Team Sky går klar av beskyldninger:

Har etterforsket Wiggins mystiske pakke i ett år - Sky slipper unna uten sanksjoner

Får kritikk for mangelfull, medisinsk journalføring.

STRIDENS KJERNE: Bradley Wiggins mottok medisinsk behandling underveis i Critérium du Dauphiné i 2011, men hva inneholdt pakken Simon Cope tok med seg ut av Manchester? Det får vi kanskje aldri svaret på. Nå har også det britiske antidopingbyrået sluttført sin etterforskning. FOTO: AFP PHOTO PASCAL PAVANI
STRIDENS KJERNE: Bradley Wiggins mottok medisinsk behandling underveis i Critérium du Dauphiné i 2011, men hva inneholdt pakken Simon Cope tok med seg ut av Manchester? Det får vi kanskje aldri svaret på. Nå har også det britiske antidopingbyrået sluttført sin etterforskning. FOTO: AFP PHOTO PASCAL PAVANI Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(procycling.no): Det britiske antidopingbyrået (UKAD) har ikke avslørt straffbare forhold i Team Sky etter deres uavhengige granskning av det britiske sykkellaget.

Det var spesielt forsendelsen av en mystisk medisinsk, i Storbritannia ofte referert til som en «jiffy-bag», under Critérium du Duphiné i 2011, som har skapt kontroverser rundt laget.

Men UKAD konkluderer nå med at de ikke har funnet nok bevis for med sikkerhet å si hva pakken inneholdt.

Les også: Nye beskyldninger mot Team Sky

Under en høring i det britiske parlamentet forklarte Sir Dave Brailsford at pakken inneholdt fluimucil, et legemiddel som fungerer slimoppløsende ved behandling av forkjølelse eller sår hals. Brailsford hevdet også at det ble brukt av Bradley Wiggins og inntatt ved bruk av forstøverapparat.

UKAD: - Vanskelig etterforskning

Det britiske antidopingbyrået har totalt intervjuet 37 personer som et ledd i granskingen, og sykkellaget skal ikke ha kunnet framskaffe dokumentasjon på at pakken faktisk inneholdt fluimucil.

- Ingen antidoping-sanksjoner vil iverksettes når det gjelder den medisinske forsendelsen. Slik vil det forbli med mindre det dukker opp nye, mer håndfaste bevis, slår UKAD fast i en uttalelse publisert onsdag.

Les også: Brailsford: - Wiggins brukte forstøverapparat

Byrået presiserer at arbeidet har vært vanskelig på grunn av sviktende medisinske journaler.

- Denne delen av etterforskningen får stå som en påminnelse til alle de som er ansvarlige for medisinske journaler innenfor idretten, om å sikre at de følger regelverket og at rutinene systematisk blir fulgt opp, er den klare beskjeden med adresse til blant andre Team Sky.

Tatt i løgn - flere ganger

Etterforskningen startet i 2016 etter anklager om at pakken inneholdt triamcinolone - et stoff Wiggins tok med medisinsk fritak i forkant av tre av treukersrittene han har syklet.

Team Sky slo påstandene tilbake, men det tok likevel flere avsløringer av Daily Mail, massivt press og en høring i parlamentet mange uker senere før fluimucil-forklaringen noe motvillig ble annonsert.

Generalmanager Dave Brailsford hevdet først at Simon Cope, treneren for kvinnelandslaget, tok med seg pakken ut av Manchester fordi han skulle møte den kvinnelige syklister Emma Pooley i Frankrike.

Siden kom det fram at Pooley for tiden oppholdt seg i Spania, mange hundre kilometer unna.

Les også: «Uttrykk støtte, hvis ikke er laget ferdig»

Sky nektet også først for at Wiggins skal ha fått medisinsk behandling inne på lagbussen i forbindelse med Critérium du Dauphiné, noe som også vise seg ikke å stemme.

Legen har forlatt Team Sky

Det var legen Richard Freeman som beordret den medisinske behandlingen av Wiggins. Han har siden hevdet at førte sin medisinske journaler på sin private PC, og at arkivet forsvant etter at datamaskinen ble stjålet på en ferietur i Hellas i 2014.

Freeman var ikke del av parlamentshøringen i fjor høst på grunn av sykdom. Og har heller ikke blitt intervjuet av britiske antidopingmyndigheter. Dette skal ha skapt stor frustrasjon og vanskeliggjort etterforskningen, skriver Daily Mail onsdag.

Freeman har siden trådt av fra sin stillingen som lege innenfor British Cycling.

Kort tid etter kunngjøringen fra UKAD, sendte også Team Sky ut en pressemelding i sakens anledning.

- Vi er fornøyde med at UKAD har fullført deres etterforskning og at de ikke ser det nødvendig å ta ytterligere grep. Vi har hele veien fastholdt at vi ikke har gjort noe galt, og vi har samarbeidet fullt og helt med antidopingmyndighetene i året som er gått.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer