Har alt som gjorde Mats Møller Dæhli til vår nye yndling

Morten P. om Martin Ødegaard.

ULLEVAAL (Dagbladet): Han er 15 år og var Strømsgodsets klart beste mot Vålerenga. Mitt tips er at Martin Ødegaard får en telefon fra Per-Mathias Høgmo innen utgangen av 2015.

3-0 over Strømsgodset foran pluss 15000 tilskuere forteller alt om Vålerengas muligheter og potensial. Det er et resultat og et publikumstall norsk klubbfotball trenger og som alle utenfor Drammen har grunn til å glede seg over. Og ser du gårsdagens lille tippeligafest i et videre perspektiv finner du en 15-åring som gleder absolutt alle, og spesielt de i Drammen.

Martin Ødegaard heter han.

Vårt neste håp for framtida.

PER-MATHAS HØGMO gleder seg derfor han også. Ut over EM-sluttspillet 2016, som er det første og helt selvfølgelig målet, er det VM 2018 og en hårete medaljeambisjon han har det lange blikket på. Og når kvalifiseringen for Russland-VM begynner i september 2016 er jeg helt overbevist om at Martin Ødeegard spiller for Norge som 17-åring.

Det vil faktisk overraske meg om han ikke er med allerede til neste år.

DA MATS MØLLER DÆHLI (19) fikk Norge-sjansen som 18-åring var det ikke en kamp for tidlig. Fram til Danmark-Norge i november hadde det misforståtte NFF-systemet holdt gutten utenfor det U21-laget han var mer enn god nok for. Men da regimeskiftet kom på Ullevaal Stadion var det også slutt på den tradisjonelle turordningen gjennom den norske landslagsstigen.

Nettopp derfor vil Martin Ødegaard være aktuell for Per-Mathias Høgmo allerede etter en sesong i Tippeligaen.

Inntil videre er han nemlig alt det Mats Møller Dæhli var og er.

TIDENES YNGSTE:  Martin Ødegaard debuterte i Tippeligaen 15 år og 117 dager gammel mot Aalesund tidligere i vår. Foto: Vegard Grøtt / NTB Scanpix
TIDENES YNGSTE: Martin Ødegaard debuterte i Tippeligaen 15 år og 117 dager gammel mot Aalesund tidligere i vår. Foto: Vegard Grøtt / NTB Scanpix Vis mer

FØR PAUSE MOT Vålerenga, da Strømsgodset ennå så ut som et fotballag, var det to ting som bremset Ronny Deilas nye yndling fra å eie Ullevaal Stadion. For det første fikk han ikke ballen ofte nok fra lagkameratene. For det andre var bevegelsene  rundt ham for dårlige. Og derfor var Martin Ødegaards første 45 minutter på Ullevaal litt som å se Mats Møller Dæhlis første minutter i Cardiff-trøya — det var strålende, men kunne vært enda bedre:

1) Om lagkameratene hadde stolt på hvor god han er og spilt ballen alle de gangene han ba om den i rommene han skaffet seg.

2) Gitt gutten pasningsalternativer gjennom helt nødvendige bevegelser da han hadde ballen i beina.

LIKEVEL, OG PÅ tross av alt det han kunne gjort for Godset i sin første kamp fra start, Martin Ødegaard var formidabel. Så god at Vålerengas Christian Grindheim, etter å ha blitt vendt bort som ingenting et par ganger før pause, syntes nok var nok og feide gutten i bakken med en stygg takling.

Det var ikke pent og skulle selvfølgelig vært straffet med gult kort, men Martin Ødegaard bør ta det som et kompliment.

Og vite at det kommer mer.

For gode spillere utsettes (dessverre) for sånt.

Og Martin Ødegaard er meget god. 

TIDLIG DEBUT: Mats Møller Dæhli spilte sin første a-landslagskamp mot Danmark sist høst. 
Foto: Vegard Grøtt / NTB Scanpix
TIDLIG DEBUT: Mats Møller Dæhli spilte sin første a-landslagskamp mot Danmark sist høst. Foto: Vegard Grøtt / NTB Scanpix Vis mer