FIKK SEG EN I FLEISEN: Rade Prica var sammen med Steffen Iversen en konstant trussel for Start, men de fleste av lagkameratene var ikke i nærheten av å være på svenskens nivå på Lerkendal i går. Foto: Tom E. Østhuus / Dagbladet
FIKK SEG EN I FLEISEN: Rade Prica var sammen med Steffen Iversen en konstant trussel for Start, men de fleste av lagkameratene var ikke i nærheten av å være på svenskens nivå på Lerkendal i går. Foto: Tom E. Østhuus / DagbladetVis mer

Håper Tippeligaen lærer av hvordan RBK fikk en på kjeften

Matta synes ikke trønderne er så avskrekkende lenger.

||| (Dagbladet): Gjennom hele fjorårssesongen var Rosenborg en seiersmaskin uten åpenbare svakheter.

I gårsdagens 3-3-fyrverkeri på Lerkendal greide imidlertid Start å avdekke betydelige mengder rusk i RBK-maskineriet - gjennom å angripe seriemesteren på deres egen hjemmebane slik de sjelden opplever i Norge.

Såpass giftige var Start at sportssjef Svein «Matta» Mathisen følte lettelse da fjerdedommeren holdt opp lysttavla som viste fem tilleggsminutter.

- Folk pleier å frykte tilleggstiden på Lerkendal, men jeg ble glad da jeg så at det var så mye som fem minutter. Da tenkte jeg at vi kunne vinne - det var følelsen jeg hadde. Vi sto ikke tilbake for dem i det hele tatt fotballmessig på deres egen hjemmebane. Vi spilte fotball slik fotball skal spilles. Knut (Tørum) satte inn alt vårt offensive skyts på slutten fordi vi hadde trua. Den største feilen i Trondheim er å legge seg bakpå, sier Mathisen til Dagbladet.

Synes Start har bedre benk
Og derfor mener han de andre lagene i Tippeligaen kan ta lærdom av det Start gjorde, for bortsett fra tre spillere synes han ikke folk trenger å frykte trønderne spesielt.

- Rosenborg har formidable spillere i Rade Prica og Steffen Iversen, de er i en helt annen klasse i Norge på enkelte områder. Det var de også mot oss, men utenom de to og den gode keeperen i går (Daniel Örlund) er ikke Rosenborg så avskrekkende nå i forhold til fjoråret. De har mange gode ungdommer på benken, men faktum er at Start hadde en bedre benk i går, sier Mathisen - og sikter blant annet til Mads Stokkelien og Bernt Hulsker.

- Bør andre lag studere det Start gjorde på video?

- Ja, det synes jeg. Det er bare å tørre. Hva er alternativet? Legge seg bakpå og tape 0-3? Jeg skjønner ikke hvorfor ikke alle prøver å spille. Vi har scoret seks mål mot dem på to kamper i løpet av et halvt år. Jeg tror rett og slett at hvis lag tør å angripe i Trondheim, så har de en mye større sjanse enn ved å legge seg bakpå.

Etterlyser Hamrén-ros
Start har fått velfortjent ros fra mange hold etter målfesten på Lerkendal, men Mathisen etterlyste anerkjennende ord fra RBK-trener Erik Hamrén.

- Det er vanlig at folk sier de hadde en dårlig dag når de skal forsvare seg. Vi sier motsatt: Der ser du hva man skape offensivt når man spiller bra og ikke frykter noen. Jeg synes det sier sitt når Hamrén slakter egne spillere og eget forsvar i stedet for å gi kreditt til et lag som angriper.

- Hva mener du med at «det sier sitt»?

- At en trener - som riktignok er utrolig skuffet - ikke klarer å se at det går an for det andre laget å gjøre en bra prestasjon, sier Mathinsen.

Selv om Start har fått en god start på sesongen, med fire poeng på de første to kampene og tidvis strålende angrepsspill, advarer han sørlendingene mot å få for høye forhåpninger.

ANGREP ROSENBORG MED ALT DE KUNNE: Start har scoret seks mål på sine siste to kamper mot Rosenborg. I går byttet de også inn to spisser i jakten på seiersmålet. Foto: Tom E. Østhuus / Dagbladet
ANGREP ROSENBORG MED ALT DE KUNNE: Start har scoret seks mål på sine siste to kamper mot Rosenborg. I går byttet de også inn to spisser i jakten på seiersmålet. Foto: Tom E. Østhuus / Dagbladet Vis mer

- Testen for oss nå blir hjemme mot Molde og Vålerenga og borte mot Brann og Odd. Bortsett fra den første kampen mot Sandefjord har vi en knalltøff åpning på sesongen. Kom tilbake etter 7-8 kamper, så skal vi se hvor gode vi er. Men kampen mot Rosenborg var en voldsom inspirasjon, og når vi spilte jevnt mot dem i Trondheim kan vi spille jevnt mot alle, sier han.

Myhre tror på arbeidsuhell
TV 2-ekspert Petter Myhre påpekte det de fleste så på Lerkendal i går, at forsvarsspillet til Rosenborg var under enhver kritikk.

- Dette er guttenivå, så han da trøndernes forsvarsfirer spriket i alle retninger og Ole Martin Årst ble spilt hele alene med keeper midtveis i 2. omgang.

Da Vadim Demidov fikk gjengitt kritikken svarte han med «hvem er Petter Myhre, liksom?». Uten at det hisser opp TV 2-eksperten.

- Jeg gidder ikke kommentere det, det er en ikke-sak for meg, sier han.

Om Start knekket RBK-koden har han derimot en mening om:

- Nei, jeg tror Rosenborg kommer tilbake. Alle lag vil ha dårlige dager i løpet av en sesong, Rosenborg hadde bare en dårlig dag på jobben. Og det var ikke bare forsvarsfireren, laget som helhet hang ikke sammen. I fjor var de overlegent best på å balanse forsvar og angrep. Sånn sett var det overraskende å se dem i den kampen.


- Men du tror det var et blaff?

- Jeg er overbevist om at det var en glipp. Det er så mange gode fotballspillere der at det helt sikkert var en engangsforeteelse, sier Myhre.

FØLER START VISTE VEI: Svein Mathisen mener Start viste at RBK ikke er uslåelige - og hevder sørlendingene hadde en sterkere benk ennd et trønderne hadde i går. Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX
FØLER START VISTE VEI: Svein Mathisen mener Start viste at RBK ikke er uslåelige - og hevder sørlendingene hadde en sterkere benk ennd et trønderne hadde i går. Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX Vis mer