- Har aldri sett Bjørgen sterkere

Vant minitouren i Kuusamo i utklassingsstil.

INGEN OVER, INGEN VED SIDEN, INGEN LIKE BAK: Marit Bjørgen jubler over målstreken. Bak henne på oppløpssiden kommer ... ingen. Foto: Håkon Mosvold Larsen, Scanpix
INGEN OVER, INGEN VED SIDEN, INGEN LIKE BAK: Marit Bjørgen jubler over målstreken. Bak henne på oppløpssiden kommer ... ingen. Foto: Håkon Mosvold Larsen, ScanpixVis mer

(Dagbladet): Marit Bjørgen avgjorde minitouren med tre strake seire i Kuusamo. I dag kontrollerte hun inn til utklassingsseier på jaktstarten over 10 kilometer fristil.

Aldri så godt at det ikke er galt for noe, og igjen spør noen seg om Bjørgen er for tidlig i form med tanke på VM seinere denne sesongen. Treneren er ikke blant dem som bekymrer seg.

- Det er på dette nivået hun er. Det skal ikke være noen grunn til at hun ikke skal være i minst like god form i VM. Under Bjørn Dæhlies storhetstid vant også han alt fra start, samtidig som han også vant i VM senere på vinteren, sier landslagstrener Egil Kristiansen til NTB.

Heller ikke Bjørgen selv er bekymret.

- Jeg har trent godt hele veien og har ikke sluppet opp på formen. Jeg håper fortsatt å kunne gå enda fortere senere i sesongen. Sesongstarten har gitt meg veldig mye positivt. Jeg har gått teknisk bra på ski, sa Bjørgen.

Hun er heller ikke «redd» for at sesongen skal fortsette uten at hun får motstand.

- Jeg er inne i en flytsone, men kan ikke forvente at det fortsetter slik. Jeg blir nok slått snart. Fortere enn du tror, sier Bjørgen.

Hektet av konkurrentene På fredag vant hun sprinten, i går vant hun den klassiske femkilometeren. Bjørgen gikk dermed ut 26 sekunder foran Petra Majdic, som var nærmeste konkurrent før dagens renn.

Majdic hadde imidlertid lite å stille opp med i de finske skogene i dag.

I stedet var det de to neste på startstreken, svenske Charlotte Kalla og polske Justyna Kowalczyk, som tok opp jakten. Men til tross for at de to gikk sammen, tapte de stadig flere sekunder til Bjørgen.

Suveren På det meste lå Bjørgen drøye 50 sekunder foran dem i sporet.

En drøy kilometer før mål slo Kowalczyk til i en motbakke og parkerte Kalla fulstendig.

Marit Bjørgen hadde full kontroll på seieren, og kunne spare litt på kreftene den siste delen av løpet, der Kowalczyk spiste inn en del sekunder og til slutt gikk i mål 33,6 sekunder bak Bjørgen.

Kalla tok tredjeplassen, mens Vibeke Skofterud tok sjetteplassen. Jaktstartens aller raskeste var Therese Johaug, som klatret fra 28. til 10. plass, og ble tredje beste norske løper totalt.

- Jeg gikk og dro hele veien og fant tilbake til følelsen jeg hadde på Beitostølen, sier Johaug til NTB.

- Aldri sett Marit sterkere - Jeg har aldri sett en sterkere Marit Bjørgen enn vi har sett nå, sa Thomas Alsgaard i NRK-studio rett før startskuddet gikk for dagens jaktstart.

Den tidligere skikongen sier likevel at han tror vi har enda bedre i vente fra Bjørgen.

- De siste løpene har hun ikke vært i superform. Hun er sterk og godt trent, men har fortsatt mer å gå på.