- Har aldri sett deg så veltrent, Thor!

Men Kaggestad spår likevel null etappeseire for Grimstad-oksen.

||| VIKERSUND (Dagbladet): Lørdag starter årets høydepunkt for sykkelfansen, Tour de France.

Thor Hushovd er som vanlig blant favorittene til å vinne den grønne poengtrøya, men kanskje blir det året der vår mest meritterte syklist havner i skyggen av en annen norsk rytter.

Forventningene er i hvert fall store til Edvald Boasson Hagen, selv om sykkelsportens wonderboy viste enkelte svakhetstegn da han ikke maktet å henge på Thor Hushovd under fellesstarten i NM sist helg.

Mye hardere enn i fjor
Ekspert Johan Kaggestad, som tradisjonen tro skal lose norske TV-seere gjennom de 20 etappene av Tour'en sammen med Christian Paasche i juli, er usikker på begge de norske håpene.

Men han ble beroliget av møtet med Hushovd under NM i Trondheim.

TROR IKKE PÅ GRØNN REPRISE: Johan Kaggestad tipper Hushovd på andreplass i kampen om poengtrøya. Foto: AFP PHOTO PATRICK HERTZOG
TROR IKKE PÅ GRØNN REPRISE: Johan Kaggestad tipper Hushovd på andreplass i kampen om poengtrøya. Foto: AFP PHOTO PATRICK HERTZOG Vis mer

- Jeg sa til Thor: «Jeg har aldri sett deg så «skrapa» (veltrent, journ.anm) noen gang!». Thor er veldig godt trent og har en veldig god utholdenhetsbase, og det vil gjøre at han kommer seg over Alpene og Pyreneene i god forfatning. Løypa er mye hardere enn i fjor, og det kan avgjøre den grønne trøya, sier Kaggestad til Dagbladet.

Likevel ser han ikke på Grimstad-oksen som favoritt til poengtrøya han vant både i fjor og i 2005. Først og fremst på grunn av kragebeinsbruddet han pådro seg i mai, da han uforskyldt syklet på ei jente under en treningstur i Italia.

- Thor har mindre spurtkraft enn i fjor på grunn av skaden i kragebeinet, som har gjort at han ikke har fått kjørt så mye spesifikk spurttrening. Men han kan trene underveis i rittet, og kanskje han blir veldig god til å spurte den siste uka inn mot Bordeaux og Paris, så  han kan avgjøre den grønne trøya.

- Men du tror mest på andre?

TROR EDVALD VINNER EN ETAPPE: Men Kaggestad synes stortalentet viste svakhetstegn i NM. Foto: AP Photo/Laurent Cipriani
TROR EDVALD VINNER EN ETAPPE: Men Kaggestad synes stortalentet viste svakhetstegn i NM. Foto: AP Photo/Laurent Cipriani Vis mer

- Min største favoritt er Tyler Farrar. Deretter Thor, og så Oscar Freire som nummer tre, sier Kaggestad.

Tror Cav klapper sammen
Hushovd har sju etappeseire i Tour de France i karrieren. Den åttende kommer neppe i år, tror sykkeleksperten.

- Det er 10-årsjubileum for Thor, men jeg er skeptisk til at han greier en etappeseier. Han får ikke gå i brudd på mellometappene, da kommer alle de andre lagene til å legge seg på hjul og kjøre ham inn. Edvald vil nok få sjansen til å gå i brudd på mellometapper og avgjøre. Så får vi se om Thor kan samle nok poeng, det er det han må konsentrere seg om.

Mark Cavendish vant utrolige seks etapper under fjorårets Tour de France, og presset Hushovd hele veien i kampen om den grønne trøya. Nordmannens frekke stunt på den 17. etappen, med brutal «haikjeftprofil», vippet imidlertid seieren i norsk favør.

I år tror Kaggestad at den britiske superspurteren er ferdig før avslutningsetappen på Champs-Élysées.

TVILER PÅ CAVENDISH I PARIS: - Jeg tviler på at han kommer seg over Pyreneene, sier Kaggestad. Foto: REUTERS/Jean-Paul Pelissier
TVILER PÅ CAVENDISH I PARIS: - Jeg tviler på at han kommer seg over Pyreneene, sier Kaggestad. Foto: REUTERS/Jean-Paul Pelissier Vis mer

- Jeg tviler på at han kommer seg over Pyreneene, han virker ikke å være i like bra form som i fjor. Jeg tror mange av Thors motstandere i kampen om poengtrøya vil «få det» i fjellene der.

Cavendish har for øvrig bare vunnet tre ganger så langt denne sesongen, mot 13 på tilsvarende tidspunkt i fjor.

Spår etappeseier til Edvald
Edvald Boasson Hagen har i likhet med Hushovd vært plaget av skader. 23-åringen har vært gjennom et avbrekk på to måneder på grunn av smerter i akillesen, og viste oppløftende form i Dauphiné Libéré nylig.

Men innsatsen i NM var ikke spesielt tillitsvekkende.

- Edvald så ut til å ha taklet skaden veldig bra. Han kjørte fort i Dauphiné Libéré, tok en etappeseier og kjørte en utrolig bra tempo der han ble nummer tre. Men det han leverte i NM var dårlig. Tempoen var langt under pari (tross seier, journ.anm.), og han virket også tung i fellesstarten.  Når du har trent forholdsvis lite, og mest alternativt, får du gjerne en formtopp. Men så har formen lett for å falle igjen, sier Kaggestad til Dagbladet.

KAGGESTADS FAVORITT TIL GRØNN TRØYE: Tyler Farrar. Foto: AFP PHOTO/Luk Beines
KAGGESTADS FAVORITT TIL GRØNN TRØYE: Tyler Farrar. Foto: AFP PHOTO/Luk Beines Vis mer

Han tror likevel Boasson Hagens godt utviklede selvinnsikt gjør at han greier å spisse formen i tide.

- Jeg tror han vinner en etappe, at han slåss om flere, og at han gjør en kjempejobb for Bradley Wiggins, sier Kaggestad, som setter kursen for Rotterdam i ettermiddag, der prologen avvikles lørdag.