REAGERER: Vålerengas sportsdirektør Truls Haakonsen sier han aldri har opplevd at en sak er blitt tatt så ut av sin sammenheng som i NRKs framstilling av Adnan Haidar-saken. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
REAGERER: Vålerengas sportsdirektør Truls Haakonsen sier han aldri har opplevd at en sak er blitt tatt så ut av sin sammenheng som i NRKs framstilling av Adnan Haidar-saken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

- Har aldri opplevd noe lignende

VIF-Haakonsen raser mot NRK.

(Dagbladet): Vålerengas sportsdirektør Truls Haakonsen erkjenner at Vålerengas omdømme har fått seg ei skrape av alle kontroversene i høst.

Men den siste av dem - saken om Adnan Haidar og notatet fra en person i det medisinske apparatet - mener han NRK har skapt på egenhånd.

- NRK sitter på bøttevis av dokumentasjon og intervjuer, og hvis de hadde vært villige til å få fram sannheten ville dette sett helt annerledes ut, hevder Haakonsen overfor Dagbladet.

I en redegjørelse på egen hjemmeside uttalte sportsdirektøren at NRKs framstilling av saken var «feilaktig, spekulativ og tendensiøs». Statskanalens vinkling var at Haidar ble ført bak lyset, og at man i det medisinske apparatet frarådet å operere 22-åringen fordi han ikke ville få ny kontrakt. Flere andre medier, deriblant Dagbladet.no, siterte saken som først ble lagt ut på nrk.no.

- Hva er det du reagerer så sterkt på?

- Vi er ikke ukjent med at ting klippes og limes, og at noe blir tatt ut av sammenheng, men jeg har vært i dette gamet i 13 år. Og jeg har aldri opplevd at det er blitt gjort så omfattende og systematisk. For det første er dette med hemmeligholdelse selve hovedingrediensen i saken deres, og det står det ikke noe om i notatet. De har intervjuet Erik Rosenlund, som er legen som er ansvarlig for den medisinske oppfølgingen av alle våre spillere, og han går selvfølgelig gjennom alle sider av skadetilfeller med pasienten sin, hver eneste gang. Så det er jo ikke slik at informasjon er blitt holdt tilbake for Adnan Haidar.

- Han (Rosenlund) diskuterer alle scenarioer med pasienten: «Jeg råder deg til å ikke ta operasjon, jeg er ganske sikker på at dette vil løse seg selv, du blir lenge ute med operasjon, jeg tror ikke du vil ha nytte av den». Jeg mener situasjonen ville vært helt annerledes om han nå sto på ei krykke og var fotballinvalid. Men det er ikke realiteten, realiteten er at han har fått riktig pasientbehandling, og at opplegget som er laget for ham er ansett som meget vellykket, sier Haakonsen.

- Men på det daværende tidspunktet mente åpenbart vedkommende i deres medisinske apparat at Haidar trengte en operasjon?

- Det spiller ingen rolle hva han mente. Legen vår var klar hele veien, på at dette ville løse seg uten operasjon.

Haakonsen er også oppgitt over at NRK ikke tok med redegjørelsen som forfatteren bak notatet skrev på eget initiativ i saken som gikk på Dagsrevyen.

- Den valgte de å ignorere, sier han.

Vålerengas medisinske leder, Erik Rosenlund, understreker overfor klubbens hjemmeside at hans lojalitet alltid ligger hos spilleren.

- I første rekke står alltid spillerens ve og vel, og det er det som rettleder mine råd til spilleren og min behandling av spilleren, helt uavhengig av spillerens kontrakt. Jeg vet heller ikke hvor lange kontrakter spillerne har. Jeg har aldri fått føringer på hvem vi skal behandle og hvordan. Hvordan det medisinske budsjettet er legger heller ikke føringer for behandlingene vi gjør av våre spillere, sier han. 

Sportssjef i NRK, Espen Graff, avviser at de har presentert saken på en misvisende måte.

- Jeg registrerer Truls Haakonsen sine uttalelser, men slik vi opplever det har vi fortalt om en konkret hendelse som omhandler en spiller i klubben. Vålerenga må forholde seg til at det er en sentral person i klubben som har skrevet dette notatet og vi har også snakket med flere andre Vålerenga-spillere som har reagert på behandlingen han har fått, sier han til Dagbladet.

Haakonsen snakket med NRKs journalister før saken gikk på lufta, men stilte ikke opp foran kamera. Det synes Graff er merkelig.

- Hvis det er en så konstruert og udramatisk sak som Haakonsen hevder er det merkelig at han ikke ville stille til tv-intervju i går kveld. Jeg er trygg på at vi har gjort rett i denne saken, så får Haakonsen si hva han vil. Vi har brakt fakta om en spillers opplevelse av dette og det er underbygget av flere andre spillere i klubben, sier Graff.

AVVISER KRITIKKEN: NRKs sportssjef Espen Graff.  Foto: Thomas Rasmus Skaug / dagbladet
AVVISER KRITIKKEN: NRKs sportssjef Espen Graff. Foto: Thomas Rasmus Skaug / dagbladet Vis mer