FORSTÅR MISTANKEN: Etter fem sesonger i miljøet rundt Bjarne Riis, forstår Kurt Asle Arvesen at nå stilles spørsmål ved hans troverdighet. Eresfjordingen står på at han aldri diskuterte dopingbruk i det danske sykkellaget.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
FORSTÅR MISTANKEN: Etter fem sesonger i miljøet rundt Bjarne Riis, forstår Kurt Asle Arvesen at nå stilles spørsmål ved hans troverdighet. Eresfjordingen står på at han aldri diskuterte dopingbruk i det danske sykkellaget. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer

- Har aldri snakket med Bjarne Riis om doping

Arvesen likevel ikke overrasket over dansk avsløring.

(procycling.no): Rapporten fra Antidoping Danmark feller en knusende dom over Bjarne Riis, og sviner ytterligere til en allerede bekmørk, dansk sykkelhistorie.

Den medførte også et ras av telefoner for Kurt Asle Arvesen. Eresfjordingen syklet for det danske laget i fem sesonger.

- At alle skal være involvert i doping på CSC-laget, er bare tull. Jeg har ikke hørt noe om blodposer, dopingbruk eller eventuell misbruk av kortison. Det var 25 til 28 ryttere på laget hvert år, og like mye personale. Det var også store utskiftninger hvert år, men dette er mer snakk om enkeltindivider enn organisert doping, sier Arvesen til procycling.no.
 
Dobbeltmoral Det har etter hvert dukket opp så mange dopingsaker, at han har sluttet å la seg overraske.

- Jeg har ingen grunn til å gå rundt å mistenke noen, men jeg håper etter hver avsløring at dette skal bli den siste, sier Arvesen.

Og kommer med følgende innrømmelse:

- Jeg stoler på alle inntil det motsatte er bevist, og det gjorde jeg også med Bjarne Riis den gangen. Jeg håpet han hadde gode intensjoner da han hyret inn Rasmus Damsgård  (dansk lege, vår anm.) og testet oss dobbelt så mye som de andre lagene. Vi skrev under antidopingkontrakter, og jeg hadde troen på opplegget vårt. Nå viser det seg at det bare dreide seg om dobbeltmoral, sier 40-åringen og tenker på dopingrapportens konklusjoner om at Riis kjente til enkeltutøveres juks og fanteri.
 
Anklagene mot Riis Det reises nemlig flere alvorlige anklager mot den nå avgåtte sportsdirektøren i Tinkoff-Saxo-laget.

• Han skal ha oppfordret Bo Hamburger til å skaffe Jörg Jaksche EPO

• Han skal ha akseptert omfattende bruk av kortison uten at det var medisinsk forsvarlig

• Les også: - Bedt av Riis om å skaffe dop til konkurrent

• Han skal ha kjent til at flere ryttere enn Tyler Hamilton misbrukte doping på laget hans

• Han skal selv ha benyttet bloddoping i løpet av hans aktive karriere
 
- Kjedelig å forsvare min små seirer Arvesen holder fast på at han aldri ble spurt om eller så åpenlys bruk av doping under sitt opphold i Team CSC.

- Jeg har aldri snakket med ham (Bjarne Riis, vår anm.) om doping. Jeg blir ikke overrasket over det som kommer fram nå, fordi det har vært så mange antydninger. Omfanget av dette har gradvis framkommet, men det var ikke noe jeg gikk rundt og mistenkte da jeg selv var aktiv.

Etter 13 år som sykkelproff sitter han igjen med etappeseirer fra Giro d´Italia (to) og Tour de France (en), seier i E3-Harelbeke, fem norske mesterskap og en verdensmestertittel i U23-klassen.

- Det er utrolig kjedelig å sitte her og forsvare min små seirer. Jeg ble U23-verdensmester i 1997, og man kan bare spekulere i hvor mange resultater jeg har gått glipp av på grunn av alt groms rundt omkring. Jeg var hjelperytter og ofret egne sjanser for andre. Jeg synes i hvert fall ikke mine resultater gjenspeiler karrieren til en U23-verdensmester, sier han.

Sastre-nyhet sjokkerer mest Det som overrasker ham mest i rapporten er påstanden om at Riis skal ha kommet med dopingantydninger overfor Carlos Sastre i hans siste sesong som CSC-rytter.
 
- Man kan jo alltids bruke små blodposer. De andre benytter seg av det. Vi er sikre på at Discovery (Channel, Lance Armstrons tidligere lag) benytter dem, skal Riis ha sagt henvendt mot spanjolen.

I rapporten avfeier Riis det hele som en mistforståelse.

Arvesen har ingen grunn til å betvile Satstres moral, og stusser på tidspunktet for hendelsen:

- Det er helt vilt om det har kommet slike antydninger så sent som i 2008. Men jeg vet jo ikke om det munnet ut i en misforståelse, eller ikke.
 
- Jeg må tåle dette Arvesen sier han må tåle mistanke mot egen person i lys av alle skandalene på CSC-laget.

- Hvordan er det å spurt om dette etter hver avsløring?

- På en måte er jeg glad det kommer fram, og at dagens ryttere ser at det blir tatt seriøst. Det er viktig at ryttere som er på vei oppover aldri kommer inn på tanken om å jukse seg til suksess.

- Hva tenker du om at folk mistenker deg?

- Det er naturlig når det har vært så mye dritt og doping i miljøet jeg har oppholdt meg i. Jeg forstår de som tviler, men dersom de setter seg inn i min karriere og de få seirene jeg har fått, så er det ingen grunn til det.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!