TIL VENSTRE: Ifølge Petter Veland blir det scoret flest mål til venstre for TV-seeren i VM. Mesterskapets særeste statistikk? Her setter Neymar en straffe i åpningskampen mot Kroatia. Foto: Reuters / NTB Scanpix
TIL VENSTRE: Ifølge Petter Veland blir det scoret flest mål til venstre for TV-seeren i VM. Mesterskapets særeste statistikk? Her setter Neymar en straffe i åpningskampen mot Kroatia. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer

Har du lagt merke til at det scores mest denne veien i VM?

Statistikk for den fotballkåte.

(Dagbladet): I dag og i morgen er det hviledager i fotball-VM. Utover ettermiddagen kommer nok abstinensene til å melde seg hos noen og enhver. Vi har vært bortskjemt med fantastiske fotballkamper hver eneste dag (bortsett fra én hviledag forrige uke) siden Brasil - Kroatia 12. juni. 

Statistikkselskaper har fått en slags renessanse i tråd med folks nye TV-vaner. Nå ser man ikke bare en fotballkamp på én skjerm, det er gjerne telefon, nettbrett og PC i tillegg. Ekstraskjermene brukes til å holde seg oppdatert på hva andre mener om kampen, morsomme poenger og dyptgående direkte-statistikk underveis i oppgjørene.

Fifas egne nettsider har en strålende statistikk-seksjon, hvor du kan se at USAs Michael Bradley har løpt lengst i VM (54,7 km), at ingen har hatt høyere maksfart enn Costa Ricas Junior Diaz (33,8 km/t) og Argentina - Sveits var kampen med flest innkast (92). 

I tillegg er Twitter en strålende kilde for den tallhungrige. Her legger firmaer som Infostrada, Opta, Squawka og WhoScored ut jevnlige oppdateringer. Meldingene disse legger ut, gjør at du kan følge med på mer enn hvem som er toppscorer (James Rodriguez, 5) og har flest assist (Juan Cuadrado, 4). 

HØYT HENGER DE...: Dette er samtlige straffespark fra straffesparkkonkurranser i VM. Den store, oransje prikken øverst er Franco Baresis straffemiss fra finalen mot Brasil i 1994. Skjermdump: The Economist
HØYT HENGER DE...: Dette er samtlige straffespark fra straffesparkkonkurranser i VM. Den store, oransje prikken øverst er Franco Baresis straffemiss fra finalen mot Brasil i 1994. Skjermdump: The Economist Vis mer

For eksempel at Belgias 39 skudd mot USA er det fjerde høyeste antallet et lag har hatt i VM (siden 1966, da slike statistikker begynte å bli offisielle), eller at USA-keeper Tim Howards 15 redninger var ny rekord i et verdensmesterskap.  

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skyt høyt Det kan bli mye tall, dette. Heldigvis har The Economist gjort noe som kunne vært ganske tørt til noe interessant og interaktivt. Vi snakker om samtlige straffespark som har blitt skutt i straffesparkkonkurranser (223 stykker) i VM. 

På sine nettsider har de nemlig plottet inn hver eneste skudd, med informasjon om hvorvidt skuddet gikk inn, hvem som skøyt, når, og hva stillinga var. 

Her er det mye å ta tak i, men la oss starte med det helt opplagte: Skyter du høyt, scorer du. Rundt 90 prosent av alle skudd som treffer mål, over en tenkt, horisontal linje midt mellom stolpene, går inn. Til sammenligning scores det på rundt 70 prosent av alle forsøk fra ellevemeteren i straffesparkkonkurranse i VM. 

EVIGHETSMASKIN: Michael Bradley (t.v.) løp i gjennomsnitt 13,67 kilometer i hver av de fire VM-kampene han spilte før Eden Hazard (t.h.) og Belgia ble for sterke i går. Foto: Adrian Dennis / AFP Photo / NTB Scanpix
EVIGHETSMASKIN: Michael Bradley (t.v.) løp i gjennomsnitt 13,67 kilometer i hver av de fire VM-kampene han spilte før Eden Hazard (t.h.) og Belgia ble for sterke i går. Foto: Adrian Dennis / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Hvert tiende forsøk treffer ikke innenfor stengene i det hele tatt. Blant disse er det noen som utmerker seg på grafikken - for eksempel de berømte missene til Roberto Baggio og Franco Baresi i finalen mot Brasil i 1994, og Willians elendige straffe mot Chile tidligere i uka. 

Og det er selvsagt Tyskland (17 mål på 18 straffer) som er best. 

Mye mål til venstre Og så har du de veldig sære statistikkene. Som den C Sports' La Liga-kommentator Petter Veland har fulgt i de 56 kampene som er spilt så langt: Hvilket mål (venstre/høyre), sett med TV-titternes øyne, scores det oftest på?

I lengden er dette et tall som skal fordele seg 50/50. Så har ikke skjedd i Brasil.

89 av 154 scoringer (57,8 prosent) har kommet på målet til venstre på skjermen, mens Brazuca har gått i nettet til høyre 65 ganger (42,2 prosent).

Av de åtte lagene som gikk videre fra åttedelsfinalen, scoret sju stykker mot venstre i sin kamp. Bare Belgia gikk videre uten å nette til venstre. 

- Vil vise fram kunnskap - Jeg har et stort Excel-dokument som jeg bruker til å føre statistikk i forbindelse med jobben som kommentator for spansk fotball. For moro skyld tenkte jeg å bruke dette dokumentet under VM også. Etter noen kamper så jeg at det var en tendens at det ble scoret flere mål mot venstre, særlig etter femte og sjette kamp, sier Petter Veland til Dagbladet. 

RASKEST: Costa Ricas Junior Diaz (t.h.) har registrert den høyeste toppfarta i VM, over tre km/t raskere enn Wayne Rooney (t.v.). Foto: Ben Stansall / AFP Photo / NTB Scanpix
RASKEST: Costa Ricas Junior Diaz (t.h.) har registrert den høyeste toppfarta i VM, over tre km/t raskere enn Wayne Rooney (t.v.). Foto: Ben Stansall / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Grunnen til at han i det hele tatt har med faktoren i statistikkoversikten, er en teori han har hatt i noen år: «Store klubber scorer oftere når de spiller mot svingen hvor supporterne deres sitter.» 

Hvilken retning målet blir scoret er bare én av rundt 60 forskjellige faktorer Veland noterer seg når han ser fotball. Han ser samtlige 380 kamper i La Liga hver sesong, og har selvsagt sett alle VM-kampene. Statistikk-interessen hans, og blant folket for øvrig, tror han skyldes et ønske om å vise at man har kunnskap, manglende fotballkarrierer til tross. 

- Nesten alle som jobber med VM nå har bakgrunn som enten spiller eller trener. Jeg har ingen fotballfaglig bakgrunn, og kjenner meg sånn sett igjen blant de som vil vise fram sin kunnskap på Twitter og andre steder, med å påpeke fakta ikke så mange andre har fått med seg, sier Veland. 

LEVENDE VEGG: Tim Howards 15 redninger mot Belgia er det meste en målvakt har hatt i en VM-kamp. Foto: Adrian Dennis / AFP Photo / NTB Scanpix
LEVENDE VEGG: Tim Howards 15 redninger mot Belgia er det meste en målvakt har hatt i en VM-kamp. Foto: Adrian Dennis / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

For øvrig stammer rekorden for flest mål i et verdensmesterskap fra Frankrike i 1998. Da ble det scoret 171 mål. Med åtte kamper igjen mangler altså 17 mål. Hvis lagene i Brasil følger opp målsnittet som har vært så langt (2,75), stopper ikke målkontoen før ballen har sett nettmaskene 176 ganger.