DEN GANG DA:: Skiskytter Ronny Hafsås knuste verdenseliten i ski under 15 km i verdenscupåpningen på Beitostølen for to år siden. Nå er han klar igjen, men i år er snøen borte.  Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
DEN GANG DA:: Skiskytter Ronny Hafsås knuste verdenseliten i ski under 15 km i verdenscupåpningen på Beitostølen for to år siden. Nå er han klar igjen, men i år er snøen borte. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Har du glemt denne karen?

Ronny Hafsås stiller bokstavelig talt på bar bakke denne sesongen.

Planen var å feire 26-årsdagen med comebackjubel. I stedet må Ronny Hafsås skøyte lange omveier på ferden tilbake til skiskytter- og langrennsverdenscupen.

Årsaken er avlysningen av de nasjonale åpningsrennene på snøfattige Beitostølen, der Stårheim-løperen etter planen skulle måle krefter mot Petter Northug og co. i langrenn.

Uten ett eneste skjær på norsk snø som skille, må landslagssjefene gjøre uttak til verdenscupene på bakgrunn av minst åtte måneder gamle prestasjoner. Det betyr at kollegene i skiskytter- og langrennslandslagene stort sett får leve godt på fjorårets meritter.

Ikke glemt Uten å få vise hva han duger til i frisk tilstand, må stårheimingen håpe i det lengste at sjefene ikke har glemt mannen som for nøyaktig to år siden var verdens beste langrennsløper.

- Jeg har ingen resultater å vise til fra fjorårssesongen og må bare håpe at dem som bestemmer husker hva jeg har gjort i frisk tilstand tidligere. Jeg føler meg god nok til å komme med på nasjonal kvote om det blir noe av verdenscupåpningen i langrenn (Beitostølen 19. november), sier Ronny Hafsås til NTB.

I skiskyting må Hafsås satse på kvalifisering via IBU-cupen og testrenn.

I motbakke Etter brakgjennombruddet med seier i langrennsverdenscupen for to år siden, har 25-åringen slitt i bratt motbakke. Først fikk Hafsås beskjed om at han lider av kuldeastma. Etterhvert ble det klart at diagnosen måtte forandres til såkalt Vocal Cord Dysfunction, som er innsnevringer i svelget ved stor belastning på pusteorganene.

Omsider ble han satt på riktig medisinering og mengde, og i denne sesongoppkjøringen har kroppen fungert som normalt igjen.

- Fortsatt er jeg usikker på hvordan kroppen reagerer på stabilt kalde vinterdager, men jeg håper det ikke blir noe problem.

For å komme med i skiskytternes verdenscuplag til Östersund i månedsskiftet november/desember, må Hafsås prestere i IBU-cupen i svenske Idre helgen før. To løpere fra de rennene skal gi selskap til Tarjei Bø, Emil Hegle Svendsen, Ole Einar Bjørndalen og Lars Berger.

(NTB)