Har aldri vært så dårlig

LYNGÅSBANEN (Dagbladet): Her, på taket av pressesenteret, satt Martin Schanche mens A-finalen gikk. Han opplever sin dårligste sesong noensinne, og har ingen EM-poeng.

- Det blir dundrende underskudd i år, men det hadde jeg kalkulert med på forhånd, sier Martin til Dagbladet.

Hvor mye penger Martin Schanche har tapt i år, vil han ikke ut med - bortsett fra at det dreier seg om store summer.

- Jeg bruker av overskuddet fra tidligere sesonger. Jeg har nok brukt en sum som tilsvarer noen eneboliger.

54-åringen nekter for at alderen begynner å kreve sitt. Tanaværingen har ingen planer om å abdisere fra tronen som Mr. Rallycross.

Fortsatt frontfigur

- Det står ingen klare til å overta min plass som sportens frontfigur. Greit nok at det er mange gode sjåfører, men rallycross er ikke bare å kjøre bil. Jeg har en naturlig aura rundt meg og et stort publikumstekke. Selvsagt kommer det en ny Martin Schanche, men trolig ikke før om 50 år, sier veteranen med et glimt i øyet.

Martin Schanche vet han er populær blant publikum, og er lei seg fordi han skuffet sine mange trofaste tilhengere. I går måtte han kjøre C-finalen for å komme til B-finalen, og der kom han aldri til mål.

- Bilen gikk på vekselsvis to og tre sylindre. Da var jeg sjanseløs, sier Martin.

Denne sesongen har vært et mareritt fra første stund. Kampen om EM-tittelen måtte Martin gi opp før den egentlig hadde begynt. De dårlige resultatene forklarer han med innkjøringsproblemer i ny bil.

I orden neste år

- Bilfabrikkene bruker tre- fire år før produktet er bra nok. Jeg har stått på hodet i motoren siden februar, og det er altfor liten tid.

- Noen ganger har jeg vært mer sliten enn godt er. I løpet av karrieren har jeg bygd 12- 13 biler. Derfor vet jeg at det tar én sesong å få alt til å stemme. Jeg hadde i utgangspunktet avskrevet 1999.

- Men én ting lover jeg: Så lenge jeg hører og ser godt nok, blir dere ikke kvitt meg.

«Jeg har en naturlig aura rundt meg.»