Pål André Helland:

- Har fått mye dritt

Når Pål André Helland har spilt fotball på Lillestrøm, har det aldri vært noen kjære mor fra Kanari-Fansen. To måneder etter sjokkovergangen fra Rosenborg sier 31-åringen: - Jeg stortrives!

NY KLUBB: Pål André Helland og Lillestrøm teller ned til Eliteserien. Strømsgodset er motstander i første kamp 16. mai. Foto: Bjørn Langsem
NY KLUBB: Pål André Helland og Lillestrøm teller ned til Eliteserien. Strømsgodset er motstander i første kamp 16. mai. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Publisert

LILLESTRØM (Dagbladet): - Det er en strålende gruppe med spillere. Jeg liker også teamet rundt laget. Det er en positivitet vi må bygge videre på, sier Helland til Dagbladet.

Det er småsurt i vindkastene når vi møter ham på Lillestrøm-treninga. Eliteserien nærmer seg med stormskritt. Lillestrøm - som rykket opp fra OBOS-ligaen - har første kamp borte mot Strømsgodset 16. mai.

Ingen har vært en mer typisk Rosenborg-spiller enn Helland de siste åtte åra. Men skadehistorikken gjorde at lagets trener, Åge Hareide (67), ikke lenger ville satse på kantspilleren.

TELLER NED: Pål André Helland gleder seg til å spille foran Kanari-Fansen. Foto: Bjørn Langsem
TELLER NED: Pål André Helland gleder seg til å spille foran Kanari-Fansen. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Han var blant dem som ble ofret i giljotinen på Lerkendal. Det er brutalt, det er nådeløst - men sånn er fotballen. Selv ikke Rosenborg-supporternes største yndling ble spart i klubbens desperate jakt på ny suksess.

Nå handler det om gul drakt, Lillestrøm og Åråsen stadion. Her har Helland fått så ørene har flagret av Kanari-Fansen tidligere. Nå skal «fiendene» danse i takt og sørge for ny storhet på Åråsen.

NØKKELDATO: Pål André Helland og Lillestrøm møter Rosenborg på Lerkendal 31. oktober. - Jeg vil gjøre mitt ytterste for at Lillestrøm vinner, sier han. Foto: Bjørn Langsem
NØKKELDATO: Pål André Helland og Lillestrøm møter Rosenborg på Lerkendal 31. oktober. - Jeg vil gjøre mitt ytterste for at Lillestrøm vinner, sier han. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Det siste tiåret er jeg sikkert blant spillerne som Lillestrøm-fansen har lagt ned mest energi på å få ut av fatning. Det er blitt buet underveis i kampene og jeg har fått mye dritt. Men det synes jeg bare er kult, sier Helland.

- Jeg har ofte gitt dem tommelen opp og likt at det er sånn. I bunn og grunn er det et kompliment. Jeg håper og tror at jeg får LSK-fansen bak meg nå. Der er det mye energi å hente. Jeg husker at det var artig å spille kamp på Åråsen som Rosenborg-spiller. Jeg håper det blir like artig som Lillestrøm-spiller. Det er et vanvittig trykk på stadion, påpeker 31-åringen.

- Husker du noen av skjellsordene du har fått fra Kanari-Fansen?

- Det har vært alt mulig rart. Stort sett går det i at du er ræva. Eller så flirer de av deg når du bommer på en pasning. Men det er sånn det skal være. Vi må være prisgitt av folk bryr seg.

TRENGTE IKKE HELLAND: Rosenborg-trener Åge Hareide. Foto: Ole Martin Wold / NTB
TRENGTE IKKE HELLAND: Rosenborg-trener Åge Hareide. Foto: Ole Martin Wold / NTB Vis mer

Selv om Hareide ga ham nådestøtet, er Helland fortsatt glad i Rosenborg. Men nå er det ny arbeidsgiver som betaler lønna. Og da ligger lojaliteten der.

Helland har kjøpt seg leilighet på Lillestrøm. Samboer og barn kommer ned med det første. Huset i Trondheim er leid ut. Og han skal bli tobarnsfar.

31. oktober er datoen for når Lillestrøm møter Rosenborg på Lerkendal. Det blir en spesiell dag.

- Jeg vil gjøre mitt ytterste for at Lillestrøm vinner. Det er en kamp jeg gleder meg til.

- Kommer du til å juble på Lerkendal hvis du scorer for Lillestrøm?

- Ja. Når du scorer, så jubler du. Det handler om respekt for den nåværende arbeidsgiveren din. Jeg regner med at alle som holder med Rosenborg, vet hva jeg føler for den klubben.

UPOPULÆR: Manchester Citys Emmanuel Adebayor feiret foran Arsenal-fansen i 2009. Det falt ikke i god jord. Foto: NTB
UPOPULÆR: Manchester Citys Emmanuel Adebayor feiret foran Arsenal-fansen i 2009. Det falt ikke i god jord. Foto: NTB Vis mer

- Er det aktuelt å løpe bort til Rosenborg-supporterne i Kjernen og hysje på dem?

- He, he - nei. Jeg trenger ikke gjøre som Emmanuel Adebayor. Da han scoret for Manchester City mot Arsenal, løp han over hele banen og sklidde på knærne foran Arsenal-supporterne.

Spilleren fra Togo kom fra nettopp Arsenal. Og feiringen i 2009 var ikke akkurat populær.

- Men å feire med lagkameratene, det må du unne deg, slår Helland fast.

HARDT UT: Pål André Helland gikk hardt ut mot Rosenborg etter en kamp mot Bodø/Glimt. Video med tillatelse: Eurosport Norge Vis mer

Han understreker at han ikke er bitter på Rosenborg og Hareide.

- Hvordan opplevde du sluttfasen?

- Vi skal være fornøyde med at det er subjektive meninger i fotball. Det er litt av sjarmen. Treneren bestemmer hvilket lag han vil ha. Sånn skal det være. Det er ikke noe vondt blod verken den ene eller den andre veien.

- Hva sa Hareide til deg?

- Han syntes jeg var en god fotballspiller. Men han var usikker på skadehistorikken min, og at det derfor ble vanskelig å bygge laget rundt meg. Jeg svarte: «Det er du i din fulle rett til å mene.» Jeg er veldig glad for at Lillestrøm ville ha meg. Så får vi håpe og tro at dette blir bra.

TRENERDUO: Geir Bakke (hovedtrener, til venstre) og assistentrener Petter Myhre satser på å etablere Lillestrøm i Eliteserien. Foto: Bjørn Langsem
TRENERDUO: Geir Bakke (hovedtrener, til venstre) og assistentrener Petter Myhre satser på å etablere Lillestrøm i Eliteserien. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Dagbladet følger Lillestrøm-treninga sammen med Morten Svesengen, profilert sportsleder i Romerikes Blad. Om Hellands inntog på Åråsen sier han:

- Han vil ha enorm påvirkning utad i mediebildet. Du så det i Rosenborg: Det spilte ingen rolle om han satt på tribunen eller spilte kamp. Det var stort sett han alle ville prate med. Det vil sikkert skje her også. Han har den evnen.

Svesengen fortsetter:

- Som spiller virker Helland motivert og sulten. Han var ikke førstevalget i Rosenborg de to siste åra. Jeg tror han er revansjesugen. Han er også veldig opptatt av de unge gutta. Det er noe av grunnen til at han ble hentet. De unge og lovende spillerne blir ikke gode alene. Der blir han viktig.

Svesengen tror målet til Lillestrøm er å stabilisere seg i Eliteserien denne sesongen.

Selv sier Helland:

- Jeg tror Rosenborg tar seriegullet. Men i en ideell verden vinner de 28 kamper og Lillestrøm 30 kamper!

Pål André Helland

  • Født: 4. januar 1990.
  • Klubb: Lillestrøm.
  • Høyde/vekt: 186 cm. og 84 kg.
  • Tidligere klubber: Rosenborg, Hødd, Byåsen og Ranheim.
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer