HAR SYMPATI: Landslagstrener Trond Nystad (t.h.) har stor sympati med Finn Hågen Kroghs situasjon. Krogh har vunnet de to siste verdenscup-rennene, men er ikke selvskreven på noen av distansene i VM. Foto: Thomas Rasmus Skaug
HAR SYMPATI: Landslagstrener Trond Nystad (t.h.) har stor sympati med Finn Hågen Kroghs situasjon. Krogh har vunnet de to siste verdenscup-rennene, men er ikke selvskreven på noen av distansene i VM. Foto: Thomas Rasmus SkaugVis mer

- Håper vi finner en plass til Finn Hågen i VM

Sier landslagstrener Trond Nystad til Dagbladet.

FALUN (Dagbladet): Finn Hågen Krogh (24) kom til Falun med to ferske verdenscup-seire fra Östersund i sekken. I dag offentliggjorde trener Trond Nystad laget til lørdagens tremil med skibytte - uten Krogh på laget.

En avgjørelse Dagbladets kommentator Esten O. Sæther finner noe merkelig.

Krogh er ikke en gang reserve.

- Det er bestemt at Finn Hågen ikke skal gå den tremila. Han skal spares til teamsprinten på søndag, sier Nystad til Dagbladet.

- Men er det sikkert at han får gå den? Både Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug har antydet at de kan tenke seg å utgjøre Norges lag der?

- Ja, vi har flere gode alternativer til lagsprinten, sier Nystad.

- Er det slik at hvis Petter og Martin vil gå, så går de - og Krogh må stå over?

- Nei, det er langtfra så enkelt. Det er mange vurderinger som skal gjøres. Blant annet går både Petter og Martin tremila dagen før. Det er ikke sikkert det er så smart at de går et nytt løp dagen etterpå.

- Men Finn Hågen Krogh er ikke garantert noen start verken på lagsprinten eller noen andre distanser i VM?

- Nei, ingen er garantert noe.

Ble vraket
I fjor ble som kjent Finn Hågen Krogh forhåndsuttatt til den individuelle sprinten i Sotsji-OL. Det endte med at han ble fratatt plassen i siste liten. Uttaket ble omgjort, Ola Vigen Hattestad fikk Kroghs plass - og vant OL.

Nå står altså Krogh i en slags limbo-situasjon igjen. Han vant den siste klassisk-sprinten før VM. Men da var laget allerede tatt ut, og klok av OL-skade våger ikke ledelsen å rokk ved uttaket.

Finn Hågen Kroghs form gjorde han også aktuell til tremilslaget, men den får han ikke gå, fordi han altså skal være pigg til an lagsprint det ikke er helt sikkert at han og Anders Gløersen går.

Stor sympati - Jeg har stor sympati med Finn Hågens situasjon, og håper inderlig at vi finner plass til ham og at han får sin sjanse i VM, sier Trond Nystad.

- Tror du han får gå?

- Ja, jeg tror jo det. Det er mange distanser igjen. Og jeg har selvsagt snakket med Finn Hågen selv om dette.

I første rekke er det 15 kilometeren Finn Hågen Krogh er aktuell for - ved siden av lagsprinten.

På den distansen er Petter Northug (tittelforsvarer), Martin Johnsrud Sundby og Anders Gløersen allerede klare. Og går Niklas Dyrhaug ei god tremil, beholder han plassen også på 15 kilometeren. Da står den siste plassen mellom Finn Hågen Krogh, Chris Jespersen og Sjur Røthe.

- Ikke så morsomt Ikke noe opplagt uttak det heller, men Kroghs form teller nok i hans fordel. Det vil den gjøre også til et stafett-uttak.

- Det er uansett ikke den morsomste delen av jobben å skuffe folk. Etter å ha reist med dem 240 døgn i året, oppmuntret dem og sagt at dette kan du klare, for så å stå der med uttaket og si, sorry du kom ikke med likevel.

- Men det må gjøres, selv om jeg noen ganger kan misunne sykkelsporten som har en ordning der de beste nasjonene får stille med litt flere utøvere, sier Trond Nystad til Dagbladet.

SUPERFORM: Finn Hågen Krogh vant både sprinten og 15-kilometeren i Östersund sist helg. Foreløpig må han se langt etter en VM-start. Men treneren tror - og håper - han får sjansen i Falun. Foto: NTB Scanpix
SUPERFORM: Finn Hågen Krogh vant både sprinten og 15-kilometeren i Östersund sist helg. Foreløpig må han se langt etter en VM-start. Men treneren tror - og håper - han får sjansen i Falun. Foto: NTB Scanpix Vis mer