TAR GJERNE FLERE: Roy Hodgson stilte i kveld til pressekonferanse foran morgendagens Europa League-finale mot Atletico Madrid, sammen med kaptein Danny Murphy og keeper Mark Scwarzer. På spørsmål om hvordan han selv og Brede Hangeland har utviklet seg siden de forlot Viking, brukte Fulham-manageren ordet "ekstraordinært". Og siktet ikke til seg selv... Foto: AP Photo/Matthias Schrader
TAR GJERNE FLERE: Roy Hodgson stilte i kveld til pressekonferanse foran morgendagens Europa League-finale mot Atletico Madrid, sammen med kaptein Danny Murphy og keeper Mark Scwarzer. På spørsmål om hvordan han selv og Brede Hangeland har utviklet seg siden de forlot Viking, brukte Fulham-manageren ordet "ekstraordinært". Og siktet ikke til seg selv... Foto: AP Photo/Matthias SchraderVis mer

- Har dere flere gode nordmenn, send dem over

Hodgson mimret tilbake til tida i Norge dagen før finalen i Europa League.

||| HAMBURG (Dagbladet): I en tid der antallet nordmenn i store utenlandske ligaer er en brøkdel av hva det var i velmaktsdagene på 90-tallet, er Fulham-manager Roy Hodgson det nærmeste man kommer en garantist for norsk proffeksport.

Han har hentet Brede Hangeland, Erik Nevland og Bjørn Helge til klubben i løpet av sin regjeringstid på Craven Cottage, og selv om bare førstnevnte kan føle seg trygg på spilletid i morgendagens Europa League-finale mot Atletico Madrid, har alle tre levert solide bidrag gjennom turneringen.

På kveldens pressekonferanse på HSV Nordbank Arena ble Hodgson bedt om å vurdere både sin egen og Brede Hangelands utvikling siden de forlot Viking etter 2005-sesongen.

- Gratulerer, Viking
Fulham-manageren innledet med å minne om at en mann på 58 år ikke utvikler seg nevneverdig fram til han er 63 - før han igjen skrøt Hangeland opp i skyene.

- Utviklingen hans har vært ekstraordinær. Da jeg forlot Viking for å bli finsk landslagstrener trodde jeg at han kom til å havne i Premier League, i hvert fall i et topplag i Bundesliga. Han gikk til FC København, som er et meget godt lag, men ikke en storhet i Europa. Likevel var det en god overgang for ham, som gjorde overgangen til Premier League lettere å takle. I Fulham ble han kastet på dypt vann da vi gjorde det veldig dårlig og var klare nedrykksfavoritter. Brede gikk rett inn og utgjorde en forskjell. Over to og et halvt år har han bare blitt bedre og sterkere, og han er en verdifull spiller for denne klubben. Jeg er lykkelig over å ha ham her, sa Hodgson på spørsmålet fra en norsk journalist.

Så gikk han uoppfordret videre til Erik Nevland og Bjørn Helge Riise. Nevland har startet en og annen kamp i Premier League, men har stort sett hatt rollen som innbytter. Riise startet på sin side mange kamper i starten av Europa League, men ble benket da alvoret tok til for alvor.
 
I morgen er en plass på benken det beste Riise kan håpe på, mens Nevland kan ha et realistisk håp om spilletid, særlig om Atletico Madrid leder når kampen nærmer seg slutten.

- Jeg vil også nevne Nevland. Han kom nesten samtidig som Hangeland, og har gjort en fantastisk jobb. Nå får Viking ham tilbake, og jeg gratulerer dem med det. Riise gjør også en god jobb for oss. Vi er fornøyde med dem. Har dere flere gode nordmenn, send dem over, sa Hodgson.

Vonde minner
Fulham har hatt en eventyrreise gjennom Europa League, og eliminert fjorårsvinneren Shaktar Donetsk, Juventus, Wolfsburg og Hamburg på veien til finalen.

For den engelske klubben er det å spille en finale på dette nivået noe helt nytt. Hodgson har derimot opplevd det før som Inter-trener 1997, da han til slutt så laget tape på straffer.

Denne gangen akter han å viske ut vonde minner.

- Den gangen ble finalen spilt over to kamper, hjemme og borte. Det var ikke det samme. Vi var uheldig den gangen, hadde masse skader og fikk en spiller utvist både i semifinale og finale. At vi tapte på straffer foran egne fans er et minne som ikke blir borte. Det blir med deg. Jeg er stolt over å være her med Fulham, at vi skulle ta oss til en finale var langt mer uventet. Og vi hadde en tøffere vei til finalen enn i Inter den gangen. Jeg håper de vonde minnene viskes ut, sier Hodgson.

SENSASJONSGUTTA: Brede Hangeland og Mark Schwarzer har hatt mange store stunder i Europa League de siste månedene. I morgen kan den aller største komme. Foto: AFP PHOTO / Adrian Dennis
SENSASJONSGUTTA: Brede Hangeland og Mark Schwarzer har hatt mange store stunder i Europa League de siste månedene. I morgen kan den aller største komme. Foto: AFP PHOTO / Adrian Dennis Vis mer