Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Har aldri vært bedre

KITZBÜHEL (Dagbladet): Tre uker før Kjetil Aamodts (30) fjerde OL, danser han allerede med duskedamene. Han har aldri trent mindre, men mener sjøl at han aldri har vært bedre som skiløper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag sa langtidsskadde Hermann Maier dette til Dagbladet:

- Kjetil virker sterk nå, og blir bare sterkere. Han blir den farligste i OL.

Kjetil Aamodt tok Maier på ordet, og kjørte med årets råeste aggressivitet i går. Inn i skråkjøringa og det stupbratte henget ned mot målhoppet ledet han faktisk på løperen som vant sesongens sjette seier - Stefan Eberharter.

- Jeg er ikke blant verstingene når det går som fortest. Er ikke den tøffeste i klassen, og nederst her går det utrolig fort. Det hadde jo vært veldig gøy å vinne et utforrenn en gang også, sier Kjetil.

Raske ski

Det har han ikke gjort siden v-cuprennet i Chamonix i 1994. Fra før har han bare én andreplass også, nettopp fra Kitzbühel bak Lasse Kjus sist de to norske gutta var gode i fart, før Vail-VM i 1999.

- Jeg er jo kjempefornøyd. Kjørte på ski jeg aldri har prøvd før, og de går jo bare helt superfort, sier Kjetil.

- Jeg nyter dette livet mer enn da jeg var yngre, sier han til Dagbladet.

Han får spørsmål om den største forskjellen på seg sjøl som skiløper nå i forhold til for ti år siden - 1992 - året han vant gull i super-G og sølv i storslalåm i sitt første OL i Albertville.

- Jeg føler at jeg er mye mer avslappet mentalt på grunn av erfaring. Dessuten kjenner jeg løypene bedre og bedre og blir tryggere på meg selv. Jeg var mye mer innbitt da jeg var yngre. Tok nederlag mye mer personlig, og brukte mye energi på ting jeg ikke trengte å bruke energi på. Nå er jeg mye flinkere til å få ut det jeg er god for. Hadde jeg hatt den psyken jeg har nå da jeg var yngre, tror jeg at jeg hadde prestert bedre den gangen.

- Har du vært bedre som skiløper enn nå?

- Jeg tror jeg har vært i kontinuerlig utvikling hele tida. Det var en periode på 90-tallet da jeg var mer suveren og vant mange flere renn. Da var jeg kanskje bedre i forhold til de andre. Men i forhold til meg selv, har jeg aldri vært bedre noen gang.

Fem medaljer?

Kjetil Aamodt måler ikke seg sjøl mot andre enn seg sjøl. Med 15 medaljer fra OL eller VM er det ingen grunn til noe annet. Nå innrømmer han at OL-gull i utfor - det eneste han mangler fra mesterskap - er OLs store mål:

- Jeg tar alt gullet jeg får, og har fem muligheter. Men selvfølgelig er utforgullet det gjeveste å vinne, sier allrounderen, som i Val-d'Ishre før jul sa til Dagbladet at det er fullt mulig å ta medalje i alle fem disiplinene fordi han får god tid til å trene og ta seg inn igjen mellom hvert renn.

22 dager før OL-alpinten starter med nettopp utfor 10. februar, rangerer han medaljesjansene i de ulike disiplinene slik:

- I kombinasjonen er muligheten størst. Så kommer utfor, slalåm, super-G og storslalåm.

Storslalåm på sisteplass. Disiplinen han vant VM-sølv i i fjor. Slik er det i en idrett der utstyr og skiteknikk utvikler seg raskere og raskere.

Trener mindre

Sjøl framhever Kjetil viljen til å restituere seg som årets kanskje viktigste og riktigste endring.

- Jeg føler at jeg er flinkere til å ta vare på meg selv i år. Har mer energi. I fjor før VM var jeg overalt her i Kitzbühel, trente slalåm hele uka, og endte opp dritsliten. Jeg kom til VM helt utslitt, men halte i land to medaljer likevel.

- Jeg har ikke gjort så mye i år. Har trent mindre. Slappet av mer. Gjort mer fysisk istedenfor å bruke mange timer i bakken for å bevare overskuddet.

- Men begynner du ikke å bli lei av dette livet her?

- Av og til blir jeg det. Men jeg jo trives jo godt. Har jo snart vært 15 år på guttetur, men det er jo ikke slik at vi går på byen og sånt. Vi legger oss tidlig, vi.

DANSEGLAD: Kjetil Aamodt var i perlehumør etter andreplassen i Kitzbühel i går. Det fikk duskedamene også merke. Sjøl er Aamodt i rute foran OL. Økonomisk ser det heller ikke verst ut. Med seier i kombinasjonen i dag, og en plassering blant de ti beste, drar han inn over 500000 kroner i premiepenger på tre dager.
Hele Norges coronakart