- Har du ikke trent tre timer en dag - så har du tapt

Ekteparet Hausken Nordberg legger lista høyt.

FELLES MÅL:Anne Margrethe Hausken Nordberg og Anders Nordberg har et felles mål og en drøm foran ukas VM. Å komme hjem med en individuell medalje. Foto: Jens O. Kløvrud
FELLES MÅL:Anne Margrethe Hausken Nordberg og Anders Nordberg har et felles mål og en drøm foran ukas VM. Å komme hjem med en individuell medalje. Foto: Jens O. KløvrudVis mer

VUOKATTI (Dagbladet): Anne Margrethe Hausken føyde til etternavnet Nordberg da hun giftet seg med Anders for tre år siden.

Nå er orienteringsveteranene med til sammen 11 VM-medaljer ferdigpreppet for årets høydepunkt: VM i finske Vuokatti.

Veien dit har ekteparet på 38 og 35 år løpt i fellesskap.

Legger lista høyt
- Vi legger lista høyt for hverandre. Har du ikke trent tre timer en dag - så har du tapt.

- Her i huset trenger du ingen unnskyldning for å trene to økter - heller en unnskyldning for ikke å gjøre det, sier Anne Margrethe som tror på norske treningsmodellen - mye mengde.

- I hverdagen har vi stor nytte av hverandre, men VM-forberedelsene har vel ikke skilt seg ut fra andre treningshverdager. Vi planlegger dagene ut i fra at begge skal få trent to økter. Vi lever nøkternt med fokus på trening og hvile, sier Anders.

Mye logistikk
Etter at Tarjei kom til verden for to år siden, har stram logistikk vært avgjørende hjemme hos småbarnsfamilien Nordberg på Nordberg i Oslo.

- Noe planlegges på ukebasis, noe fra dag til til, men en ting er fast: Den som henter i barnehagen skal ha middagen på bordet kl 18 - da skal begge være ferdig med to økter. På den måten får vi litt kveldstid etter at Tarjei har lagt seg.

Forberedelser med Google Street view
De siste ukene har det vært mye kart på bordet og mange timer foran pc-en med analyser og gransking av tidligere konkurranser.
Anne Margrethe som skal løpe sprint-konkurransen i Sotkamo føler seg allerede «grovkjent» i VM-byen, via pc-en.

- Jeg har brukt en del timer med Google Street View og gamle kart. For sprintorientering har dette blitt en del av forberedelsene. Løyper legges og veivalgsalternativer vurderes. Samtidig må en være forberedt på overraskelser — gater og traseer kan stenges for løping, sier Anne Margrethe som tok Norges eneste sprint-VM-gull i 2008, hennes store år.

- God nok til medalje - Jeg håper og tror at jeg er i nærheten av 2008-nivået. Om jeg får ut løpene jeg har i kroppen, skal det være mulig å nå målet og drømmen - en VM-medalje.

- Men du får ingenting gratis. Nivået er høyt, sier Anne Margrethe som løper sprint mandag og mellomdistanse fredag.

SAMME RETNING: Ekteparet Hausken Nordberg har gode treningsforhold rett utenfor døra hjemme på Nordberg i Oslo. Foto: Jens O. Kløvrud
SAMME RETNING: Ekteparet Hausken Nordberg har gode treningsforhold rett utenfor døra hjemme på Nordberg i Oslo. Foto: Jens O. Kløvrud Vis mer

Mens kona kjemper løper gatelangs i Sotkamo på medaljejakt mandag, gjør Anders de siste forberedelsene til tirsdagens kraftprøve, den klassiske langdistansen.

- Jeg kjenner meg sterkere enn i fjor og har fått trent jevnt og godt. Om jeg er bedre enn før er  vanskelig å si.

- Jeg har blitt 35 år og kan ikke vente at jeg tar de stor klyvene, men er jeg i form, vet jeg at jeg kan kjempe med hvem som helst, sier veteranen med tre indviduelle VM-sølv og en bronse.

Unner fruen suksess
- Målet er en individuell medalje. Klarer jeg ikke det vil jeg være skuffet, sier han.

- Og om fruen i huset skulle sikre den medaljen?

-Jeg håper alltid at Anne Margrethe skal lykkes - uavhengig av min prestasjon. Det er ikke noe kniving på det området, sier Anders som de siste to årene har løpt for den finske klubben Vaajakosken Terä.

Til sammen har ekteparet løpt for Norge i 17 verdensmesterskap. Anne Margrethe (38) kan skilte med doktorgrad ved Nasjonalt folkehelseinstitutt. Anders (35) er siviliøkonom.

Hodet avgjør
- Når er det stopp med toppidretten?

- Det har jeg ikke tenkt noe på. Kan hende det blir mange år fortsatt. Det er motivasjonen som styrer, sier Anders.

-Jeg kjenner sikkert en dag at det er nok. Det er hodet som avgjør - en avgjørelse du ikke bør ta når du er høyt opp eller langt nede. Det er flest vanlige treningsdager, sier 38-årige Hausken og legger til:

JUBELSESONGEN: 2008 var Anne Margrethe Hauskens store år. Hun vant EM, tok VM-gull og jubler her etter at hun også sikret sammenlagtseieren i verdenscupen. Foto: AP / NTB Scanpix
JUBELSESONGEN: 2008 var Anne Margrethe Hauskens store år. Hun vant EM, tok VM-gull og jubler her etter at hun også sikret sammenlagtseieren i verdenscupen. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

- Men jeg vet at de neste VM-ene går i Italia, så Sverige, og Skottland...

VM-distansene i finske Vuokatti avgjøres med sprint i dag, langdistanse tirsdag, mellomdistanse fredag og stafett lørdag.

GULLET MANGLER:Året er 2008 og Anders Nordberg har løpt til VM sølv bak sveitsiske , med franske Francois Gonom på bronse. - Er jeg der jeg tror jeg skal være, skal jeg kjempe mot om den gjeveste medaljen, sier Nordberg foran ukas VM i Finland. Foto: AP / NTB Scanpix
GULLET MANGLER:Året er 2008 og Anders Nordberg har løpt til VM sølv bak sveitsiske , med franske Francois Gonom på bronse. - Er jeg der jeg tror jeg skal være, skal jeg kjempe mot om den gjeveste medaljen, sier Nordberg foran ukas VM i Finland. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer