BEST AV ALLE: Ingen tok flere poeng i gruppespillet i Champions League enn Tottenham, selv om de havnet i dødens gruppe sammen med Real Madrid og Borussia Dortmund. I dag slo et reservepreget Spurs-lag APOEL enkelt 3-0 etter scoringer av Heung-Min Son, Georges N'Koudou og Fernando Llorente. Foto: NTB Scanpix
BEST AV ALLE: Ingen tok flere poeng i gruppespillet i Champions League enn Tottenham, selv om de havnet i dødens gruppe sammen med Real Madrid og Borussia Dortmund. I dag slo et reservepreget Spurs-lag APOEL enkelt 3-0 etter scoringer av Heung-Min Son, Georges N'Koudou og Fernando Llorente. Foto: NTB ScanpixVis mer

Champions League-trekningen

Har det noen gang hatt mindre å si å vinne gruppa? Disse kan møtes

Tottenham, Manchester City, Liverpool og Manchester United vant alle sine Champions League-grupper, men forskjellen på å være nr. 1 og 2 har sjelden vært mindre inn mot trekningen av åttedelsfinalene.

(Dagbladet): Liverpool ydmyket Spartak Moskva 7-0 hjemme på Anfield og gjorde vondt til verre i russisk idrett, anført av Philippe Coutinho og rødtrøyenes gylne offensive kvartett.

Det ordnet gruppeseier til Jürgen Klopps menn i likhet med landsmennene Manchester United, Tottenham og Manchester City, mens Chelsea ble nr. 2 i sin knallharde gruppe på innbyrdes oppgjør.

City vant sin gruppe til tross for tapet mot Sjakhtar Donetsk i kveld. Ukrainerne sendte dermed Napoli ut av turneringen etter å ha slått et City-lag som ikke var like toppet som Pep Guardiola indikerte før kampstart.

GLOHET: Philippe Coutinho og Liverpool lekte seg til gruppeseier etter storseier over Spartak Moskva. Foto: NTB Scanpix
GLOHET: Philippe Coutinho og Liverpool lekte seg til gruppeseier etter storseier over Spartak Moskva. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Blant annet ble nøkkelspillere som Sergio Agüero, Raheem Sterling, Kyle Walker og Nicolás Otamendi benket, mens Davis Silva og Kevin De Bruyne ikke var med i kamptroppen.

Spurs best av alle

I stedet fikk blant annet Phil Foden og Oluwatosin Adarabioyo en sjelden mulighet for de lyseblå, som fikk det tøft i Ukraina og tapte 1-2.

Tottenham endte på sin side opp med å være det laget som tok flest poeng av samtlige i hele gruppespillet, til tross for at de havnet i dødens gruppe sammen med Real Madrid og Borussia Dortmund.

I dag slo de APOEL komfortabelt 3-0 med et B-preget mannskap, hvor Fernando Llorente, Georges N'Koudou og Son Heung-min scoret, mens Harry Kane og Christian Eriksen satt hjemme.

Bedre tider

Engelsk klubbfotball er i ferd med å slå kraftig tilbake etter flere bemerkelsesverdig svake sesonger i Champions League og har nå flere tittelutfordrere som har gitt seg selv en i utgangspunktet enklere vei til kvartfinalen - i kraft av å være gruppevinner og seedet.

KONTROLL: José Mourinho, Romelu Lukaku og Manchester United ordnet også gruppeseier og er seedet i trekningen. Foto: NTB Scanpix
KONTROLL: José Mourinho, Romelu Lukaku og Manchester United ordnet også gruppeseier og er seedet i trekningen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Den fordelen kunne imidlertid ha vært større, for forskjellen på å være gruppevinner og gruppetoer er ikke så stor som de kanskje kunne ønske.

I trekningen til 16-delsfinalene er premissene klare: Gruppevinnerne er seedet og kan bare trekke gruppetoere, som er useedet. I tillegg er regelverket slik at lag fra samme nasjon eller samme gruppe ikke kan møtes i 16-delfinalen.

Det betyr at Besiktas, som på imponerende vis vant gruppe G, ikke får veldig mye igjen for det og kan møte gigantlag som Bayern München, Chelsea, Juventus og Real Madrid i åttedelsfinalen, selv om Besiktas er gruppevinnere.

Kontraster

Det samme gjelder andre gruppevinnere som Manchester United og Liverpool, bortsett fra at de ikke kan møte Chelsea, grunnet lik nasjonalitet. Tottenham kan heller ikke få Real Madrid opp av hatten, all den tid de møttes i gruppespillet.

Det betyr at det først og fremst er Bayern München og Juventus som er Spurs' skrekkmotstandere, der de øvrige engelske storlagene også kan få Real Madrid som marerittmotstander i 16-delsfinalen, i tillegg til Bayern München og Juventus.

Av presumptivt litt enklere motstandere kan eksempelvis Liverpool få Basel, Sjakhtar Donetsk og Porto åttedelsfinalen, mens Manchester United kan få de samme, bare Sevilla i stedet for Basel.

Dette er gruppevinnerne:
Manchester United, PSG, Roma, Barcelona, Liverpool, Manchester City, Besiktas og Tottenham.

Dette er gruppetoerne:
Basel, Bayern München, Juventus, Sjakhtar Donetsk, Real Madrid, Sevilla, Chelsea og Porto.