TOK NOK EN STOR SKALP: Norge har slått Tsjekkia og Frankrike tidligere i mesterskapet, og i dag ble også Sveits påført sitt første tap i VM av de norske hockeykrigerne. Foto:  AFP PHOTO DDP/ SASCHA SCHUERMANN
TOK NOK EN STOR SKALP: Norge har slått Tsjekkia og Frankrike tidligere i mesterskapet, og i dag ble også Sveits påført sitt første tap i VM av de norske hockeykrigerne. Foto: AFP PHOTO DDP/ SASCHA SCHUERMANNVis mer

Håpet om kvartfinale lever etter ny, norsk sensasjon

Ble det første laget i VM til å slå Sveits.

|||Norge - Sveits 3-2 (3-1, 0-0, 0-1)

(Dagbladet): Norge var langt på vei avskrevet i kampen om en kvartfinaleplass etter gårsdagens 0-5-tap mot Latvia.

Men dette VM har vært turneringen der det uforutsette skjer til stadighet - og i ettermiddag vartet de norske hockeykrigerne opp med en ny sensasjon.

Sveits var ubeseiret og hadde slått nasjoner som Canada, Tsjekkia og Latvia før møtet med Norge, men fikk seg en solid nesestyver i det som på papiret skulle være den enkleste matchen.

- Det var utrolig deilig å høre nasjonalsangen på nasjonaldagen, sier Mats Zuccarello Aasen til NRK. 3-2-seieren betyr at Norge nå kan gjøre seg realistiske forhåpninger om en kvartfinale. I så fall må Tsjekkia enten ha uavgjort eller seier mot Latvia seinere i kveld, og tape mot Canada i den siste kampen.

Da er Norge foran Tsjekkia på innbyrdes oppgjør.
- Det er ikke så mye som skal til for oss nå, sier landslagssjef Roy Johansen ifølge NTB. — Nå kan vi gå til kvartfinalen. Da er det viktig å ha med seg en seier, sier Patrick Thoresen.
De norske gutta sjokkåpnet mot Sveits og scoret to ganger før sju minutter var spilt av første periode.

Først vippet Anders Bastiansen pucken opp i nettaket etter herlig forarbeid fra Mathis Olimb og Lars Erik Spets.

Den samme trioen lå også bak 2-0, men denne gangen var det Spets som fikk æren av å skyve pucken i mål etter lekre norske kombinasjoner.

MÅ VENTE I SPENNING: De norske gutta jublet vilt for seieren. Men de kan ha spilt sin siste kamp for turneringen, for dersom Latvia slår Tsjekkia i kveld er de ute. Foto: AFP PHOTO DDP/ SASCHA SCHUERMANN GERMANY OUT
MÅ VENTE I SPENNING: De norske gutta jublet vilt for seieren. Men de kan ha spilt sin siste kamp for turneringen, for dersom Latvia slår Tsjekkia i kveld er de ute. Foto: AFP PHOTO DDP/ SASCHA SCHUERMANN GERMANY OUT Vis mer

Men det gikk bare 56 sekunder før Sveits svarte gjennom Thibaut Monnet, etter rufsete norsk forsvarsspill.

Mats Zuccarello Aasen sørget likevel for at Norge kunne gå til pause med tomålsledelse. Ole Kristian Tollefsen viste at han kan mer enn å slåss og serverte pucken på sølvfat til vår kommende NHL-proff, som bare kunne sette pucken i mål fra kloss hold.

Norge var dødelig effektive, og scoret på tre av fem skudd. Sveits hadde til sammenligning 19 skudd, men Pål Grotnes sto som en vegg i det norske buret.

Han fortsatte storspillet også i den neste perioden, og etter 40 minutters spill hadde han en redningsprosent på 97 prosent (!).

Zuccarello hadde faktisk periodens største mulighet da han snappet pucken og kom helt alene, men keeper gikk ikke på fintene og reddet.

I den siste perioden holdt Norge lenge stand, og Grotnes fortsatte å plukke det som kom. Helt til det gjensto litt over to minutter:

STO SOM EN VEGG: Pål Grotnes endte til slutt med en redningsprosent på 95,56. Her er det Ivo Ruthemann som forgjeves forsøker å overliste den norske keeperen. Foto: AP Photo/Daniel Maurer
STO SOM EN VEGG: Pål Grotnes endte til slutt med en redningsprosent på 95,56. Her er det Ivo Ruthemann som forgjeves forsøker å overliste den norske keeperen. Foto: AP Photo/Daniel Maurer Vis mer

For en gangs skyld var ikke Grotnes helt patent, og fra skrått hold ble han overlistet av Vauclair.

Dermed ble det noen nervepirrende sluttminutter, men til tross for at sveitserne fikk spile seks mot fire de siste sekundene, kom aldri utlikningen.

— Sveits er utrolig bra mot de gode lagene, men de sliter mot oss. Da må de styre kampen mer, sier Patrick Thoresen.