SER FRAM TIL Å FÅ KJENNELSEN: Erik Loe vil ikke si om han føler seg trygg på om påtalenemda frikjenner Stabæk når saken behandles i morgen ettermiddag. Man han ser fram mot å få en kjennelse. 
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
SER FRAM TIL Å FÅ KJENNELSEN: Erik Loe vil ikke si om han føler seg trygg på om påtalenemda frikjenner Stabæk når saken behandles i morgen ettermiddag. Man han ser fram mot å få en kjennelse. Foto: Gorm Kallestad / ScanpixVis mer

- Håpløst å spørre om jeg har 100 prosent god samvittighet

Stabæks styreleder om overgangssaken som ryster norsk fotball.

(Dagbladet): Stabæks styreleder Erik Loe har kjempet hardt for å bli trodd på at salget av Veigar Pall Gunnarsson og opsjonen på 16-åringen Herman Stengel var to separate avtaler.

Om påtalenemda kjøper forklaringen får vi svaret på i morgen ettermiddag. Da samles Erik André Berglund, Gunn Iren Midtbø og Knut Fure for å avgjøre om Stabæk og Vålerenga skal anmeldes til Doms-og sanksjonsutvalget for brudd på overgangsreglene.

Loe ønsker ikke å svare på om han føler seg trygg på at Stabæk blir frikjent.

- Jeg har ikke lyst til å uttale meg om hva jeg føler. Men jeg ser veldig fram til å få kjennelsen, sier han til Dagbladet.

Angrer bare på manglende åpenhet
Sakens kjerne er etter hvert velkjent for de fleste: Stabæk solgte Veigar Pall Gunnarsson til Vålerenga for én million kroner, som av de fleste fotballsynsere oppfattes som en meget rimelig overgangssum, særlig ettersom Rosenborg bød mer.

Samtidig betalte VIF fire millioner for en opsjon på 16-åringen Herman Stengel, som gir Oslo-klubben en slags fortrinnsrett på stortalentet ved et framtidig salg. Men ifølge ekspert på idrettsjus, Kenneth A. Leren, er opsjonen i dette tilfellet verdiløs. Stengel kan selv velge å vrake Vålerenga dersom han måtte ønske det.

Om betalingen på Stengel-opsjonen egentlig var betaling for Gunnarsson, har Stabæk et alvorlig forklaringsproblem overfor franske Nancy, som har krav på halve overgangssummen for islendingen. I så fall har de to millioner kroner til gode hos bæringene - som allerede har en svært anstrengt økonomi.

Erik Loe svarer slik på spørsmål om han har 100 prosent god samvittighet i denne saken:

- Det er et spørsmål som er helt håpløst. Jeg har god samvittighet, men ser at vi kunne kunne gjort ting annerledes. Det har ikke med sakens fakta å gjøre, det har bare med åpenhet å gjøre, som kunne tjent oss. Men det er ikke noe vi trenger å ha dårlig samvittighet for.

Med manglende åpenhet sikter han ikke til at verken Stengel eller familien ble informert om opsjonsavtalen med Vålerenga, men at man var tilbakeholden med informasjon overfor media.

- Vi kunne vært tydeligere på hele sakskomplekset, men det valgte vi ikke å gjøre, rett og slett fordi vi opplevde at dette var ting som ikke var av en sånn karakter at pressen hadde noe som helst krav på det. Men jeg ser at det har ført til at pressen har fått friere rom til å spekulere, og også konkludere uten eksakt kunnskap, sier han.

- Fornærmer intelligensen vår
Dagbladets kommentator Morten Pedersen har skrevet at Stabæks fotballedere har mistet all troverdighet, og bedt dem slutte «å fornærme intelligensen vår».

- Hvor lenge tror de egentlig de kan fornærme intelligensen vår, disse reklameguruene, omdømme-ekspertene og fotballederne der ute på Fornebu? For alltid? Ja, sannsynligvis. De vil i hvert fall ha oss til å tro noe det ikke er mulig å tro på. Og slik koker denne saken ned til at Stabæk har fått med seg Vålerenga - som også sliter med troverdigheten fordi de ville ha Gunnarsson for enhver pris, også den som innbefatter kreativ bokføring i andres regnskap - på å lure Nancy. Hvorfor ikke innrømme det?

Om opinionen vil tro på at Stabæk er uskyldige om det skulle ende med frifinnelse i morgen, mener Loe i stor grad er opp til media.

- Det avgjøres blant annet av hvordan saken fortsetter å bli presentert i media, blant annet er vi blitt avskiltet fullstendig i din egen avis, som både har anklaget og dømt oss, sier han.

ULIKE VERSJONER: Mens Veigar Pall Gunnarsson hevder han fikk beskjed av Stabæk om at de måtte selge, hevder Stabæk islendingen fikk valget om å bli i klubben. 
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
ULIKE VERSJONER: Mens Veigar Pall Gunnarsson hevder han fikk beskjed av Stabæk om at de måtte selge, hevder Stabæk islendingen fikk valget om å bli i klubben. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer

Stabæk har på hjemmesida gitt sin versjon av hva som skjedde i kulissene da Gunnarsson ble solgt, og hevdet at han fritt kunne velge mellom å fastholde sin kontrakt med Stabæk, signere avtale med Rosenborg eller signere avtale med VIF.

Islendingen har en litt annen versjon.

- Jeg husker Inge André Olsen (sportslig leder, journ.anm.) sa at «Veigar, du får velge selv, men vi er nødt til å selge deg», sa han til TV 2 i går.

Erik Loe står imidlertid på sitt:

- Han hadde selvfølgelig det tredje valget (om å bli i Stabæk). Men det er ikke vanskelig å forstå at han kan ha opplevd det annerledes, ettersom vi har velkjente økonomiske problemer som er forbedret, men at det ville hjulpet oss om han ble solgt. Det sentrale er uansett at han hadde valget mellom Vålerenga og Rosenborg, sier han.

- VIF må svare for verdien av opsjonen
Verdien av opsjonen på Stengel - fire millioner kroner - har ikke Stabæk vært villige til å uttale seg om.

- Jeg synes det er riktig at VIF svarer på det. Vi svarer på alt rundt Veigar og opsjoner, men hvorfor noen vil betale det de gjør, må de få lov til å svare på selv. Det synes jeg er helt redelig og realt.

- Men dere stilte vel et krav først?

- Jeg uttaler meg ikke mer om den saken, sier Loe.

Dagbladet oppsøkte i dag Vålerengas klubbkontorer på Valle, men direktør Pål Breen henviste til sportsdirektør Truls Haakensen for alle spørsmål om overgangskontroversen.

Haakensen ønsker ikke å uttale seg for påtalenemda har kommet med sin kjennelse.

UVITENDE OM OPSJONEN: Herman Stengel og familien hans visste ikke at Vålerenga hadde kjøpt en opsjon på ham til en verdi av fire millioner kroner - ikke før TV 2 avslørte det. 
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
UVITENDE OM OPSJONEN: Herman Stengel og familien hans visste ikke at Vålerenga hadde kjøpt en opsjon på ham til en verdi av fire millioner kroner - ikke før TV 2 avslørte det. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer