- Har aldri sett så bra fotball i Norge

Jönssons Stabæk rullet over Lyn.

ULLEVAAL STADION (Dagbladet.no): FC Lyn Oslo-Stabæk 0-2

Det kunne ikke vært en mer passende hymne da «Always look on the bright side of life» runget i regnet etter 90 minutter på Ullevaal:

For det mest fruktbare for Lyn var antakelig å glemme kampen og glede seg til neste kamp etter at serieleder Stabæk feide hjemmelaget av banen med 90 minutter fotball-propaganda.

- Jeg har aldri sett bedre fotball i Norge siden jeg kom hit enn det vi presterte i første omgang. Det er mulig jeg fortsatt har høy puls, men det er slik det kjennes nå, sier Stabæk-trener Jan Jönsson til Dagbladet.no etter kampen.

For gjestene på tabelltopp var best gjennom nitti minutter, spilte tidvis gnistrende fotball og var nærmere 3-, 4- og 5-0 enn hva Lyn var redusering.

- Vi var utrolig sugne på denne kampen. Vi vill revansjere fjorårets 2-3-tap og kom fra en bra opplevelse i cupen, sier suksess-svensken etter Stabæk-oppvisningen.

At det sto 0-0 til pause er derimot ubegripelig.

Brutal førsteomgang 

KONGE DAGEN FØR DAGEN: Daniel Nannskog senket Lyn med låret. Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix
KONGE DAGEN FØR DAGEN: Daniel Nannskog senket Lyn med låret. Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix Vis mer

De første tjuefem minuttene må nemlig være noe av den beste angrepsfotballen et norsk lag har prestert siden Rosenborg rullet over all motstand med Nils Arne Eggen ved roret.

Stabæk, for kvelden kledd i gull, fosset fram og vartet opp med det ene praktangrepet etter det andre.

- Første omgang var brutal, slår Daniel Nannskog fast etter kampslutt.

- Det var bare Eddie (Gustafsson, Lyn-keeper, journ.anm) som holdt Lyn inne i kampen da, fortsetter målscoreren.

Det var en-touch-spill og stor bevegelse, det var lekre teknisk detaljer og det gikk fort fremover. Det lignet rett og slett på et lag av gull.

Stabæk-supporter eller ikke; det var umulig å ikke la seg imponere, smile og bejuble serielederen på Ullevaal de første førtifem minuttene.

Bare enn EM-vraket svenske sørget for at Lyn gikk til pause med håp i det hengende snøre.

Daniel Nannskog ga et varsel om hva som var i emning da han lobbet over Gustafsson etter to minutter. Bare ei lang tå fra Stefanutto reddet Lyn på målstreken.

- Har aldri sett så bra fotball i Norge

Ti minutter seinere fikk Stabæk nettsus.

Et glimrende banan-innlegg fra Nannskog fant Alanzinho og etter et flott nedtak på brystet satte den lille brassen ballen under kroppen på Lyn-keeper Gustafsson og i mål. Assistentdommeren hadde imidlertid signalisert for en hands på den nysignerte driblefanten og dommer Tom Henning Øvrebø belønnet ham med et gult kort.

Ti målsjanser

I løpet av de neste tjue minuttene headet Segerström i tverrliggeren og Nannskog, Alanzinho, Tchoyi, Gunnarson, Keller og Holmvik hadde alle store muligheter til å sende Stabæk i ledelsen.

Ti klare målsjanser spilte gjestene fra Bærum seg til i løpet av en omgang borte mot serietreer Lyn.

Og hjemmelaget?

I store deler av omgangen hadde de nok med å forsvare seg, men de gangene de kom helhjertet på kontringsforsøk var de ikke ufarlige. Kim Holmen, Tomasz Sokolowski og Espen Hoff kunne alle med litt tur scoret på gode forsøk fra distanse.

Førtifem fantastiske Ullevaal-minutter og utrolige 0-0 til pause.

Hvilke velvalgte ord Lyn-trener Henning Berg brukte i pause vites ikke, men de første minuttene av andre omgang så det i alle fall ut til å hjelpe.

Sjokkerte og apatiske i pausen

Lyn klarte å etablere et eget angrepsspill, oftest regissert av en ballsikker Diego Gustavino. Da Lyn så ut til å kunne matche serielederen, dukket derimot den svenske målreven opp som troll fra eske.

Veigar Pall Gunnarson ble spilt fint fri i feltet, men Gustafsson fikk slått skuddet til side. På bakre stolpe sto Daniel Nannskog og fra to meter kunne veteranen sette inn en særs fortjent Stabæk-ledelse med låret.

- Vi satt sjokkerte og apatiske i garderoben i pause og kunne ikke skjønne at det fortsatt sto 0-0. Det var derfor utrolig viktig at vi fikk et tidlig mål. Jeg tror vi alle fryktet t det var en dag der vi skulle spille en fantastisk kamp, men få en kontring i mot, sier Nannskog om scoringen etter drøye timen.

Sprudlende Alanzinho

Kampen jevnet seg mer ut etter Nannskogs scoring, men et var fortsatt Jan Jönssons elleve utvalgte som var klart farligst de gangene de var i angrep.

Både Christian Keller og Alanzinho burde doblet ledelsen og satt spikeren i Lyn-kista før vi hadde passert 70 minutter. Alanzinho glitret i duskeregnet på Ullevaal.

- Det var deilig å se ham i dag. Jeg vet ikke hvor mye det har kostet av krefter, men i dag så han i alle fall lettere ut, sier Stabæk-trener Jönsson om brasilianeren som signerte ny kontrakt med Stabæk denne uka.

Punkterte kampen 

Henning Berg kastet innpå tanksenteren Magnus Powell og Ighalo i jakten på utlikning, men Lyn klarte aldri å spille seg til store målsjanser. Hjemmelaget kom aldri nærmere enn to forsøk fra lagt hold signert Espen Hoff.

På overtid kunne Johan Andersson punktere kampen med å bredside ballen i lengste hjørne etter et strålende overlegg fra Veigar Pall Gunnarson.

Etter 90 morsomme minutter var det derfor fullt fortjent at tre poeng ble med Stabæk fra Ullevaal. Klarer serielederen å følge opp det angrepsspillet de i perioder viste dagens før dagen, kan det fort bli mer enn draktene som er i gull når vi skriver oktober.

Det bør i det minste bli en svært hyggelig nasjonaldag på Bekkestua.

FULL FART FREMOVER: Ingenting ser ut til å stoppe Veigar Páll Gunnarsson i den stimen bærumslaget nå er inne i.