HVA HAR SKJEDD? Giannis Maniatis og Kostas Manolas (t.v.) lurer på hva som har truffet dem når de er på vei mot hjemmetap mot Færøyene. For bare et år siden kunne Sokratis Papastathopoulos juble for scoring i åttedelsfinalen i VM. Begge foto: NTB Scanpix
HVA HAR SKJEDD? Giannis Maniatis og Kostas Manolas (t.v.) lurer på hva som har truffet dem når de er på vei mot hjemmetap mot Færøyene. For bare et år siden kunne Sokratis Papastathopoulos juble for scoring i åttedelsfinalen i VM. Begge foto: NTB ScanpixVis mer

Har dette laget stått for den største kollapsen i moderne fotballhistorie?

Hellas' utrolige fall.

(Dagbladet): Mange norske fotballfans har gledet seg over Islands enorme opptur det siste året, og det foreløpige høydepunktet kom torsdag da Nederland ble slått 1-0 på bortebane.

Det betyr at islendingene nå bare er en hårsbredd unna sitt første sluttspill noensinne.

Men samtidig som nye epoker starter i fotballen, er gamle nødt til å slutte.

Der kommer Hellas til de grader inn i bildet. Grekerne har nemlig ikke bare en økonomi i gigantisk trøbbel. De har også et fotballandslag som har gått fra stabile prestasjoner og gjentatte sluttspill til en tilnærmet total kollaps.

VM-suksess Vi begynner med sommeren 2014:

Hellas tar seg videre fra gruppespillet under VM i Brasil for første gang i landets fotballhistorie etter tap mot Colombia, uavgjort mot Japan og seier mot Elfenbenskysten.

I åttedelsfinalen mot Costa Rica blir det tap på straffekonk, men selv om et kynisk og effektivt gresk lag ikke får noen nye venner under mesterskapet, er det likevel en enorm opptur for laget mange mente var VMs svakeste på forhånd.

Prestasjonen i Brasil var uansett ikke noe blaff.

Sterke prestasjoner Helt siden den vanvittige EM-triumfen i Portugal i 2004 har Hellas vært et lag å regne med. Laget kvalifiserte seg til EM også i 2008 og 2012, og ikke minst VM i Sør-Afrika i 2010.

FIKK FYKEN: Claudio Ranieri tok over Hellas etter VM-suksessen i fjor. Fire måneder seinere var han sparket. Nå trener han Leicester, med suksess. Foto: AP / Thanassis Stavrakis / NTB Scanpix
FIKK FYKEN: Claudio Ranieri tok over Hellas etter VM-suksessen i fjor. Fire måneder seinere var han sparket. Nå trener han Leicester, med suksess. Foto: AP / Thanassis Stavrakis / NTB Scanpix Vis mer

I 2009-2013 var de stabilt i sjiktet 10-15. plass på FIFA-rankingen. Men etter VM-moroa i fjor skjedde det et eller annet.

Situasjonen nå i september 2015 er nemlig alt annen enn rosenrød:

Hellas har falt som et blylodd på Fifa-rankingen, og befinner seg nå på en lite flatterende 44. plass. Når oktober-rankingen kommer, kan du føle deg ganske sikker på at de har tapt ytterligere terreng.

Fredag ble det 0-1-tap hjemme for Finland, noe som betyr at grekerne er helt sist i EM-kvalikgruppe F, med to poeng på sju kamper.

Og som om det ikke skulle være nok med det. Den tidligere så stolte fotballnasjonen har tapt mot Færøyene (!) både hjemme og borte i kvalikgruppa.

- Glemt hvordan man vinner Spørsmålet er hva som har skjedd, og for å finne ut av det slår vi på tråden til den greske sportsjournalisten Themis Kessaris, som er redaktør for contra.gr, og produsent for Sport24 Radio.

- Hva som har skjedd? Det vil ta timer å forklare, sukker Kessaris på Dagbladet spørsmål.

- Det er sammensatt, men for å forsøke å forklare det på en enkel måte: Det greske laget har glemt hvordan man vinner, fortsetter han.

VILL JUBEL: Jubelscenene i Torshavn etter at Færøyene slo Hellas hjemme i juni sier det meste om det greske lagets kollaps. Foto: AFP / INTIMEsports / NTB Scanpix
VILL JUBEL: Jubelscenene i Torshavn etter at Færøyene slo Hellas hjemme i juni sier det meste om det greske lagets kollaps. Foto: AFP / INTIMEsports / NTB Scanpix Vis mer

- Noen ganger tar ting bare slutt. Landslaget vårt har overprestert i år etter år etter at den gode treneren, tyske Otto Rehhagel, ledet oss til EM-gullet i 2004. Vi har kunnet flyte på å vinne stygt.

Savner Karagounis Kessaris mener at det greske laget, bestående av en stamme med spillere bygget rundt Giorgos Karagounis som lederskikkelse, var et lag andre nasjoner fryktet å møte.

- Med Giorgos Karagounis i spissen hadde vi en stamme som fortalte de nye spillerne hvordan ting skulle gjøres. De visste rett og slett hva som skulle til, sier han.

Problemene startet da Karagounis, som fikk 139 landskamper, la opp etter VM.

- Landslaget fikk inn en merittert trener i Claudio Ranieri, men ting fungerte bare ikke. Bare fire måneder seinere var han ferdig. Og samtidig hadde laget glemt hvordan man skulle vinne. Selvtilliten var helt borte, sier Kessaris.

- Må bygge selvtillit Uruguayanske Sergio Markarian (70) tok over etter Ranieri, men heller ikke han fikk det til. Treneren leverte inn sin oppsigelse i sommer, og siden har Kostas Tsanas ledet laget på midlertidig basis.

Kessaris ser ingen åpenbar vei ut av uføret for Hellas akkurat nå.

- Jeg vet ikke helt hva som skal til, for å være ærlig. Vi må først og fremst få inn en trener som passer vår måte å tenke på. Og så må vi bygge opp selvtilliten igjen, sier han.

Om det tar like kort tid å finne tilbake til selvtilliten som det tok å miste den, er det store spørsmålet for Hellas.

SUKSESS: Tyske Otto Rehhagel jubler sammen med de greske spillerne etter den utrolige EM-triumfen i 2004. Foto: AP / Frank Augstein / NTB Scanpix
SUKSESS: Tyske Otto Rehhagel jubler sammen med de greske spillerne etter den utrolige EM-triumfen i 2004. Foto: AP / Frank Augstein / NTB Scanpix Vis mer

Og i denne situasjonen kan ikke grekerne be Angela Merkel eller en annen tysker om hjelp heller.

Om da ikke Otto Rehhagel (77) skulle bestemme seg for å gjøre comeback som trener, da...

• Hellas møter Romania borte i EM-kvaliken mandag kveld klokka 20.45.