik Aalbu håper han mister den allerede i dag!

- Det er jo et litt spesielt juleønske, da, men jeg tror det vil være en fordel å reise til hoppuka uten å ha den gule ledertrøya, sier Aalbu til Dagbladet.

Den norske landslagssjefen ønsker å skåne Ljøkelsøy for den voldsomme oppmerksomheten det vil bli rundt hans person om han ankommer sin 11. hoppuke som verdenscupleder.

- Jeg vet akkurat hvordan det vil bli. Trøkket fra den norske pressen er greit nok. Men da vil også den internasjonale pressen kaste seg over Roar, for å presentere den sindige verdenscuplederen fra Trondheim for sine seere, lyttere eller lesere. Det vil ikke være noen ideell oppladning, sier Jan Erik Aalbu.

Overrasket sjef

Dagens hoppkonkurranse i sveitsiske Engelberg er den siste før hoppuka. 3. juledag setter hopperne kursen for de prestisjetunge rennene i Oberstdorf, Garmisch-Partenkirchen, Innsbruck og Bischofshofen.

Det betyr at Aalbu håper finske Janne Ahonen slår Roar Ljøkelsøy i bakken i dag ...

- Jeg håper at Roar gjør en bra konkurranse, og havner rett bak Ahonen. Så kan Ahonen få beholde trøya etter det første rennet i hoppuka, og ta støyten der også. Dermed kan Roar overta trøya etter det andre rennet - i Garmisch - og beholde den ut hoppuka og resten av sesongen.

- Så du tror Ljøkelsøy kan vinne både hoppuka og verdenscupen sammenlagt?

- Hadde du spurt meg om det før sesongen, ville jeg sagt nei. Men nå tør jeg ikke sette penger på det. For vi må slutte å bli overrasket når han presterer hver helg. Nå er Roar simpelthen en av de beste i verden, sier Jan Erik Aalbu.

Kojonkoskis beste

Landslagssjefen har innvilget seg ei frihelg hjemme i Norge for å lade opp til hoppuka. Rennet fulgte han fra TV-stua hjemme i Lommedalen.

Og han fikk se en fantastisk laginnsats:

Ljøkelsøy på toppen av pallen, Sigurd Pettersen på 4. plass (bare tre tideler fra en delt 2. plass med Ahonen) og Bjørn Einar Romøren på 6. plass.

- Kan vinne hoppuka

- Dette er det beste vi har prestert lagmessig siden jeg ble norsk landslagstrener, sier Norges finske landslagstrener Mika Kojonkoski til NTB. Også han tror Roar Ljøkelsøy kan gå helt til topps i hoppuka. Uten at han vil si det direkte.

- Roar har forbedret spensten sin med fenomenale 15 prosent, og er fem meter bedre per hopp enn han var i fjor. Da kan du regne ut selv, sier Kojonkoski.

Ljøkelsøy våger nå å si høyt at han tror på sammenlagtseieren i år.

- Ja, jeg kan vinne hoppuka. Men da må alt stemme i hvert eneste renn. Nå er jeg langt mer stabil enn jeg var i fjor. De nye hoppdressene krever også mer av hopperen, og jeg tror at jeg har fått fordeler av det, sier han til NTB.

Vunnet to av fem

Som eneste løper i verdenscupen tok han poeng i samtlige renn forrige sesong. Og i Sapporo 25. januar i år vant han sin første verdenscupseier - etter ti år på landslaget og 199 renn i verdenscupen.

I år har han vunnet to av fem verdenscuprenn, og det er nå hele 32 verdenscuprenn siden Nils Arne Eggens sambygding sist var tilskuer i en finaleomgang.

Forbilde

Mange ville ha landslagskaptein Ljøkelsøy ut av landslaget da Aalbu og Mika Kojonkoski fikk oppgaven med å gjenføde norsk hoppsport.

- Det er tyst fra de samme folkene nå, smiler Aalbu.

KRUMGUTTEN: Norge er for alvor tilbake som hoppnasjon, og best av alle: Roar Ljøkelsøy.