Har du ikke hørt om æljhufs, sier du?

Kollenpublikummere vet fint lite om nasjonalsporten. Så lite at vi måtte ta dem i skole.

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Øl og schnapps har de peiling på. Og spekepølse og norske flagg. Det har vi allerede bivånet med selvsyn.

29 år etter at Kollen sist arrangerte VM, har folk i ymse farger og fasonger igjen inntatt oslomarka for å heie fram Marit, Petter og de andre norske gullhåpene.

Det er her Kongen av VM kjenner sin besøkelses tid. Sammen med kollega video-Øistein skal jeg hver dag oppsøke folkefesten, og kanskje lære folk et og annet om skisport og skiteknikk. Vi lover tettsittende kondomdress på utrent kropp og særdeles godt humør.

På Kollens første konkurransedag har vi vært ute og testet den kanskje viktigste VM-traseen av dem alle. Publikumstraseen. Her hvor Marit og Petter møter vikinghjelmene og kubjellene i en brøkdel av et sekund når de raser forbi med god gli og dårlig tid.

Men hva oppdaget vi? Foruten spekemat og edle dråper var det så som så med kunnskapsnivået. Folk har jo ikke den ringeste peiling på sporten de bruker timer, dager, ja noen til og uker i telt og lavvo for å få oppleve på nærmest mulig hold.

«Is i rubben» var det dog noen få som hadde et forhold til. Men hvor blir det av «ælghufs», «traktorrille», «christianiasving» og «nikkersadel». Det som burde være kjente og kjære skiuttrykk for langrennsinteresserte flest synes ikke å sette i gang den helt store bevegelsene i de små grå.

Og hva med noe så langrennsspesifikt og åpenbart som «dobbeldans»? En lystig 50-åring med horn på lua og flagg i panna mente det måtte ha noe med madammen og sengehalmen å gjøre.

Klikk inn på videoen i denne saken og se hvordan det gikk da VM-publikummere måtte stå skolerett for Dagbladet.

Har du tips om noe gøy som foregår i Kollen? Send mail til ash@dagbladet.no.