Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tidligere sykkelproff snakker ut:

- Har blitt innlagt 11 ganger etter selvskading

José Iván Gutiérrez sliter med depresjoner.

VILLE TA EGET LIV: José Ivan Gutiérrez (til venstre) snakker nå åpen ut om depresjoner og selvmordsforsøk. Toppsyklisten la opp etter 13 år i spanske Movistar.  FOTO:  AFP PHOTO / JOEL SAGET
VILLE TA EGET LIV: José Ivan Gutiérrez (til venstre) snakker nå åpen ut om depresjoner og selvmordsforsøk. Toppsyklisten la opp etter 13 år i spanske Movistar.  FOTO:  AFP PHOTO / JOEL SAGET Vis mer

(procycling.no): I 2013, da José Iván Gutiérrez var 35, og syklet proff i Movistar, forsøkte han for første gang å ta sitt eget liv.

- Jeg vet ikke hvorfor, men det var noe galt med psyken min. Jeg var ikke glad og jeg følte at jeg hadde altfor mye ansvar. Syklingen virket veldig stressende for meg, forteller spanjolen i et intervju med radiokanalen Cadena COPE hjemme i Spania.

Siden har han forsøkt å ta livet sitt ved flere anledninger. Gutiérrez forteller at han har slitt med depresjon og pilleavhengighet, og at det har vært vanskelig å bryte mønsteret.

- Jeg har vært innlagt på sykehus 11 ganger fordi jeg har skadet meg selv. Jeg tok hver eneste pille jeg kom over, først og fremst for at de rundt meg skulle legge merke til meg, og siden seriøse forsøk på å ta mitt eget liv fordi jeg ikke så noen annen vei ut av situasjonen, forteller han.

Fikk panikk - sto av Tour de France

I ettertid kan han peke på flere faktorer i hans negative og selvdestruktive spiral.

En av dem var den niende etappen under 2013-utgaven av Tour de France. Movistar-laget sto bak en av de heftigste angrepene i rittets historie, da de lykkes med å isolere Chris Froome under en kupert etappe i Pyreneene.

Den dagen sto Gutiérrez av, uten at så mange så mye så trakk på skuldrene av den grunn.

- Jeg ga meg på grunn av panikk. Det eneste jeg ønsket var å stå av rittet og forsvinne. Man kan ikke snakke høyt om egen depresjon fordi i bunn og grunn kan det koste deg kontrakten din. Jeg var nødt til å lyve og fortalte alle at jeg hadde en utrolig dårlig dag og at jeg ikke visste hvorfor.

Tatt under vingene av fotballtrener

Etter 13 sesonger i Movistars rekker har 38-åringen i dag tilhold hos fotballaget Racing de Santander.

- Hovedtreneren (Ángel Viadero, vår anmerkning) tok meg med hjem, kjørte meg til stadion før en trening og lot meg til og med få være med inn i garderoben. På den måten kommer alt jeg på dramatisk vis mistet da jeg forlot sykkelsporten tilbake. For meg har det vært den beste måten å takle dette på, den beste behandlingen.

Gutiérrez får nå trene med laget og har fått en rolle som assistent i Racing-systemet. Forholdet hans til Movistar har vært anstrengt etter at han ga seg etter Eneco Tour i 2014.

Da han ikke ble invitert til lagpresentasjonen året etter, tok han til Twitter og delte sin misnøye mot lagsjef Eusebio Unsue.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media