- Har aldri vært bedre

SANDEFJORD (Dagbladet): Tom Nordlie (40) har trent Vålerenga og Odd i Tippeligaen, men påstår at han aldri har hatt det morsommere som trener enn med 1.-divisjonslaget Sandefjord i dag.

Foran dagens toppkamp mot Tromsø hjemme på Storstadion ligger Sandefjord Fotball på en overraskende 2.-plass i 1. divisjon - foran solide fotballklubber som Strømsgodet, Haugesund, Hamkam, Skeid og Raufoss.

Og er du blant dem som er overrasket over det, så har du Nordlies tilgivelse.

Han er forbauset sjøl også.

- Jeg tror vår suksess er det mest overraskende i Fotball-Norge i år. Og personlig har jeg aldri vært bedre som trener enn nå, sier Nordlie til Dagbladet.

I den ferske klubben - stifet 10. september 1998, etter sammenslåing på elitenivå mellom Runar og Sandefjord Ballklubb - har han det langt ryddigere og fredeligere enn i Vålerenga.

Lærerikt

- Her er jeg omgitt av lojale folk, alle er enige om klubbens rutiner, og den sportslige ledelsen er involvert i stedet for ekskludert. Alle i dette miljøet føler seg noe verdt, og jeg kan konsentrere meg om det jeg kan - å trene laget.

Med andre ord:

En tilværelse langt unna all støy og offentlige konflikter i Vålerenga.

- I Vålerenga ble jeg til slutt redusert til en ekteskapsrådgiver som måtte bruke kreftene sine på å få klubbstyret og pengefolka til å bli venner. Men selv om nedrykket og sparken i Vålerenga trolig satte meg tre-fire år tilbake i anseelse, så lærte det året iallfall meg veldig mye.

Klubb med suksess

Klubben har kommet i mål med alle målsettingene så langt:

Opprykk til 1. divisjon første året, holde seg i divisjonen andre året, og å havne blant de ti beste det tredje året.

Tom Nordlie har fått jobben med å føre klubben blant de seks beste i år.

Etter tap og uavgjort i de to første seriekampene har Sandefjord tatt like mange poeng som serieleder TIL i de siste tolv kampene, og ligger på direkte opprykksplass, med fire poeng ned til nærmeste utfordrer. Nordlie innrømmer at han nå leker med tanken på en retur til Tippeligaen allerede neste år.

- Nå som vi har ligget på andreplass så lenge, må jeg innrømme at jeg blir litt skuffet om vi ikke klarer opprykk. Vi har et håp in the hanging snore, som Eggen så fint en gang sa, smiler han.

Om opprykket likevel skulle ryke til slutt, håper Nordlie det i så fall vil skyldes at de andre lagene har vært bedre, og ikke at de selv havnet i en forsvarsposisjon og ble redde for å tape.

- Vi må være offensive i hodet. Vi må tenke at det er morsomt å ligge på 2.-plass, og at det er morsomt å vise folk hva vi har lært på trening, sier Nordlie.

Deilig uten penger

Med de gode fotballresultatene begynner fotballinteressen å våkne til liv i byen som i mange år først og fremst har vært kjent for sine gode håndballag.

I snitt har Sandefjord Fotball trukket 1200 tilskuere til hjemmekampene i år, og snart får byens fotballelskere annet å snakke om enn Thorbjørn Svenssens norske rekord på 104 landskamper.

Den siste spilt for 40 år siden.

Økonomisk er også klubben i sterk vekst, men inntil et eventuelt opprykk finnes det ikke penger til å forsterke stallen. Og Nordlie er glad for det!

- Det er faktisk deilig å ikke ha penger å handle for. Da får du maks fokus på å få det beste ut av den spillergruppa du har. Det gir også en bedre relasjon til spillerne, sier Tom Nordlie til Dagbladet.

Han får nesten ikke fullrost spillerne.

- Når du kommer til en klubb, opplever du nesten alltid at det er ett eller flere sure epler i troppen. Slik har det ikke vært her. De har en snittalder på 23 år, og uten unntak er det gutter som søker og er veldig mottakelige for lærdom.

Kanskje får klubben en kunstgressbane til neste år - om politikerne bare kan bli enige om de skal legge den oppå den eksisterende grusbanen inne i den vakre Bugårdsparken, eller om det skal bygges en ny bane i parken.

- Jeg er mer opptatt av skikkelig anlegg og utstyr enn om det er marmor på vegger og tak. Dette stedet har miljø og sjel. Det er viktig for meg, sier Nordlie.

NYBEGYNNER: Tom Nordlie er vant til å spille med større baller enn de som brukes på golfbanen, men tok utfordringen i går på strak arm.