Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Håpløse regler kan knuse Norges semifinaledrøm: - Dessverre er det sånn

Oppfatningen om at Kroatia ikke har noe å spille for, er feil. Dessverre kan kampoppsettet ødelegge for Norge.

UGUNSTIG OPPSETT: De norske håndballherrene har ingen fordel av EMs oppsett. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
UGUNSTIG OPPSETT: De norske håndballherrene har ingen fordel av EMs oppsett. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Det virker å være bred konsensus om at Kroatia ikke har noe å spille for og at de følgelig ikke vil gi Norge hjelp i skjebnekampen mot Polen.

Det er feil. Kroatia kjemper for å komme til semifinalen, men det hele er et komplekst drama.

Der Norge trenger kroatisk hjelp om det blir tap mot Frankrike i kveld, trenger Kroatia norsk hjelp, samtidig som de gjør jobben selv mot Polen.

Hvis Norge og Kroatia vinner sine kamper med riktige sifre, kan Kroatia gå videre til semifinalen sammen med Christian Berges menn.

Da vil Frankrike, Polen og Kroatia ende opp med like mange poeng i gruppa, og den innbyrdes målforskjellen mellom trioen vil avgjøre hvem som tar seg videre.

Det kritiske oppsettet Det er bare ett problem: Polen - Kroatia starter når Frankrike - Norge er ferdig. Hvis Norge taper sin kamp, vil Kroatia være sjanseløse på en semifinaleplass.

Dermed kan et kroatisk lag, som forbereder seg på å kjempe om en semifinaleplass, miste all motivasjon rett før deres kamp kastes i gang.

- Dessverre er et slik, men håndball er en liten idrett med et begrenset antall haller. Så lenge det er mellomspill, vil det alltid være slik, sier håndballekspert Bent Svele til Dagbladet.

- Norge hadde hatt større semifinalesjanser om kampene hadde blitt spilt samtidig?

- Ja, det kan du si. Jeg tror uansett ikke at kroatene vil tape med vilje, men det vil sannsynligvis påvirke motivasjonen om de ikke har noe å spille for. Da tror jeg de får det veldig tøft mot et heltent polsk lag foran 15 000 polakker.

Tviler på Norge Derfor vil det være en fordel for Norge om kroatene ikke får vite om resultatet i Norges kamp mot Frankrike. Eller rettere sagt: Det ville vært en fordel om kampene gikk samtidig, slik tilfellet er i fotball.

- Jeg tror sjansen er større for at Kroatia tar poeng enn at Norge gjør det. Mot et fransk lag med så mye å spille for, vinner Norge én av ti ganger. Vi må nok dessverre håpe på kroatisk hjelp, tror Svele.

- Jeg har ikke så veldig stor troa, men håpet er der. Det er er det viktigste, mener håndballprofilen.

Kjersti Grini tror Norge har gode sjanser til å gjøre jobben selv.

- Jeg har veldig stor troa på de norske herrene og gleder meg til å se hva de kan utrette. Jeg tror ikke de tenker så mye på disse ulike scenariene, sier Grini til Dagbladet.

Både Polen og Frankrike anses som favoritter i kveldens kamper, men Norge og Kroatia kan altså hjelpe hverandre til semifinalen om de vinner. Kroatene tror det er fullt mulig.

- I alle andre kamper ville Kroatia vært favoritter mot Polen, fordi det polske laget ser egentlig ikke så sterke ut. Men i kveld blir det tøft foran elleville polske fans. Men vi er klare for å stoppe den polske festen, sier håndballegenden Veselin Vukovic til nettstedet 24sata.

Dramaet fotballherrene vet alt om Det er ikke første gang at Norge og Kroatia er involvert i et slikt drama. Situasjonen kan minne om det norske fotballandslagets kamp om å komme til EM i høst.

Da satt Per-Mathias Høgmos menn og håpet på riktig resultat i Kroatias kamp mot Bulgaria etter at Norge hadde slått Malta.

I dag kan en lignende situasjon oppstå hvis Norge taper mot Frankrike og må håpe på kroatisk hjelp mot mesterskapets vertsnasjon.

Forskjellen er at denne gang håper vi på kroatisk suksess i stedet for kroatisk fiasko som i høst. Eventuelt kan Norge gjøre jobben selv og ta et poeng mot storfavoritten Frankrike.

I så fall vil Norge være klar for semifinale allerede før Polen - Kroatia kastes i gang kl. 20.30. Norges kamp mot franskmennene starter kl. 18.15.

UTFORDRING: Erlend Mamelund og landslagstrener Christian Berge står foran en formidabel utfordring.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
UTFORDRING: Erlend Mamelund og landslagstrener Christian Berge står foran en formidabel utfordring. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media