Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Therese Johaug vant Ski Tour 2020.

- Har aldri vært bedre

Therese Johaug var i en egen klasse på søndagens jaktstart. Bak ble det en duell mellom Ingvild Flugstad Østberg og Heidi Weng.

I EGEN KLASSE: Therese Johaug under kvinnenes avslutningsrenn i Ski Tour i Granåsen i Trondheim søndag.
Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
I EGEN KLASSE: Therese Johaug under kvinnenes avslutningsrenn i Ski Tour i Granåsen i Trondheim søndag. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

GRANÅSEN / OSLO (Dagbladet): Therese Johaug gikk ut i ensom majestet på dagens avsluttende etappe av Ski Tour 2020.

En av de amerikanske løperne var på toalettet da Johaug startet den 15 kilometer lange jaktstarten - uten at hun hadde dårlig tid til start. De øvrige langrennsstjernene varmet opp mens Johaug var godt i gang. Så suveren er Johaug.

Ned til Heidi Weng og Ingvild Flugstad Østberg var det to minutter og 30 sekunder, og bare Ebba Andersson, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Jessica Diggins hadde startet da Johaug hadde vært ute i sju minutter.

Arrangørene fikk det travelt med å sende ut de siste utøverne, fordi de ikke skulle starte en runde etter Johaug.

SPORTSNYHETENE: Erik Valnes ga ikke alt på oppløpet i Trondheim. Bilder fra NRK. Vis mer

Overlegen

Og i kjent Johaug-stil sparte ikke 31-åringen fra Dalsbygda på kruttet til tross for at totalseieren var (så godt som) sikret. Hun gikk ut knallhardt og tok sekunder umiddelbart ned til Weng og Flugstad Østberg.

Hun var i en klasse for seg selv. Johaug vant fem av seks renn i Ski Tour, vant totalen og vant søndagens jaktstart. Spørsmålet er om hun noen gang har dominert mer? Tour-seieren er i hvert fall en av de mest overlegne seirene Johaug har hatt gjennom karrieren

Hun var for eksempel 2 minutter og 20 sekunder foran Østberg i Tour de Ski i 2016, som var den største seieren vi fant i FIS' database.

Etter ni kilometer var avstanden over tre minutter, og det økte mot slutten. etter 12 kilometer nærmet det seg fire minutter.

I mål var avstanden 3 minutter og 40 sekunder.

- Hun har aldri vært bedre, sier NRK-ekspert Torgeir Bjørn.

- Ski Tour er noe nytt som jeg aldri har vunnet og som jeg har toppet formen inn mot, gjennom å slippe ned på treningen. Jeg har nok aldri vært bedre enn nå, forteller Johaug til Dagbladet og øvrig presse etter tidenes mest suverene sammenlagtseier.

Duell bak

Den store spenningen i dagens renn var duellen mellom Ingvild Flugstad Østberg og Heidi Weng bak.

De to ble irriterte på hverandre under en jaktstart i januar, og nå skulle de gå sammen igjen. Flugstad Østberg uttalte før rennet at hun håpet de kom til å samarbeide godt, men Marit Bjørgen var mer usikker:

- Heidi vil nok gjøre minst mulig underveis, for hun vet at hun har sin styrke på slutten. Det vet Ingvild også, uttalte Bjørgen til NRK før rennet.

JOBBET SAMMEN: Heidi Weng og Ingvild Flugstad Østberg under kvinnenes avslutningsrenn i Ski Tour i Granåsen i Trondheim søndag.
Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
JOBBET SAMMEN: Heidi Weng og Ingvild Flugstad Østberg under kvinnenes avslutningsrenn i Ski Tour i Granåsen i Trondheim søndag. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

De to samarbeidet godt på den første delen av dagens jaktstart og byttet på å dra. Først på de siste kilometerne begynte Flugstad Østberg å kjøre hardt i front, men Weng hang som en klegg over bakketoppene.

Det ble en duell inne på oppløpet, og der var Weng i en egen klasse. Hun kastet seg ut på oppløpet og staket ned Gjøvik-jenta.

Weng ble nummer to, Flugstad Østberg tok tredjeplassen.

- Det har vært en lang Tour. Jeg forsøkte å yppe meg med Ingvild, men hun svaret hver gang jeg forsøkte å gå forbi. Da tenkte jeg bare «herregud, hun blir jo aldri tom for krefter». Den siste bakken var så lang den siste gangen der. Jeg vet ikke hva jeg skal si, sier Heidi Weng til NRK.

- Jeg tenkte at jeg måtte prøve meg i den siste kneika der. Jeg fikk noen sugne glipptak som gjorde at jeg mistet stinget i det. Jeg er fornøyd med tredjeplassen, til tross for at jeg tapte spurten, sier Flugstad Østberg til NRK.

Hele Norges coronakart