HAR EVALUERT: Landslagsjentene har evaluert EM-innsatsen. Ada Hegerberg og Guro Reiten var blant troppen som dro hjem fra mesterskapet i skuffelse. Hegerberg har senere gitt beskjed om at hun tar en pause fra landslaget. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
HAR EVALUERT: Landslagsjentene har evaluert EM-innsatsen. Ada Hegerberg og Guro Reiten var blant troppen som dro hjem fra mesterskapet i skuffelse. Hegerberg har senere gitt beskjed om at hun tar en pause fra landslaget. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Evaluering av EM 2017

Har evaluert EM-skuffelsen: Disse punktene førte til fiaskoen

Spillerne, trenerne, toppfotballsjefen og støtteapparatet har vurdert mesterskapet.

(Dagbladet): Det er ikke til å legge skjul på at sommerens fotball-EM ble en stor skuffelse. De norske jentene klarte ikke å avansere fra gruppespillet, og måtte reise hjem med tre strake tap i bagasjen.

I ettertid har NFF gjort en grundig evaluering av mesterskapet. Det både sportslig og administrativt, der spillere, trenere, toppfotballsjef Nils Johan Semb og støtteapparatet har vært med.

Spillerne drar blant annet fram en tydelig spillestil og gode forberedelser før kamp - gjennom møter og video - og tydelige utarbeidelser av verdier som pluss.

Spillerne har også noen forbedringspunkter.

For kort tid før mesterskapet

De ser slik ut:

- De vil ha høyere prioritering av forsvarsspillet, og ta vare på den norske kulturen i forsvarsspillet.

- De vil ha tøffere spillsekvenser på trening, mer 11 mot 11.

- For kort precamp, og for få treninger til å bygge relasjoner og planlegge formtopp. Altså mener spillerne at de hadde for kort tid sammen før mesterskapet.

- Tøft kampprogram i Toppserien foran mesterskapet - det gir slitasje.

I tillegg kommer spillerne med noen punkter angående seg selv og hva de kan gjøre bedre. Der er essensen at de ønsker å ta lærdom av mesterskapet, og i større grad gå i seg selv for å finne ut hvorfor hver enkelt ikke presterer mot sitt beste.

- Vi spillere har levert inn en evaluering hvor vi har kommet med gode og konstruktive tilbakemeldinger der vi har belyst ting vi er fornøyde med og ting vi mener kan forbedres i fremtiden. Vi er alle opptatt av å ta tak sammen fremover og er klar over at den prestasjonen vi gjorde i sommer ikke var god nok. Vi vil og skal løfte oss, sier landslagskaptein Maren Mjelde i en pressemelding.

Hegerberg-kritikken

Landslagssjef Martin Sjögren er opptatt av å være ydmyk og vil se etter forbedringspunkter.

- Ærlige og tydelige tilbakemeldinger er viktig for meg som trener, og jeg er i all hovedsak enig tilbakemeldingene. Vår egen evaluering viser at vi ikke traff godt nok på kampgjennomføring og en del taktiske valg, og det må jeg som landslagssjef ta ansvar for, sier Sjögren.

Han fortsetter:

- Det er viktig at det ligger en erkjennelse i gruppen om at alle må ta større ansvar for egne prestasjoner. Vi jobbet grundig med verdier og hva de skal bety for oss i praksis før mesterskapet. Vi klarte ikke å etterleve de verdiene godt nok når motgangen kom.

I slutten av august bestemte for øvrig lagets største stjerne, Ada Hegerberg, at hun tar en pause fra landslaget. Hun kom da med en rekke kritiske punkter:

- Skal landslaget oppnå de målsettinger og resultater landslagsledelsen har satt seg, kreves det etter min oppfatning forbedringer på flere områder, både i planleggingsarbeidet, i gjennomføringsfasen og i oppfølgingen. I tillegg er det mye å gå på når det gjelder kommunikasjon og dialog, skrev Hegerberg i en pressemelding.