- Har aldri vært dopet

BERLIN (Dagbladet): - Jeg garanterer at jeg aldri har vært dopet. Og jeg lover at det aldri kommer til å skje. Den dagen jeg må ta medikamenter for å vinne skøyteløp, slutter jeg, sier Gianni Romme til Dagbladet. Og legger til: - Kroppen min skal aldri få i seg noe sånt dritt.

Gianni Romme er skøytesportens solstråle. Han er uhyre populær, utadvendt, blid og fullstendig fri for primadonnanykker. Olympiatoppens lege Jim Stray Gundersen gikk sist uke fortalte at 15 prosent av alle skøyteløperne sist vinter hadde for høye blodverdier.

Gianni Romme vet at han er hovedmistenkt som versting og vil gjerne forklare seg. Ryktene gikk som ild i tørt gress under verdenscupåpninga, og her i Berlin har media snakket mer om doping enn prestasjoner på isen.

Ifølge hans personlige trener, Peter Müller, stoler ikke Romme på nederlandsk presse. Derfor vil han ikke snakke med dem om ryktene. I stedet lar han Dagbladet, som eneste avis i verden, få hans egen versjon.

Alltid mistenkt

- Jeg har naturligvis hørt ryktene. Hver gang det dukker opp en dopingsak, blir jeg mistenkt. Jeg er ikke overrasket, for slik er det når du dominerer så totalt. Jeg er så mye bedre enn de andre på langdistansene at mistanken kommer av seg sjøl. Enerne blir alltid mistenkt for juks. Folk tror ikke det går an å være så god uten å bruke prestasjonsfremmende midler.

- Men jeg vet hva jeg står for og lar ikke ryktene ødelegge meg. Jeg tar ikke kosttilskudd, spiser normalt, trener normalt og lever et helt vanlig liv ved siden av skøyeløpingen. Det eneste jeg putter i meg, er vitaminer.

- Jeg vil at folk skal tro meg, for jeg har verdens reneste samvittighet, sier Gianni Romme.

Gir blaffen i rykter

Gianni Romme har sjøltillit nok til å gi blaffen i folkesnakket. Han synes ryktene er så dumme at de ikke engang sårer. Derimot synes han synd på dem som sprer dumhetene.

Gianni Romme

Født: 12. februar 1973

Bor: Uithoorn, Nederland

Sivil status: Samboer

Yrke: Skøyteløper

Lønn: Vil ikke oppgi, men er fornøyd

Lag: Spaar Select

Trener: Peter Mueller

Personlige rekorder: 37,42 - 1.48,16 - 6.18,72, 13.08,71.

Meritter: Verdensmester all round (2000), fire ganger vedensmester på 10 000-meter, tre ganger verdensmester 5000-meter, OL-gull på 5000- og 10 000-meter. Har verdensrekorden både på 5000- og 10 000-meter.

Aktuell: Mistenkt av skøytemiljøet for dopingbruk og høye blodverdier. Slår tilbake mot ryktene.

- Hadde jeg gått dårlig på skøyter, men likevel vært suveren, hadde jeg skjønt ryktene. Men jeg har utviklet en teknikk som er perfekt for meg, og da kommer mye av seg sjøl. Men for å gå så fort, må du naturligvis ha både krefter og et stort talent.

- Hvordan var blodverdiene dine sist vinter?

- Min høyeste hemakrotittverdi var 48 - to under grensa. De siste sesongene er jeg blitt regelmessig testet, kanskje så mye som 30 ganger i året, både i forbindelse med løp og fritid. Alle mine data finnes hos det nederlandske forbundet. De kan også bevise at jeg snakker sant.

- De aller fleste dopingmistenkte hevder sin uskyld. Hvorfor skal vi stole på deg?

- Fordi jeg av natur aldri lyver. Tenk hva som skjer hvis jeg seinere skulle bli tatt etter først å ha sagt at jeg er ren. Da har for alltid ødelagt ryktet mitt.

- Skjønner du folks skepsis til Spaar Selects klubblege, Bernd Nichols, som var innblandet i en dopingaffære innenfor sykkelsporten?

- Folk snakker stygt om ham fordi han kommer fra en belastet idrett. Jeg kjenner ham som en meget dyktig lege, som jeg har full tillit til.

Vil ha blodtester

- Hva mener du om Jim Stray Gundersens blodtester?

- Jeg ønsker en ren sport, og ønsker dem velkommen. Da kan vi avsløre løpere med unormalt høye verdier av nye, røde blodlegemer, noe som kan indikere juks. Jeg er derimot usikker på testmetodene for hemakrotitt. Disse verdiene forandrer seg avhengig av om du sitter, ligger eller står. Og er du dehydrert, går automatisk verdiene opp. Testene er for usikre til at løpernes sikkerhet er tilstrekkelig ivaretatt, sier Romme til Dagbladet.

  • Gianni Romme har dominert langdistansene siden 1996. Under OL i 1998 og VM enkeltdistanser i Calgary seinere samme år, satte han utrolige verdensrekorder på 5000- og 10 000-meter. Derimot ble 1999 en skikkelig nedtur. Romme presterte ikke noe som helst før han vant VM-gull på 5000-meter mot slutten av året.
AVLIVER RYKTENE: Gianni Romme er ikke overrasket over dopingryktene. - Hver gang det dukker opp en dopingsak, blir jeg mistenkt,sier verdens beste skøyteløper.