- Har bommet på formen

Patrick Thoresen (29) er sliten og frustrert.

IKKE HELT I FORM: Patrick Thoresen (i midten) og lagkameratene depper etter tapet for Sveits søndag. I dag er Norge nødt til å lå Tsjekkia for å gå til kvartfinalen. Foto: Claudio Bresciani / NTB Scanpix
IKKE HELT I FORM: Patrick Thoresen (i midten) og lagkameratene depper etter tapet for Sveits søndag. I dag er Norge nødt til å lå Tsjekkia for å gå til kvartfinalen. Foto: Claudio Bresciani / NTB ScanpixVis mer

STOCKHOLM (Dagbladet): Tirsdag er det klart for en av de største kampene i norsk hockeys historie.

Med seier mot Tsjekkia avanserer Norge til kvartfinalen for tredje gang på rad. Med tap er sesongen over.

- Jeg mener det er 60-40 i favør Tsjekkia. De er en motstander som passer Norge mye bedre enn Sveits gjorde på søndag, for de har langt fra så mye fart i laget, sier Espen «Shampo» Knutsen til Dagbladet.

Han har fulgt Tsjekkia tett gjennom VM, og er lite imponert over storheten som er ferdig i årets turnering dersom det blir tap for Norge seinere i dag.

Tsjekkerne har tapt for Sverige, Sveits og Canada så langt. Det måtte straffer til for å slå Danmark, og selv om de slo Slovenia og Hviterussland var det lite som stemte i de kampene.

- De har spilt uten selvtillit, og de såkalte stjernene har ikke slått til. Å ikke gå videre vil være en kjempefiasko. Det har vel ikke skjedd før, sier han.

- Jeg er sliten Men Shampo sier Norge også har mye å rette på dersom kvartfinalen skal bli en realitet. En av de tingene er å få i gang Patrick Thoresen (29).

- Først og fremst har ikke rekka med Patrick, Per-Åge Skrøder og Mads Hansen vært i nærheten av der de var i fjor. Den offensive biten har sviktet totalt.

I fjor var Thoresen VMs nest beste poengplukker med 18, og han ble tatt ut på mesterskapets stjernelag. I år har han ett mål og én målgivende på seks kamper. 29-åringen innrømmer at han er både sliten og frustrert.

- Sju kamper på så få dager krever at du er i toppform. Jeg har ikke fått spisset formen, og har misset litt. Det er klart jeg føler meg sliten. Jeg tror ikke man trenger veldig mye greie på hockey for å se at jeg er det, sier Thoresen.

Sin største kritiker Da han scoret sitt eneste mål mot Danmark, var det mange som trodde det skulle løsne for storscoreren. Det skjedde ikke, og Thoresen sier det ikke overrasket ham.

- Jeg hadde ikke spilt bra, og tvilte på meg selv. Selvfølgelig hadde folk forventinger, men jeg er min største kritiker. Jeg bryr meg lite om hva andre synes, men jeg legger stort press på meg selv og forventer at jeg skal være best der ute. Når jeg ikke er det, blir jeg irritert og forbannet på meg selv. Noen ganger kan frustrasjonen gå utover andre, men det er meg selv jeg er sint på, sier han.

- Vil skape helter Den kanskje største forskjellen mellom Norge i år og i fjor, er overtallsspillet. For ett år siden scoret Norge i mer enn 34 prosent av overtallene, i år er tallet så vidt over sju prosent. Et av problemene har vært at skuddene ofte ikke treffer mål, og heller går ut av sonen via rundvantet.

- Når overtallsspillet ikke fungerer, plager det oss. Nå vi ikke treffer mål, må vi være ekstremt flinke til å vinne andrepucken så vi får trykket motstanderen. Det er veldig tøft å måtte starte på nytt hele tiden, sier back Jonas Holøs til Dagbladet.

Som Shampo peker Holøs på at Norge har alt å vinne, mens Tsjekkia har alt å tape før skjebnekampen.

- Det eneste vi kan gjøre er å skape helter og gode minner, så det er en match vi gleder oss til. Vi har mange som vil være den helten, og det er mange som liker å spille viktige matcher, sier Holøs.