VMs PLAGEÅND: Vuvuzelaen er kommet for å bli, sier FIFA. Det er bare å stålsette seg. Foto: AFP PHOTO / GIANLUIGI GUERCIA
VMs PLAGEÅND: Vuvuzelaen er kommet for å bli, sier FIFA. Det er bare å stålsette seg. Foto: AFP PHOTO / GIANLUIGI GUERCIAVis mer

Håpet du å bli kvitt disse? Glem det!

FIFA freder de forhatte vuvuzelaene.

||| (Dagbladet): Den konstante larmen fra vuvuzelaene er blitt en verkebyll for FIFA i VM.

Både spillere, journalister og TV-seere har klaget sin nød over det vanvittige lydnivået blåseinstrumentene skaper - godt over grensa for det som regnes som skadelig for hørselen.

I går fattet man håp da FIFA åpnet for å forby det sør-afrikanske nasjonalsymbolet på tribunen. I dag forsvant håpet like raskt som det kom.

- Vuvuzelaene er kommet for å bli, og kommer ikke til å bli forbudt. De er den del av fotballkulturen i Sør-Afrika. Vuvuzela er blitt et internasjonalt instrument, sa kommunikasjonssjef Rich Mkhondo på en pressekonferanse i dag, ifølge Aftonbladet.

- Helseskadelig
Støyen fra vuvuzelaene er blitt målt til 127 desibel.

Ifølge organisasjonen Hear the World, som jobber for å beskytte hørselhelse verden over,  risikerer man permanent hørselstap ved forlenget eksponering av lyder på 85 desibel.

Og forlenget eksponering - det får man så definitivt med vuvuzelaene.

EN NASJONALT SYMBOL: Vuvuzelaene er svært populære i Sør-Afrika. Resten av verden kan derimot styre sin begeistring. Foto: AP Photo/Gero Breloer)
EN NASJONALT SYMBOL: Vuvuzelaene er svært populære i Sør-Afrika. Resten av verden kan derimot styre sin begeistring. Foto: AP Photo/Gero Breloer) Vis mer

Men FIFA nektet bokstavelig talt å høre.

Dagbladets Morten Pedersen, som befinner seg i Johannesburg, har vært en skarp kritiker av vuvuzelaen fra dag én. I dagens papiravis hevder han at instrumentet er direkte helsefarlig.

- Hadde tettsteder og byer i vår del av verden blitt utsatt for den konstante audioterroren som er hverdagen på VM-arenaene - og da tenker jeg på tunge lydbilder på mellom 120 og 140 desibel - ville flyplasser blitt flyttet og flyselskaper erklært som alvorlige trusler mot folkehelsa. Derfor bør FIFA forby vuvuzelaen. For den er ikke bare irriterende, selv en bokstavkvakksalver som meg kan med en viss tyngde hevde at den er direkte helsefarlig. Og da er det bare å bli kvitt den, skriver han.

Dagbladet spurte i går leserne om vuvuzelaen bør kastes ut av VM. 80 prosent mente ja, 11 prosent brydde seg ikke, mens ni prosent mente den skapte god stemning.

Over 50 000 stemmer er registrert - så engasjementet er det liten tvil om.

Vil fjerne lyden
De norske TV-kanalene som sender VM opplyser til VG i dag at de ser etter løsninger for å fjerne mye av vuvuzela-støyen i sine sendinger.

LUFT-VUVUZELA: Mauro Camoranesi og Simone Pepe blåste på luft-vuvuzela under gårsdagens italienske trening i Sør-Afrika.Foto: AFP PHOTO  / Filippo MONTEFORTE
LUFT-VUVUZELA: Mauro Camoranesi og Simone Pepe blåste på luft-vuvuzela under gårsdagens italienske trening i Sør-Afrika.Foto: AFP PHOTO / Filippo MONTEFORTE Vis mer

- Vi har forsøkt ulike varianter med å skru på publikumslyden under sendingene. Samtidig er jo dette den faktiske stemningen på stadion, og den forsøker vi å speile så godt det lar seg gjøre, sier fotballsjef i TV 2, Vegard Jansen Hagen.

Hans kollega i Viasat, Stian Aune Kleppo, sier det er problematisk å blokkere vuvuzelaens lydfrekvens.

- Det kommer en ferdigmikset lyd fra Sør-Afrika, så det går ikke an for oss å blokkere bestemte frekvenser slik vi ellers kunne ha gjort, forteller han til VG.

TALTE FOR DØVE ØRER: Lionel Messi er blant VM-stjernene som ønsket vuvuzelaen fjernet. Men også han talte for døve ører. REUTERS/Enrique Marcarian
TALTE FOR DØVE ØRER: Lionel Messi er blant VM-stjernene som ønsket vuvuzelaen fjernet. Men også han talte for døve ører. REUTERS/Enrique Marcarian Vis mer