Har aldri gjort en feil

Ferdigslipt juvel i V75 på Leangen.

FEILFRI RETT OG SLETT. Thai Olympic har oppført seg perfekt fra første travsteg. Lørdag valser han over konkurrentene. Foto: HESTEGUIDEN.COM.
FEILFRI RETT OG SLETT. Thai Olympic har oppført seg perfekt fra første travsteg. Lørdag valser han over konkurrentene. Foto: HESTEGUIDEN.COM.Vis mer

||| • Her er sjansen til å vinne 48 millioner på hest!

Lørdag gleder trener og kusk Jomar Blekkan seg enormt til å vise frem sin stjerne, stortalentet Thai Olympic i V75-spillet på hjemmebanen Leangen.

Thai Olympic er hesten som fikk den garvede kusken til å ta til tårene. Det skjedde på seremoniplass hjemme i lekegrinda på Leangen 18. mai. Thai Olympic hadde nettopp sprintet hjem seieren helt ukjørt, og med ørene fulle av bomull, på tiden 1.14,1a. Da fikk den trønderske stjernekusken litt grøt i stemmen og tårer i øynene under seiersintervjuet etterpå.

-    Thai Olympic er et stjerneemne helt utenom det vanlige, sier Jomar Blekkan lyrisk om eleganten som ble kjøpt på åringsauksjonen på Bjerke, og som har vår gamle stjernetraver Thai Tanic som pappa.

-    Jeg har aldri vært borti maken til traver. Thai Olympic gjør alt så enkelt og så riktig.

Jeg har absolutt ingenting negativt å utsette på ham, fortsetter Leangen-championen.

-    Thai Olympic trener som en gud, og kommer ut lørdag pigg og klar og løpssugen, forsikrer treneren.

-    Jeg gleder meg virkelig til å vise ham frem, sier Blekkan.

-    Vi kunne ønsket oss et bedre spor, men det spiller vel ingen stor rolle.

Frem til nå har han gått med ørene fulle av vatt. Denne gangen setter jeg på ham drapropper for første gang, men jeg håper og tror jeg slipper å bruke dem.
Thai Olympic er en allrounder som går fra alle posisjoner, både tet og bakfra. Han er totalt uøm for posisjoner og distanser. Hesten er helt ukomplisert. Han er fornuftig og regulerbar, opplyser Leangen-treneren og beroliger bankerspillerne.

-    Jeg lanserer Thai Olympic som en banker. Jeg tør å stikke frem haka og tror han slår disse hestene, røper trønderen med atten hester på stallen på Leangen.

-    Har du landets beste 3-åring, Jomar Blekkan?

-    Tja, jeg har i alle fall den ene av dem, humrer Blekkan og sikter til Golden Brown, som har herjet i årgangseliten så langt i år.

-    Det kunne vært artig med en duell med Golden Brown, men vi får jo sjansen til å møte ham senere i år, sier Blekkan. 

-Tamin Sandys æresløp blir den første reelle testen for Thai Olympic. Vi får se senere i år hva det blir, men jeg ser for meg start i de norske storløpene, avslører Jomar Blekkan som er trygg på at V75-bongene overlever den første avdelingen med banker på hans hest.

Thai Olympic er ubeseiret på sine seks starter. Blekkan-traveren henter trolig hjem sin syvende strake seier i V75-1 og blir Dagbladets hovedbanker.

-    Thai Olympic er min desidert beste vinnersjanse lørdag, sier Jomar Blekkan som har flere svært interessante oppsitt. Han skal også forsvare hjemmebanens farger i NM for travkusker.

-    Jeg gleder meg til å kjøre, og på papiret ser det slett ikke galt ut på forhånd. Det blir en knallhelg. Regnet begynner å ha gjort fra seg, og nå kommer godværet. Det er spådd fint vær og flotte baneforhold hele helgen, kvitrer Jomar Blekkan.

Megabuck i dagens første løp kjører i gang Blekkan-showet som kan skaffe en bejublet topplass på NM-pallen for hjemmekusken.

Jomar Blekkans vurdering av sine oppsitt lørdag:

Megabuck er den beste hesten i feltet. Han kan være litt usikker fra start, og vi safer litt. Men feilfritt skal han absolutt vinne et sånt løp, og han møter billig motstand. Vi setter fart når tiden er inne. Jeg vil være ærlig og tror vi vinner dette løpet.

Tori Elden (V5A-1) mener jeg ikke skal være favoritt over sprintdistanse. Men det er en god hest, også han litt usikker i startfasen. Autostart og første rekke er et lite minus for ham. Han møter en del gode sprintere, men feilfritt skal han duge langt. Han er i knallform, og møter riktig selskap. Han kommer til å gå skoløs og med helstengt hodelag. Jeg ser først og fremst Jossegutt som verst i mot. Tori Elden skal tidlig på bongen. God vinnersjanse uten galopp.

Tin Tveiten (V5A-2) skal ut i Alm Jos æresløp. Han har hatt en del utur, og har måttet dra det tunge lasset hver gang. Sist i Østersund hadde han uflaks. Et løp bakfra bekymrer meg ikke. Han kan speede fort. Han er ikke noe dårligere enn de andre og må strekes tidlig på bongen.

Beer At Four (V75-2/V5-4) har vært veldig god, selv om han bare har travet to totoløp. Det er en herlig traver som har mer å gå på. Han har vunnet enkelt i de to startene sine. Han er fersk, og møter på noen gode, eldre, mer rutinerte hester. Han er flink på voltestart og jeg tror på en feilfri avgang. Jeg synes kanskje han er blitt vel stor favoritt, men det er en fin hest og han skal absolutt regnes i seierskampen. Jeg har seierstro igjen.

Møre Svarten (V75-3/V5-5) travet et hyggelig løp første gang ut etter lang pause mot hardt selskap. Er sikkert forbedret med løp i kroppen. Møter noen kanoner på tillegg og en god premie er målet.  
 
Ernst (V75-4) er ikke helt stødig på beina. Kommer vi oss bare feilfritt av gårde og rundt den første svingen kjører jeg for tet og for å holde unna.

Selv om Kjeltringen kan bli vond å slå, føler jeg meg ikke slått på forhånd.

Ernst har vunnet i fire av sine fem starter. Han står perkekt inne i grunnlaget, trakk et perfekt spor og vi har bevisst ventet på dette løpet. Jeg har store seiersambisjoner.

Bakkmo Stina (V75-5) er det smygløp og en best mulig premie som gjelder for. Jeg ville helst kjørt Aaby Odin som Cato Antonsen kjører. Han blir bedre og bedre, og jeg tror Cato loser ham feilfritt rundt til seier.

Magdalena Spur (V75-6) starter i dette løpet kun fordi det er på hjemmebane. Møter overmakten og får vi premie, er det julaften. Hun holder fin form.

Cassius Hall (V75-7) er i likhet med Magdalena Spur meldt fordi det er hjemmebane. Han er litt hardt meldt, men møter likevel ingen ulver. Formen er fin og løpet ble ikke verre enn at han skal regnes på tre-fire hester, vurderer Jomar Blekkan.

En fant og en kæill fra Særp

Trener Jan Roar Mjølnerød kommer vi ikke utenom når det er snakk om kaldblodshester i årgangstoppen år etter år. Kæillen fra Østfolds vakre fylke laster Særpefanten og Horgen Tore på transporten og setter kurs mot Leangen med ti timers kjøring. Særpefanten er favoritt i Erik Garbergs æresløp for 4-åringer, mens Horgen Tore er en av de heteste vinnerkandidatene i Alm Rau Jos æresløp for 3-åringer. Jan Roar Mjølnerød kan klare kunststykket å ta med seg to seirer hjem til Østfold.

-    Særpefanten er oppkalt etter en særping, altså en fant fra Særp, knegger Jan Roar Mjølnerød.

-    Særp er det vi kaller en fra Sarpsborg, røper østfoldingen.

-    Særpefanten er alt bra med. Han er vel kanskje den jeg har mest seierstro på av mine, sier Mjølnerød.

-    Særpefanten har tatt det sterke løpet i Bergen på en grei måte og har trent bra etterpå. Alt virker normalt, og han har både farten og styrken, så den lange distansen passer bra. 60 meter tillegg er ikke enkelt, men det er langt oppløp på Leangen heldigvis, sier Jan Roar Mjølnerød.

-    Jeg har respekt for en forbedret Lome Mix. I tillegg står han 20 meter foran, men jeg har stor tro på seier. Min hest har vært veldig fin i treningsarbeidene, forteller Mjølnerød om den ferske vinneren av Kong Olavs Æresløp i Bergen for fjorten dager siden.

Forbedret og klar med yrkeshemmeligheter

-    Jeg har også seierstro på Horgen Tore. Horgen Tore skal være forbedret lørdag, uten at jeg vil røpe noen yrkeshemmeligheter om hva jeg har bedrevet i trening, ler treneren om den lovende 3-åringen.

-    Han skal være godt forberedt, for å si det sånn. Sist i Sverige ble jeg lurt, og Horgen Tore hadde nesten overtaket mot mål, men ble kontret ut.

-    Vi norske kuskene satt bare og passet på hverandre. Da det var på tide å kjøre, og den svenske hesten stakk, ble det for langt fram.

-    Jeg tror også Horgen Tore skal slåss om seieren. Han er i flott utvikling, medgir Jan Roar Mjølnerød.

-    Har dine hester noen problemer med reise og overnatting?

-    Nei, absolutt ikke. Begge spiser, drikker og reiser greit på langturer, forteller Mjølnerød til dagbladet.

Satser alt framover

Lome Mix blir verst i mot Særpefanten i V75-3. Kusk Vidar Hop har taktikken klar på forhånd, og føler seg slett ikke slått.

-    Vi står 20 meter foran, det hjelper jo. Vi kommer til å satse tidlig fremover, og vår sjanse til å slå Særpefanten ligger i å dra unna der framme, sier Vidar Hop.

-    Vi får forsøke å svare ham ut når han kommer. Lome Mix har bare ett løp etter pause, og kunne ikke svare Særpefanten da. Jeg mener han skal ha gått fram med det løpet i kroppen. Distansen er en fordel. Lome Mix skal regnes i toppe, og er min beste vinnersjanse denne lørdagen, røper Vidar Hop.

Kvikne Jenta som jeg skal kjøre i et NM-løp (V75-5) ser jeg er favoritt. Hun var veldig positiv sist i seiersløpet. Hoppa møter riktig selskap, og vi skal prøve. En god vinnersjanse, mener Vidar Hop.

Global Icon (V75-7) travet et bra løp sist til annen på Klosterskogen. Hesten er bra fra start. Det er et åpent løp, og jeg synes han forsvarer en gardering på noen hester.

De andre hestene jeg skal kjøre kjenner jeg dessverre ikke til, avslutter Vidar Hop.

Dronning med eget hoff

Vår varmblodsdronning Tinita Love har tatt turen innom veterinæren etter den skuffende innsatsen på Solvalla sist. Da regnet hele Norge med at gullhoppa til Ole Bjørn Hoppestad enkelt skulle vinne Stoeliten. Sånn gikk det ikke, og norrbaggarna måtte bite i det visne gresset nok en gang da den norske nedturen var et faktum.

 Damen liker ikke å reise alene, så denne gang har hun med seg et helt eget hoff på Leangenturen. Dette kan bli utslagsgivende for den store favoritten i V75-6 som er hovedløpet og Tamin Sandys æresløp. Verdt å merke seg for spillerne er det også at Tinita Love har vunnet i fire av fem starter fra førstespor tidligere.

-    Tinita Love er behandlet i det venstre framkneet etter den siste starten. Det har hun aldri hatt noen problemer med tidligere. Jeg er litt usikker og spent etter den siste innsatsen. Men alt virker fint og normalt med Tinita i trening. Geir Vegard kjørte hurtig med henne forrige lørdag, og da fungerte hun veldig fint, forteller trener og eier Ole Bjørn Hoppestad.

-    Tirsdag fikk hun en økt på tredemølla, og alt fungerte som det skulle. Hun er fresh og fin, og alle tenkelige prøver vi har tatt er bra. Denne gang har vi med oss reisekamerater som hun kjenner hjemmefra, og håper det skal bidra til å holde henne rolig og trygg under overnattingen. Tidligere, og på Solvalla også, har hun stresset seg opp når hun står alene på en fremmed stall med bare fremmede hester rundt seg.

-    Vi prøvde med en ponny en gang, men da ble hun forbannet. Det falt ikke i smak, ler Hoppestad.

-    Det er vel litt sånn med de flinke hoppene. De kan være ordentlig sære, humrer han.

-    Så nå håper vi det skal gå bra. Det eneste usikkerhetsmomentet er overnattingen. Hun både spiser og drikker på tur, men det er dette med å trives. Det tror jeg hun skal gjøre med hester hun kjenner rundt seg.

-    Taktikken er i alle fall klar. Fra førstesporet blir det å knalle til fra start, og jeg tror de skal få jobbe litt for å holde oss inne. Tinita har vist at hun er rask fra start tidligere. Alle løp skal kjøres, og det er kjøtt og blod vi holder på med, men jeg er optimist inntil det motsatte er bevist.

-    Jeg synes Tinita Love har en fin vinnersjanse i et normalt løp, avslutter Ole Bjørn Hoppestad.

Det er flust av storløp på programmet denne lørdagen på Leangen. Shan Rags æresløp er hovedløpet for de beste varme med 150 000 kroner til vinneren hvor vår travdronning Tinita Love er å finne i spor en. Fire av fem ganger tidligere har Hoppestad-hoppa vunnet fra førstesporet. Det er verdt å merke seg for spillerne.

Alm Rau Jos æresløp for 3-årige kaldblodshester, Erik Garbergs minneløp for 4-årige kaldblodshester, samt Tamin Sandys æresløp for norskfødte varmblods 3-åringer med Thai Olympic på startstreken kompletterer rammen rundt Leangens årlige Midtsommertrav. Det kjøres også NM for travkusker lørdag og søndag. Det ligger an til både rømmegrøt og spekemat og blir årets største festhelg i det trønderske midtsommerriket.

En alenevinner kan vinne 48 millioner i V75 på Leangen lørdag.