Ederson imponerer i Manchester City

Har 34 tatoveringer og kalles «Oksen». Men skinnet bedrar

Pep Guardiola har endelig funnet sin keeper i Ederson (24).

TAR PREMIER LEAGUE MED STORM: Manchester City-keeper Ederson. Foto: AFP PHOTO / GENYA SAVILOV / NTB Scanpix
TAR PREMIER LEAGUE MED STORM: Manchester City-keeper Ederson. Foto: AFP PHOTO / GENYA SAVILOV / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(FourFourTwo): Ederson Santana de Moraes kan virke fryktinngytende, med tatoveringer spredt over hele kroppen - også på halsen. Men skinnet bedrar. 24-åringen har raskt etablert seg som en av de aller beste keeperne i Premier League.

Sisteskansen ankom Manchester City som et nærmest uskrevet blad etter å ha tilbrakt mesteparten av sin profesjonelle karriere i Portugal. Det var nok derfor mange som hevet øyenbrynene da brasilianeren i sommer ble hentet for mellom 350 og 400 millioner norske kroner - en rekordsum for en keeper.

- Halvveis inn i forrige sesong begynte ryktene om at Manchester City var interessert i å signere meg. Etter sesongen fortalte agenten min at Manchester City hadde vist mest seriøs interesse. Jeg var veldig glad for å finne ut at en så stor klubb ønsket å signere meg, sier Ederson selv.

Prislappen har på ingen måte påvirket Ederson, som fortsatt ikke har vært med på å tape en eneste ligakamp med sin nye klubb. Og mens det vakre og offensive maskineriet til Pep Guardiola maler i stykker alt på sin vei, har keeperen fått lov til å tilpasse seg livet i engelsk fotball med knusende ro.

Når laget først har trengt en keeper som levere redninger fra øverste hylle, har han hatt en tendens til å gjøre nettopp det (som mot Swansea i midtuka). Samtidig stjeler han få overskifter som keeper på et lag som underholder publikum med attraktiv fotball.

HOLDT NULLEN ÅTTE GANGER: City ser mye tryggere ut med Ederson mellom stengene. Foto: REUTERS/Phil Noble/NTB Scanpix
HOLDT NULLEN ÅTTE GANGER: City ser mye tryggere ut med Ederson mellom stengene. Foto: REUTERS/Phil Noble/NTB Scanpix Vis mer

Kastet ut Hart

Pep Guardiola ser nå endelig ut til å ha funnet sin keeper etter litt prøving og feiling.

Det var mange rynket på nesa da manageren kastet England-keeper Joe Hart på døra, før han hadde spilt en eneste ligakamp under spanjolen. Guardiola ønsker keepere som er gode med ballen i beina, og Hart levde tilsynelatende ikke opp til standarden.

Guardiola hentet derfor Claudio Bravo fra Barcelona. I stedet for å få en trygg keeper mellom stengene, ble keeperen et symbol på Citys forsvarsproblemer. Chileneren hadde en tendens til å slippe inn alle skuddene som kom mot ham (han reddet bare 54,1 prosent av skuddene - verst av alle keepere i Premier League).

Da hjelper det ikke å være god med ballen.

Bravo ble av flere journalister omtalt som en av de verste signeringene forrige sesong. Til slutt fikk også Guardiola nok, og ga i stedet reservekeeper Willy Caballero sjansen mellom stengene på nyåret. I mai ble det klart at 35-åringen ville forlate klubben da kontrakten gikk ut 1. juli.

VRAKET: Joe Hart. Foto:  REUTERS/David Klein/NTB Scanpix
VRAKET: Joe Hart. Foto: REUTERS/David Klein/NTB Scanpix Vis mer

Sulten som en løve

Inn porten på Etihad kom altså Ederson, tidenes dyreste keeper i fotballen. En nokså ukjent spiller uten en eneste landskamp for Brasil. Han startet karrieren i Sâo Paulo, men dro til Portugal som tenåring for å forfølge drømmen om en karriere innen fotballen.

Hovedpersonen sier selv at han ble tidlig moden og at han raskt lærte å klare seg selv. Det tok ikke lang tid før han fikk vist seg fram i England.

Ederson er en keeper som dominerer innenfor 16-meteren og som er god med beina, men det er ikke først og fremst det han jobber med i City.

- Når vi trener med resten av troppen gjør vi mange øvelser med ballen i beina og jobber med pasningene, men først og fremst jobber vi med hendene våre, sier Ederson om City-treningene under keepertrener Xabi.

Han har også et veldig godt overblikk. Når han snakker om sitt eget spill, høres han mer ut som en playmaker enn en keeper.

- Det handler først og fremst om synet mitt. Før jeg mottar ballen ser jeg alltid etter hvor jeg kan sentre, sier Ederson.

Han forteller at han alltid har vært god til å slå presise og lange baller. Som han sier: «Du kan ikke stå i offside på et utspark fra keeper».

Kallenavn oksen

Da Ederson startet fotballkarrieren, var han venstreback, men han var så lat at han ikke orket å løpe etter motstanderne, så han ba om å bli plassert mellom stengene i stedet. Han startet i den brasilianske andredivisjonsklubben Ribeirão Preto. Seinere spilte han for portugisiske Rio Ave i tre sesonger før turen gikk til Benfica i 2015.

Hugo Oliveira var keepertrener i Benfica på det tidspunktet. Han forteller at Ederson ikke forstod det taktiske spillet så bra, men at han innså at han måtte lære seg disse tingene, om det så betydde at han ble degradert til B-laget.

Og deretter gikk det fort, for han hadde ikke spilt en eneste kamp for det portugisiske topplaget for snaut 19 måneder siden. Det var først da Julio Cesar skadet seg i mars 2016 at han endelig fikk sjansen. Han holdt nullen i sin første kamp.

- Han var utrolig. Julio ga ham faktisk mye selvtillit. Jeg visste han var klar. Han var veldig rolig. Utenfor banen er han veldig sky, men på innsiden er han en løve med mye sult, sier Oliveira.

Ederson imponerte også i en kamp mot Zenit i Russland, hvor det var bitende kaldt.

- Han spilte som om det var sommer i Brasil, sier Oliveira.

I Portugal opparbeidet han seg kallenavnet «Oksen», fordi han alltid ville komme stormende mot deg i et forsøk på å ta ballen. Han ser også ut som en tøffing med 34 tatoveringer fordelt rundt på kroppen.

I Belong To Jesus 🙌🏻

A post shared by Ederson Moraes (@ederson93) on

Han har blant annet en smiley bak det ene øret og en hodeskalle med en rose på halsen. Han tok den første tatoveringen som 15-åringen og ønsker å dekke hele kroppen med kunsten. Han har også ordene «jeg tilhører Jesus» skrevet på brystet.

Ederson lever et rolig familieliv med sin kone Lais og unge datter Yasmin. Han tar språktimer og nyter godt av at det er andre brasilianere som Gabriel Jesus og Fernandinho i klubben.

Me and the woman of my life. 3 years of marriage 🤰🏻❤️ ❤️

A post shared by Ederson Moraes (@ederson93) on

Risikostrategi

Den tidligere Manchester City-keeperen Shay Given er full av lovord når han snakker om Ederson. Han er veldig imponert over at han tilfører forsvaret en ro, noe som er nøyaktig det Pep Guardiola var på utkikk etter.

Det er særlig Edersons fotarbeid som høster skryt, noe som har gitt City en ny dimensjon. Keeperen inviterer ofte spisser til å forsøke å ta ballen fra ham, noe som skaper rom han kan utnytte, enten ved å sende ballen til en lagkamerat i den bakre rekka eller langt opp i banen.

Det er en høyrisikostrategi som ofte gir nervepirrende øyeblikk for de med et hjerte for City, men Given mener det skaper store problemer for motstanderen.

- Det kan være et våpen. Manchester City ønsker å spille ut bakfra og motstanderne må derfor presse høyt, men City har alltid hatt det våpenet at han kan slå langt, så lag vet ikke om de skal presse høyt eller legge seg tilbake, sier Given til Manchester Citys hjemmeside.

- Det er klinisk. Han er så presis. Du kan være god med beina, men du må ha den roen med ball og sinnsroen han har, sier Given.

Given peker på at mange keepere får panikk når spisser er noen få meter fra målet, og dermed måker ballen langt opp på tribunen i stedet for å beholde fatningen slik Ederson gjør.

Det kan være et våpen. Shay Given

Offensiv

Den tidligere Manchester City-keeper Nicky Weaver tilbrakte ti sesonger i klubben fra 1997 til 2007. Han mener Ederson passer som hånd i hanske til Guardiolas spillestil.

- Med tanke på hvordan Pep Guardiola ønsker å spille - offensiv og ekspansiv fotball - så trenger han en keeper som kan gjøre det, sier Weaver til klubben hjemmeside.

Samtidig advarer Weaver mot at Edersons offensive tilnærming kan sørge for at keeperen kommer for seint inn i situasjoner, som igjen kan føre til tabber og baklengsmål. Men foreløpig har vi ikke sett noe til det etter sesongstart.

- Mengden gode ting han gjør vil veie opp for tabbene han gjør, noe som ikke har skjedd ennå. Jeg er sikker på at det vil skje på et tidspunkt, men foreløpig har det gått bra, sier Weaver.

Vi fikk et lite glimt av det da Ederson stormet ut og bommet på både mann og ball da Romelu Lukaku scoret mot City i pre-season.

- Han spiller veldig høyt, han er veldig modig med ballen, tar modige avgjørelser og foreløpig har han vært fantastisk, sier den tidligere keeperen videre.

Et godt eksempel på det er da Ederson kom stormende ut i en duell med Liverpools Sadio Mané og fikk knottene til senegaleseren i ansiktet. Keeperen ble fraktet ut på båre med et blodig ansikt etter åtte minutter på gressmatta. Han måtte sy flere sting, men var på plass igjen i målet fire dager seinere mot Feyenoord.

UREDD: Her får Ederson seg en trøkk av Sadio Mané. Foto: Reuters/Lee Smith/NTB Scanpix
UREDD: Her får Ederson seg en trøkk av Sadio Mané. Foto: Reuters/Lee Smith/NTB Scanpix Vis mer

Ederson er også kjent for å dominere feltet med sin uredde tilnærming. Kombiner det med en stoisk ro og du har en keeper du kan stole helt og fullt på.

Pep Guardiolas jakt etter en solid keeper ser iallfall ut til å være over.

Kilder: Sy Sports, Manchester Citys offiesielle hjemmeside, Daily Mail.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer