Har Dodge-nøkkelen i lomma

Robert Sørlie kjører inn til superjeep og en halv million i kontanter.

(Dagbladet.no): Robert Sørlie leder suverent hundekjøreløpet Iditarod. Da 47-åringen fra Hurdal kjørte ut fra sjekkpunktet i Unalakleet i dag morges hadde han to timer og elleve minutter ned til toer Ramy Brooks.

- Det er langt til Nome. Men jeg er i en god posisjon og det er viktig, sier Sørlie til AP.

Enda viktigere fordi ledelsen har holdt seg utover dagen inn mot kveldens sjekkpunkt i Shaktoolik.

- Nå har de startet siste kjøringen inn mot mål, sier Nina Skramstad, Sørlies pressekontakt, til Dagbladet.no.

Og det betyr høyere intensitet og høyere fart.

- De ber nå om høyere fart fra hundene og sparker fra med beina som gæringer.

Sørlies ledelse er enorm, men ingenting kan tas på forskudd i hundekjøring. Målgang er beregnet til onsdag morgen norsk tid, men det venter store utfordringer før den tid.

Fra Unalakleet til Noe er det 418 km. Det blir ingen lett ferd langs kysten.

SLUTTSPURT: Robert Sørlie nærmer seg seier - som for to år siden. Foto: SCANPIX/AP
SLUTTSPURT: Robert Sørlie nærmer seg seier - som for to år siden. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

Snøen førerne nå kjører på, kalles for «djevelsnø» - snøen er fuktig og suger krefter og fart ut av hundene. Også været er en utfordring i Alaskas villmark. Spesielt den siste etappen er kjent for skikkelig ruskevær.

Hjemme i Hurdal står en Dodge Jeep utenfor Robert Sørlies bolig. Den var premie da nordmannen vant løpet i 2003 - og med mindre det skjer uhell, bør det kunne parkeres nok en halvmillionsbil i oppkjørselen.

- Bilen fra 2003 står blankpolert utenfor. Helt strøken i rødfargen, sier Skramstad, som ikke får lov til å kommunisere med Sørlie under løpet.

Også pengepremien kan smake for brannmannen. Førstepremien betales med 72 000 dollar, eller omlag 440 000 norske kroner.

Sørlie droppet en bikkje i Unalakleet, den lå i sleden på vei inn til sjekkpunktet på grunn av diaré. En alaskahusky halter, så snart er tallet nede i ti. Det er to mindre enn Martin Buser, men det samme som toer Brooks.