Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Har aldri opplevd liknende

Norsk dommertrio måtte rømme banen da rasende fans stormet banen.

STORMET BANEN: Her bryter Austria Wien-supportere seg ut på banen. Svein Oddvar Moen så ingen annen mulighet enn å sende lagene i garderoben, der de ble sittende i 20-25 minutter før kampen ble gjenopptatt. - - Vi har fått flotte tilbakemeldinger, sier Moen i dag. Foto: SCANPIX/AFP
STORMET BANEN: Her bryter Austria Wien-supportere seg ut på banen. Svein Oddvar Moen så ingen annen mulighet enn å sende lagene i garderoben, der de ble sittende i 20-25 minutter før kampen ble gjenopptatt. - - Vi har fått flotte tilbakemeldinger, sier Moen i dag. Foto: SCANPIX/AFP Vis mer

||| (Dagbladet): Det ble en dramatisk kveld for den norske dommerkvartetten med Svein Oddvar Moen i Wien i går kveld.

Etter 67 minutter av Europa League-møtet mellom Austria og Athletic Bilbao stormet klarte plutselig et 20-talls rasende hjemmesupportere å ta seg inn på banen, og Moen så ingen annen løsning på sikkerhetstrusselen enn å sende lagene i garderoben, der de ble sittende i 20-25 minutter før de igjen fikk klarsignal til å entre banen.

Da hadde de allerede kastet røykbomber og andre gjenstander mot spillerne.

- Det jeg kan si er at vi har skrevet vår rapport om det som skjedde, og har gjort det vi kan gjøre. Nå er det opp til Uefa å ta dette videre, sier Moen til Dagbladet fra flyplassen på vei hjem.

- Vi har fått flotte tilbakemeldinger fra den italienske kampobservatøren, og er veldig fornøyde, sier Moen om kvelden, som etter det Dagbladet erfarer ble oppfattet som relativt dramatisk.

- Har du opplevd noe liknende tidligere?

- Jeg har vel ikke opplevd noe akkurat som dette før, i hvertfall ikke i Tippeligaen, sier Moen.

Munnkurv
Dommerne må være svært forsiktige med å uttale seg etter kvelder som den i går, og Uefas retningslinjer er klare i slike tilfeller.

MUR: Et 50-talls politifolk tok oppstilling på banen for å tvinge Austria-fansen tilbake på tribunene.Foto: SCANPIX/EPA/HERBERT NEUBAUER
MUR: Et 50-talls politifolk tok oppstilling på banen for å tvinge Austria-fansen tilbake på tribunene.Foto: SCANPIX/EPA/HERBERT NEUBAUER Vis mer

- Etter slike episoder, som tv-bildene viste tydelig var utenom det vanlige, må dommerne gjerne skrive relativt omfattende rapporter. Lagene risikerer å bli straffet, og disse straffene kan føre til anker. Da er det viktig at ikke dommer-uttalelser om forløpet allerede har versert på trykk, forteller dommersjef Rune Pedersen.

Han gjentar at det var helt riktig av Svein Oddvar Moen å sende lagene i garderoben da tumultene oppsto i Wien.

- Dommeren har kun ett anliggende i slike tilfeller, da er det kun spillernes og egen sikkerhet som gjelder, sier Pedersen til Dagbladet.

- Etter det jeg har forstått er også tilbakemeldingene dommerne har fått gode. Nå er det også min oppgave å backe dem opp, sier han.

Høyreekstreme?
Austria-manager Markus Kraetschmer antydet i går kveld at Moen medvirket til at tilskuere mistet besinnelsen etter flere kontroversielle avgjørelser.

Hjemmelaget mente det var offside før Bilbaos 1-0-scoring, og det hele kokte over da vertene følte seg snytt for frispark i forkant av Athletic Bilbaos 2-0-scoring i det 67.minutt.

- Man er nødt til å spørre seg om dommerens og assistentdommernes dårlige avgjørelser bidro til den opphetede stemningen. Dette er noe Uefa bør ta hensyn til, sa Kraetschmer i går kveld, ifølge Kurier.

DRAMATISK: Dommer Svein Oddvar Moen og kollegene har skrevet rapport til Uefa, som nå har ansvaret for å følge saken videre.
Foto: Rune Stoltz Bertinussen / SCANPIX
DRAMATISK: Dommer Svein Oddvar Moen og kollegene har skrevet rapport til Uefa, som nå har ansvaret for å følge saken videre. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / SCANPIX Vis mer

Flere spanske medier, deriblant El Mundo, mener at mange av bråkmakerne i Wien tilhørte høyreekstreme fraksjoner, som gjorde sine meninger tydelige med bannere og rop.

I tillegg til taktfaste «svindel»-rop mot dommertrioen, skal det også ha blitt ropt «Viva Franco» mot de baskiske spillerne, med henvisning til militærdiktatorens forfølgelse av minoriteter i Spania på 1900-tallet.

Det er ventet at Uefa vil aksjonere mot Austria Wien, noe også manager Markus Kraetschmer medga i går kveld.

- Det blir garantert en stor bot. Men det bør ikke komme noen ytterligere straff. Vi hadde situasjonen under kontroll, bortelagets spillere og dommerne var ikke i fare på noe tidspunkt. Men det er ingen unnskyldning for det som skjedde, vi er ansvarlige for sikkerheten, sier Kraetschmer.

Kampen endte til slutt 3-0 til Bilbao, som avanserte på bekostning av østerrikerne.

EKSTRAPAUSE: Spillerne ble sendt i garderoben i 20-25 minutter, mens gemyttene ble roet og røyken lettet.Foto: SCANPIX/REUTERS/Robert Zolles
EKSTRAPAUSE: Spillerne ble sendt i garderoben i 20-25 minutter, mens gemyttene ble roet og røyken lettet.Foto: SCANPIX/REUTERS/Robert Zolles Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media