Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Har dratt på treningsleir til Spania: - Må overkomme psykisk barriere

Carlsen forbereder seg til Norway Chess. Der skulle han møte VM-motstander Sergej Karjakin, men så trakk russeren seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Snaut to uker før det som skulle være et møte med VM-motstander Sergej Karjakin (26) i Norway Chess, befinner Magnus Carlsen (25) seg i Spania. Der forbereder den norske verdensmesteren seg sammen med mangeårig trener Peter Heine Nielsen (42) og den franske toppspilleren Laurent Fressinet (34).

Carlsen har ved tre tidligere tilfeller forsøkt å vinne den norske superturneringen, uten å lykkes. Nå er 25-åringen mer revansjelysten enn noen gang på å forsvare Norges ære på hjemmebane.

VM-UTFORDRER: Sergej Karjakin vant Kandidatturneringen og får derfor spille VM-kamp  mot Carlsen i november. Foto: Scanpix
VM-UTFORDRER: Sergej Karjakin vant Kandidatturneringen og får derfor spille VM-kamp mot Carlsen i november. Foto: Scanpix Vis mer

- Magnus har ikke vunnet Norway Chess før. Det har han lyst til å gjøre nå. Han er motivert til å være på topp i den turneringen, forteller manager Espen Agdestein til Dagbladet.

Karjakin tilbake til Stavanger Under de to første utgavene av Norway Chess, i 2013 og 2014, klarte Karjakin kunststykket å vinne foran Carlsen begge gangene. I fjor var den ukrainsk-fødte russeren ikke invitert, men 18. april skulle han endelig være tilbake i Stavanger. I går kom imidlertid den overraskende nyheten om at Karjakin vil bryte kontrakten.

I mellomtiden har Carlsen fremdeles ferske minner av dramaet som oppsto for ett år siden, da en feil i første runde til slutt resulterte i en oppsiktsvekkende 8. plass.

- Det var spesielt. Alt gikk galt for meg, fortalte Carlsen til Dagbladet om hendelsen sist måned.

Opplevelsen preget ham lenge. Dagbladet har kunnet opplyse at flere mentale trenere henvendte seg til ham og tilbudte profesjonell hjelp. Carlsen var imidlertid bestemt på å finne ut av ting selv. Derfor fikk alle psykologer et høflig nei i retur.

- Gjennom hele sjakkarrieren min har jeg trodd at jeg kan jobbe meg gjennom ting på egenhånd. Det tror jeg på fortsatt. Derfor var det aldri aktuelt for meg. De siste resultatene tyder jo også på at jeg har greid det.

Vendepunktet Han valgte i steden å innse problemene og bruke sin unike hjerne til å løse dem. Prestasjonene etter Norway Chess fortsatte likevel å variere stort. Sinquefield Cup, VM i Berlin og lag-EM inneholdt alle store skuffelser. Det var vanskelig å takle, men under London Classic i desember skjedde det noe.

Det løsnet. Endelig.

- Det var et vendepunkt for meg. Jeg hadde egentlig ikke så store forhåpninger om å gjøre det bra, for jeg hadde spilt så dårlig i forkant, men der begynte jeg å styre begivenhetene igjen. Jeg var tilbake til normalen, med en stor soliditet i spillet.

Den soliditeten vil han ta med seg i sitt fjerde forsøk på å vinne Norway Chess. Dagbladets sjakkekspert har også stor tro på at han vil lykkes.

- Det blir spennende å se om Magnus klarer å spille noe i nærheten av sitt vanlige nivå denne gangen. Han har sagt at han ikke tror på forbannelser, men når det kommer til Norway Chess er det en psykisk barriere han må prøve å overkomme. Sist år var katastrofalt. Jeg tror det skal skje mye om han gjør det like dårlig, sier tre ganger norgesmester Einar Gausel.

Det mentale spillet Det psykologiske aspektet ved sjakk har i flere år fått bred omtale i både norske og utenlandske medier, spesielt i forbindelse med VM-kampene mellom Carlsen og Vishy Anand. Med Karjakin som ny motstander er spørsmålet hvem som har overtaket denne gangen.

Carlsen mener selv at Karjakins mentale styrke er en av hans beste egenskaper. Samtidig er han kjent for å være tøff i hodet også han.

- Jeg har sett Magnus uttale hvor farlig Karjakin er, men jeg kan ikke se at han utgjør noen større trussel enn Anand. Såvidt jeg kan skjønne er ikke Karjakin noe psykisk sterkere enn det Anand var. Så jeg regner med Magnus vinner den VM-kampen, sier Gausel.

Fasiten indikerer en jevn match i New York til vinteren. Den innbyrdes historikken mellom de to sjakkgeniene viser 14 remiser, tre Carlsen-seirer og én Karjakin-triumf.

I løpet av måneden skulle vi få se det hittil siste klassiskpartiet mellom dem før VM i november, men nå tyder alt på at det ikke skjer. De øvrige deltakerne starter Norway Chess med en innledende lynsjakkturnering mandag 18. april.