Har dømt i dopingsaker i 22 år: - Tror Johaug får tre-fire måneder

Frifinnelse ville vært skadelig for Johaug og skisporten, sier tidligere høyesterettsdommer.

SJOKKBUDSKAPET: En sterkt preget Therese Johaug på Skiforbundets pressekonferanse torsdag. Foto: Olav Olsen, Aftenposten/NTB Scanpix.
SJOKKBUDSKAPET: En sterkt preget Therese Johaug på Skiforbundets pressekonferanse torsdag. Foto: Olav Olsen, Aftenposten/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Juristen med lengst erfaring med dopingsaker i domsutvalget i Norges Idrettsforbund tror at Therese Johaug blir dømt.

- Reglene må praktiseres, og en frifinnelse ville vært skadelig både for Johaug og for norsk skisport. Jeg tipper at hun blir utestengt i tre-fire måneder og at hun dermed kan bli klar til Lahti-VM til vinteren, sier advokat og tidligere høyesterettsdommer Lars-Eirik Frisvold (76) til Romsdals Budstikke.

I tillegg til sin sivile juskarriere, har han vært medlem og leder i domsutvalget i 22 år.

Frisvold har vært med på å dømme og utelukke vektløfteren Stian Grimseth og kappgjengeren Erik Tysse, og frikjenne langrennsløperen Ine Wigernæs og sykkelrytteren Anita Valen - de to siste for koffein.

ERFAREN: Leder Lars-Eirik Frisvold i domskomiteen hilser på  vektløfteren Stian Grimseth foran en høring i 2001. Foto: Anders Knudsen, Aftenposten/NTB Scanpix.
ERFAREN: Leder Lars-Eirik Frisvold i domskomiteen hilser på  vektløfteren Stian Grimseth foran en høring i 2001. Foto: Anders Knudsen, Aftenposten/NTB Scanpix. Vis mer

Den svært erfarne juristen påpeker at han ikke kjenner detaljene i Johaug-saken.

Formildende omstendigheter

Men han peker på noen formildende omstendigheter i Johaug-saken:

- prøven ble avgitt utenfor konkurranse

- medikamentet ble gitt av Skiforbundets lege

- det er hevet over tvil at hun hadde behov for å lege sårskadene i leppa.

Frisvold mener kravene som stilles til utøverne er veldig strenge, nesten umenneskelige.

Han understreker at eventuelle reaksjoner må komme fra annet hold.

Frisvold mener Johnsrud Sundby-saken og problematikken rundt astma-medisin til friske løpere er langt mer alvorlig utad enn Therese Johaugs sak.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer