Har aldri skjedd før

For første gang ble et hvitt (!) kort delt ut i toppfotballen.

NYTT KORT: Dommeren deler ut et kort som man aldri har sett på fotballbanen før. VIDEO: Canal 11 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På de høyere nivåene er det nesten merkelig om dommeren ikke har måttet dra opp det gule kortet i løpet av en fotballkamp. Og ved enkelte anledninger må kamplederen også trekke fram det røde - som gir den mottakende spiller marsjordre.

I den portugisiske toppserien og cupen har det denne sesongen blitt testet ut en nyvinning, nemlig et tredje kort: Det hvite.

Og i helgens cupkamp mellom kvinnelagene Benfica og Sporting, trakk dommer Catarina Campos, for første gang i historien, fram det hvite kortet.

Nå lurer du sikkert: Men hva betyr det egentlig?

Jo: I motsetning til de gule og røde - som gir en straff, gir det hvite en slags anerkjennelse på at man har bidratt med noe positivt, såkalt «fair play».

Trengte hjelp

I kampens 44. minutt løp medisinsk personell fra de to respektive lagene til en tilskuer som hadde besvimt på tribunen, skriver ESPN.

Innsatsen ble altså belønnet med et hvitt kort fra dommer Campos.

Det historiske øyeblikket førte til applaus og stor jubel fra fansen på Estadio da Luz, Benficas hjemmebane.

FAIR PLAY: Catarina Campos belønnet en god, sportslig involvering. Foto: B24
FAIR PLAY: Catarina Campos belønnet en god, sportslig involvering. Foto: B24 Vis mer

Rekord

Bruken av det hvite kortet er et initiativ fra Fifa og Portugal's National Plan for Ethics in Sport (PNED) for å oppmuntre til fair play. Grepet har blitt omfavnet av det portugisiske fotballforbundet i deres turneringer, og er et av flere som den siste tida har blitt testet ut.

- UVIRKELIG: Det skal ikke alltid så mye til før fotballspillere flokker seg rundt dommerne og protesterer på avgjørelser som blir tatt, men denne gangen er det kanskje mulig å føle med spillerne. Video: Gazzetta Vis mer

Under verdensmesterskapet i Qatar i november og desember ble eksempelvis ekstra tilleggsminutter testet.

Benfica kjørte for øvrig over Sporting og vant 5-0, men kampen vil bli husket for flere ting:

Med 15 032 mennesker på tribunen, ble det satt rekord for antall oppmøtte på en kvinnekamp i Portugal. Den forrige rekorden ble satt i mai i fjor, og var på 14 221.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer