- Har de mistet hodet?

Det kom til dramatiske scener da Formel-1 runden i Italia nærmet seg slutten.

SEIERHERRE: Red Bulls Max Verstappen fra Nederland kommer ut av bilen etter å ha vunnet Formel-1-runden i Italia. Men det skjedde ikke uten dramatikk. Foto: NTB
SEIERHERRE: Red Bulls Max Verstappen fra Nederland kommer ut av bilen etter å ha vunnet Formel-1-runden i Italia. Men det skjedde ikke uten dramatikk. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Red Bulls Max Verstappen lå an til å vinne Formel 1-runden på Monza-banen i Italia greit. Men etter 48 av 53 runder oppsto et drama der McLarens Daniel Ricciardo trengte sikkerhetsbil.

Dermed øynet andreplasserte Leclerc fra Ferrari en sjanse til å ta igjen Verstappen.

- Om det kommer inn sikkerhetsbil kan det bli Leclercs sjanse! sier Atle Gulbrandsen på TV3+ sin sending om det dramatiske som skjedde på tampen av denne Formel 1-runden.

Men Verstappen holdt unna og vant.

Men på Ferraris hjemmebane Monza ble det uttrykt sinne og det kom til pipekonsert.

- Sikkerhetsbilen ble sendt ut for sent!, uttrykte ekspertkommentator Henning Isdal på Viaplay-sendingen.

- Har løpsledelsen mistet hodet helt her? spurte Isdal, ettersom bilene ikke la seg i den rekkefølgen de skulle.

Kommentatorene mener at innspurten også ble et stort antiklimaks, siden bilene nærmeste kjørte i sakte kø etter at sikkerhetssituasjonen oppsto.

Når det er sagt: Max Verstappen kjørte et tilnærmet perfekt Formel 1-løp fra startspor sju og sikret sin femte seier på rad i Italias Grand Prix søndag.

Charles Leclerc startet fra pole position og fikk en god start på Monza. Monegaskeren kjørte inn i pit allerede på den 12. runden, hvor han byttet til medium gummiblanding på dekkene. Det skulle etter planen være hans eneste stopp.

I mellomtiden hadde Verstappen rukket å kjøre seg opp fra sjuende startposisjon og opp i ledelse.

- Gambling

Ti runder senere fikk Leclerc beskjed over teamradioen at han gikk over til «plan C», noe som kunne tyde på at han kanskje måtte gjøre et stopp til.

- Det er gambling om Leclerc skal fullføre løpet på disse mediumdekkene, kommenterte Henning Isdal på Viaplay.

Verstappen kjørte inn i depotet på den 26. runden og byttet til mediumdekk han også. Det ga Leclerc en ledelse på ti sekunder ned til nederlenderen.

- Jeg tror Leclercs plan er å bruke disse dekkene helt til mål, kommenterte Atle Gulbrandsen hos rettighetshaveren.

Dramatisk avslutning

Det fikk Gulbrandsen imidlertid ikke rett i da Leclerc gjorde et stopp på den 34. runden og byttet til den mykeste gummiblandingen. Verstappen fikk med det en ledelse på 19 sekunder og så ut til å kunne kjøre i ensom majestet inn til sin femte strake seier.

Så enkelt ble det imidlertid ikke som følge av at Daniel Ricciardo gikk i veggen og sikkerhetsbilen måtte inn på banen. Både Verstappen og Leclerc kjørte da inn i depotet og byttet dekk.

OOPS: Formel 1-sjåfør Daniel Ricciardo gikk på en aldri så liten språkblemme under et intervju med italiensk TV. Video: TV8 Italia / Storyblocks. Foto: Scanpix Vis mer

Det gjorde de imidlertid til ingen nytte da opprydningen av Ricciardos bil tok for lang tid, og førerne gjennomførte som følge av det de siste rundene bak sikkerhetsbilen.

Det er den 13. gangen i Formel 1-historien at et løp har blitt avsluttet bak sikkerhetsbilen.

NY TRIUMF: Verstappen knytter neven i triumf etter løpet. Foto: NTB
NY TRIUMF: Verstappen knytter neven i triumf etter løpet. Foto: NTB Vis mer

Vettel-fiasko

Det ble ikke noe hyggelig siste løp på Monza for Sebastian Vettel. Tyskeren vant den første av sine 53 Formel 1-seirer på den italienske banen tilbake i 2008. I år kom han ikke mer enn 12 runder rundt, før han fikk en skade på bilen og måtte bryte.

Vettel annonserte i slutten av juli at han legger opp som Formel 1-fører etter sesongen. 35-åringen har vunnet fire VM-titler.

Det gjenstår bare seks Grand Prix i år. Sesongen avsluttes i Abu Dhabi 18.-20. november. Det blir punktummet for Vettels karriere.

(Dagbladet/NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer