Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Boka om John Arne Riise

- Har det samme forholdet til Solskjær som til ekskonene mine

Riise snakker ut om rivaliseringen i ny bok.

LETTER PÅ SLØRET: John Arne Riise er aktuell med selvbiografi. Der kommer han inn på sin fantastiske fotballkarriere og dramatiske privatliv. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
LETTER PÅ SLØRET: John Arne Riise er aktuell med selvbiografi. Der kommer han inn på sin fantastiske fotballkarriere og dramatiske privatliv. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): John Arne Riise (37) kommer tirsdag ut med en selvbiografi. Boka har tittelen «Fordeler og ulemper ved å være John Arne Riise».

En fantastisk fotballkarriere kombineres med flere private dramaer. Mobbing, farens død, skilsmisser, luksusliv, milliongjeld og kjendisfester har vært ingredienser i Riises liv.

Men først og fremst vil han bli husket som fotballspilleren John Arne Riise. Vinner av Champions League-finalen med Liverpool i 2005. 110 landskamper. Mannen som ga alt for Norge og storklubbene han spilte for.

Da Riise var 13 år, satte han seg et mål: Han skulle bli Norges beste fotballspiller gjennom tidene. Har det blitt slik?

Én person later til å forstyrre dette bildet: Ole Gunnar Solskjær (44).

- Solskjær elsket

I boka kommer Riise inn på at han ikke har fått den anerkjennelsen han føler han fortjener i Norge.

NORSKE STORHETER: John Arne Riise (i midten) og Ole Gunnar Solskjær (til høyre) kan begge skilte med enorme karrierer. Her før en landskamp mot Hellas i 2006. Foto: NTB scanpix
NORSKE STORHETER: John Arne Riise (i midten) og Ole Gunnar Solskjær (til høyre) kan begge skilte med enorme karrierer. Her før en landskamp mot Hellas i 2006. Foto: NTB scanpix Vis mer

Han skriver:

- Ole Gunnar Solskjær er elsket i Norge. Han er norsk på den måten vi liker. Ydmyk i intervjuer. Han sa aldri noe galt. Han har alltid blitt framstilt som en lojal sliter fordi han aksepterte å sitte på benken år ut og år inn i Manchester United.

Riise forteller at en kompis av ham en gang sa at du er så godt som sikret å score en god del mål i Manchester United, selv som innbytter.

- Jeg tror kanskje kompisen min sa det mest for å glede meg, påpeker Riise.

- For han vet at Solskjær er den eneste norske fotballspilleren som har oppnådd noe i nærheten av det jeg har, men likevel er Solskjær den eneste av oss som har blitt elsket for det i Norge, og det er noe jeg aldri helt har kommet over.

Sliter

Riise sier det plager ham at ryktet utenfor banen har ødelagt inntrykket av ham som fotballspiller. Han skulle gjerne hatt samme evne som Solskjær til å holde kjeft, men er ikke av en slik støpning.

TÅREVÅT AVSKJED: I «Bloggerne»-episoden skal John Arne Riise ta avskjed med kjæresten sin. Da tar følelsene overhånd. Video: TV 2 / Mastiff Vis mer

På spørsmål fra Dagbladet - om hva slags forhold han og Solskjær har i dag - svarer han:

- Jeg har omtrent det samme forholdet til Solskjær som jeg har til ekskonene mine.

Han utdyper:

- Jeg har vel strengt tatt ikke noe forhold til Solskjær. Vi er forskjellige som typer og har aldri hatt noe nært vennskap. Og det er klart at da vi begge var aktive, var det han som ble folkets yndling.

- Hvem mener du har hatt den beste karrieren?

- Det kommer vel litt an på om man liker backer eller spisser. Min jobb var å forhindre mål, hans det motsatte. Jeg synes vi begge gjorde en god jobb på to rivaliserende lag, og jeg er for gammel til å rangere. Jeg er imponert over det han fikk til i karrieren, og enda mer imponert over det han har fått til i etterkant.

Dagbladet har ikke lyktes med å få en kommentar fra Solskjær mandag. Eurosport-ekspert Kjetil Rekdal - som Dagbladet møtte på landskampen mellom Norge og Nord-Irland - synes det er vanskelig å rangere Riise og Solskjær.

- Begge har hatt en stor karriere. Det blir urettferdig å putte den ene foran den andre.

I SALG TIRSDAG: Boka om John Arne Riise er skrevet av Jens M. Johansson og gis ut av Pilar Forlag.
I SALG TIRSDAG: Boka om John Arne Riise er skrevet av Jens M. Johansson og gis ut av Pilar Forlag. Vis mer

- Riise sier at han ikke har fått den anerkjennelsen han føler han fortjener?

- Det har han lagt litt opp til selv. Det er jo litt jantelov og misunnelse i Norge. Og så har han tråkket litt i salaten et par ganger. Solskjær er så å si feilfri. I alle fall offisielt, påpeker Rekdal, selv en stor spiller for Norge gjennom tidene.

Anonym utenfor banen

Heller ikke TV 2-ekspert Jesper Mathisen vil rangere karrierene til Riise og Solskjær.

- Både John Arne og Ole Gunnar har hatt eventyrlige karrierer. Riise har vist seg umulig å erstatte som venstreback i Liverpool helt fram til i dag. Solskjær var spiss og scoret mange mål i Manchester United, påpeker Mathisen.

- Men han har vært mer anonym, smart og flink utenfor banen. Det går rett hjem hos det norske folk. Riise er en fyr du enten liker eller hater.

Det siste er noe Riise selv bekrefter i boka. Ofte når han går på utesteder er det folk som vil krangle. Derfor ringer han som regel på forhånd og bestiller bord. På vei inn allierer han seg med vakta, slik at han kan gi et vink hvis situasjonen krever det.

Til Dagbladet sier Riise:

- Folk vil bare slenge med leppa, prøve å irritere meg eller få en reaksjon. Men jeg gjør som Jesus og snur det andre kinnet til.

Mathisen påpeker at den tidligere fotballspilleren har gjort mye rart:

- Det sier han selv også. Men han har vokst og lært, og har ingen problemer med å ta seg selv veldig lite høytidelig. Jeg har lest boka. Og der står det mange interessante ting, forteller TV 2-eksperten.

Boka er skrevet av Jens M. Johansson og kommer ut på Pilar Forlag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!