NEKTER: Det russiske idrettsforbundet har bedt 24 utøvere som har blitt fratatt sin OL-medalje om å levere dem tilbake. Bare tre har levert. Tatiana Firova (i midten, til høyre) er blant dem som nekter. Her sammen med Julija Gusjtsjina, Antonina Krivosjapka og Natalja Antjukh, som hun tok sølv på 4x400 meter stafett sammen med i OL i 2012. Foto: AP Photo/Matt Slocum
NEKTER: Det russiske idrettsforbundet har bedt 24 utøvere som har blitt fratatt sin OL-medalje om å levere dem tilbake. Bare tre har levert. Tatiana Firova (i midten, til høyre) er blant dem som nekter. Her sammen med Julija Gusjtsjina, Antonina Krivosjapka og Natalja Antjukh, som hun tok sølv på 4x400 meter stafett sammen med i OL i 2012. Foto: AP Photo/Matt SlocumVis mer

Doping i Russland

Har bedt 24 russiske OL-medaljører levere tilbake medaljen. Utøverne nekter

Det russiske idrettsforbundet har bare mottatt tre medaljer fra utøvere som i ettertid er tatt for doping og fratatt medaljene.

(Dagbladet): I løpet av de 28 årene mellom OL i Los Angeles i 1984 og i London i 2012, har 19 russiske friidrettsutøvere blitt fratatt sine OL-medaljer, etter at de i ettertid har blitt tatt i doping.

Dermed er det sånn at de som havnet på plassene bak, rykker opp - noen heldige da til medaljeplass. De har mottatt medaljene sine i ettertid. Bare under VM i friidrett nylig, fikk 16 VM-medaljører endelig medaljen de i sin tid ble snytt for.

I disse tilfellene, kjører IOC en prosess der de henter inn medaljene og gir dem altså senere til deres rette eier. Men dette er ikke bare enkelt.

Ifølge BBC har Det russiske idrettsforbundet bedt 24 OL-medaljører i friidrett om å levere inn sine medaljer. Men bare tre av dem har gjort det.

Nekter

Tatiana Firova er blant dem som nekter. Hun tok sølv på 4x400 meter i OL i 2008 og 2012. De må hun pent levere tilbake etter at det forbudte stoffet turinabol ble funnet da prøvene hennes ble retestet i 2016.

- Jeg ønsker ikke å gi tilbake medaljene mine, for jeg synes ingen har fortjent dem mer enn meg. De har sentimental verdi for meg, sier hun til Reuters.

Nyhetsbyrået har snakket med seks utøvere som ikke har returnert sine medaljer. To av dem sier at de ikke kommer til å gjøre det.

Ingen politimakt

Dermed har det i senere tid vært nødvendig å lage ny medaljer, slik at de korrekte medaljevinnerne får sin rettmessige medalje.

Ifølge Reuters er det også uklart om IOC kan tvinge utøverne til å levere tilbake medaljen.

- Dette er ikke noen politimakt. Jeg tror alt de kommer til å gjøre, er å sende nye medaljer til de som skal ha dem, og bare si «vel, den personen har en medalje de ikke har gjort seg fortjent til», sier OL-historiker Bill Mallon til nyhetsbyrået.

IOC sier overfor BBC at prosessen ikke er automatisk, og at de behandler det sak for sak. De samarbeider også tett med den Russiske olympiske komité for å forsikre seg om at alle medaljer skal returneres og gis til sin rette eier.

McLaren-rapporten

Hele den russiske friidrettstroppen ble utestengt fra Rio-OL, og VM nylig, etter den rystende McLaren-rapporten. Bare et utvalg løpere fikk delta under såkalt nøytralt flagg.

Rapporten avslørte omfattende og statlig støttet doping gjennom en årrekke. Den viste også hvordan russerne skal ha manipulert dopingprøver under OL på hjemmebane i 2014.

I desember bekreftet også Det internasjonale skiforbundet (FIS) dette.

- Det er langrennsløpere med påståtte dopingbrudd i rapporten, alle relateres til juksingen med dopingprøvene under Sotsji 2014, skrev FIS i en pressemelding.

Langrennsstjerner Jevgenij Belov, Julija Ivanova, Aleksander Legkov, Jevgenija Sjapovalova, Aleksej Petukhov og Maksim Vylegzjanin ble alle hindret fra å delta i VM i Lahti i vinter.