- Har blitt mer kynisk

Han hadde aldri tenkt tanken om å gi ut ei bok om seg selv. «Hvem i all verden vil lese om meg?», tenkte han. Men boka «Bruttern» har hjulpet Kåre Ingebrigtsen legge den tunge tida bak seg.

SMILER IGJEN: Kåre Ingebrigtsen har lagt Rosenborg-kaoset bak seg, men erkjenner at det tok på. Foto: NTB Scanpix
SMILER IGJEN: Kåre Ingebrigtsen har lagt Rosenborg-kaoset bak seg, men erkjenner at det tok på. Foto: NTB ScanpixVis mer

TRONDHEIM (Dagbladet): Mandag klokka 19.00, kvelden før Rosenborgs skjebnekamp mot Dinamo Zagreb, ble boka «Bruttern» lansert på Litteraturhuset i Trondheim.

Fem timer før det, møtte Dagbladet mannen boka handler om. Kåre Ingebrigtsen var noen minutter for sein til intervjuet etter et besøk hos frisør, men tok seg god tid der han satt i stolen på Scandic Nidelva.

Trondheim bader i sol, og med boklansering og trenerjobb i Belgia, er det etter en mørk periode endelig lysere tider for 53-åringen. Men ei bok om seg selv, det hadde han aldri sett for seg.

- Jeg vet ikke helt hva jeg skal forvente. Da de kom med forslaget om å skrive ei bok om meg, tenkte jeg «hvem i all verden vil lese om meg?». Jeg er fortsatt ikke overbevist om noen vil det, ler Ingebrigtsen.

Han forteller at forlaget Aschehoug tok kontakt med han og Geir Svardal, Adressa-journalisten som har skrevet boka, for et par år siden. Etter litt betenkningstid og diskusjoner, ble det besluttet å skrive bok.

- Det er ikke noe oppslagsverk, men det er ålreit lesestoff. Jeg er fornøyd med hvordan den ble, og jeg føler den oppsummerer livet mitt fra fotballen på en god måte.

- Og så skjedde jo det en del på de to åra boka ble jobbet med …

Tøff tid

19. juli 2018 var Kåre Ingebrigtsens navn og ansikt overalt i norske medier. Etter å ha ledet Rosenborg til tre seriegull, to cupgull og to gruppespill i Europa League, fikk han sparken.

Han var rasende. I sjokk.

I det siste kapittelet i boka, «En havneby og en bittersøt epilog», beskrives sparkingen slik:

«Kåre var blitt lynende forbannet, en faktor som verken (Ivar) Koteng eller de øvrige styremedlemmene, som hadde sanksjonert oppsigelsen, kunne ha forstått rekkevidda av. At han ville bli irritert, skuffet, sint, jo - det var det ikke vanskelig å kalkulere med, men ikke at han skulle gå til massivt motangrep.»

Deretter fulgte offentlig krangling, rettssak og forlik. Det var tøft. Aller tøffest var det nok for familien, sier han.

- Det var nok verst for dem som sto i det sammen med meg. Jeg tror det var enda tyngre for dem. Det siste året har liksom ikke ført noe godt med seg. Men jeg føler at det var noe jeg måtte gjøre og noe jeg måtte gjennom. Men det er klart, ting burde vært løst langt tidligere og på en langt hyggeligere måte, sier han.

Trebarnsfaren sier at det siste året har vært slitsomt, men lærerikt.

- Det har tatt på, men jeg har definitivt lært noe. Man lærer jo av alt. Jeg har nok fått en langt mer kynisk tilnærming til livet i fotball enn jeg hadde tidligere.

- Hvordan det?

- Uansett hvor du er i treneryrket og som spiller, så tror jeg du må huske på at det er ingen andre enn deg selv som tenker på deg. Når det kommer til stykket, er det du selv som må ivareta dine egne interesser. Det er ingen andre som gjør det, sier Ingebrigtsen.

Sittende overfor Dagbladet, snakker han åpent om alt. Boka, tiden i Manchester City, hvordan han lar seg inspirere av hans gamle rival Ole Gunnar Solskjær som nå trener Manchester United. Og om livet i Belgia.

Tidligere i år takket han ja til å trene KV Oostende. Han snakker om at Belgia er et strålende utstillingsvindu - både for spillere og trenere. Han tror ikke det er noe tøffere å være trener der enn i Norge.

- Denne verdenen vi er en del av (i fotball), den er kynisk. Sånn har den vært og sånn er den. Uansett klubb og uansett land tror jeg det er sånn. Vi snakker ofte om at det er tøffere i utlandet, men det er nok sånn overalt.

Han startet livet som KV Oostende-trener med å slå storklubben Anderlecht. Siden har det blitt seirer mot Cercle Brugge og Mechelen, mens det ble tap for Club Brugge og Gent.

Unner Rosenborg alt godt

På en kort visitt i Norge, i forbindelse med boklanseringen, kan han fortelle at han ser framover. Han føler at han endelig kan det.

- Ja, jeg har fått det på avstand nå, svarer han på spørsmål fra Dagbladet.

Han tar en slurk fra kaffekoppen, og fortsetter:

- Punktumet var jo egentlig rettssaken. Da skulle jeg egentlig være ferdig med det, men jeg visste at jeg egentlig ikke ville bli det før boka var ute. Jeg har ventet litt på det, for å få satt en strek over det. Nå har jeg flytta til Belgia og tenker ikke så mye på det. Det skal bli godt å bli helt ferdig.

Ingebrigtsen sier han har fått leve en drøm, og nå jakter en annen. Rosenborg-dramaet er så godt som glemt.

- Jeg hadde en drøm om å trene Rosenborg, og nå har jeg gjort det. Ser du på fasiten etterpå, tror jeg det gikk ganske bra. Nå har jeg helt andre drømmer i fotballen. Hva som skjer i framtida er vanskelig å spå, men det er klart, jeg følger jo med på Rosenborg. Jeg hadde fire fantastiske år der. Jeg unner spillerne alt godt.

- Det beste som kunne skjedd nå, er at Rosenborg og Club Brugge møtes i Champions League så jeg kan kjøre ti minutter ned til stadion og sett på bortekampen deres.

Det skjedde ikke.

Dagen etter «Bruttern»-lanseringen, ble Rosenborgs Champions League-drøm knust. Oppgjøret mot Dinamo Zagreb endte 1-1, og trønderne tapte 1-3 sammenlagt.

Dermed blir det Europa League på Rosenborg i høst. Og det er dit Ingebrigtsen - igjen - vil. Til en klubb som spiller i Champions- eller Europa League.

- Det handler om hvor fotballen tar meg og familien, sier han.

Nå har han og resten av familien lagt bråket i Trondheim bak seg. Fokuset ligger nå på KV Oostende og livet i Belgia. Han er spent på veien videre.

- Men hvordan det går med boka, det er jeg ikke så spent på. Vi får vente og se.