Har fått Norge og Sverige til å rase. Nå avslører finnene sannhetene og løgnene

Snakker ut om oksygenmaskene.

OMSTRIDT: Finlands oksygenmasker har skapt harme i langrennsverden. Nå snakker de finske langrennsløperne ut om de omstridte oksygenmaskene. Foto: Getty Images
OMSTRIDT: Finlands oksygenmasker har skapt harme i langrennsverden. Nå snakker de finske langrennsløperne ut om de omstridte oksygenmaskene. Foto: Getty Images Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Det skapte store reaksjoner da det internasjonale skiforbundet (FIS) godkjente Finlands forespørsel om å tillate oksygenmasker i konkurranser.

Både de norske, svenske og russiske langrennsløperne slakter avgjørelsen og er kritiske til finnenes etikk og moral.

De finske langrennsløperne har vært stille i denne omstridte saken - frem til nå. Dagbladet har fått to av Finlands aller største langrennsstjerner i tale, olympisk mester Sami Jauhojärvi og verdensmester Matti Heikkinen.

Den finske duoen avslører hvilke påstander som er sanne i debatten og hva som er ren løgn, ifølge dem.

Avliver et av ryktene La oss starte med det første: Den finske leiren vil gjerne dementere ett av ryktene. Det er blitt skrevet at Finland vil bruke oksygenmaskene i konkurranse i renn som går i høyden. Det medfører ikke riktighet, skal vi tro finnene.

- Nei, det kommer vi ikke til å gjøre. Jeg synes hele denne debatten er overdrevet. Det har blitt en altfor stor sak, sier Sami Jauhojärvi til Dagbladet.

- Det er ikke aktuelt å bruke oksygenmaskene i konkurranser. Oksygentankene varer i bare 15-20 minutter, så det har jeg ikke troa på. Jeg kommer i hvert fall ikke til å bruke maskene i konkurranse, hevder den finske veteranen.

Får svensk trener til å riste på hodet Dernest kommer finnene med en ny opplysning som vil skape ytterligere debatt i langrennsverden. Snart kan vi få se at de finske langrennsløperne varmer opp med det Charlotte Kalla omtaler som «Star Wars-masker».

- Vi kan komme til å bruke oksygenmaskene under oppvarmingen. Det tror jeg kan ha en effekt og gi oss en fordel. På den måten produserer vi mindre surstoff og får lavere laktatverdier, avslører Jauhojärvi.

Når Dagbladet formidler denne nyheten til den svenske landslagssjefen Rikard Grip, rister han på hodet.

- Å bruke det under oppvarmingen, synes jeg blir helt feil. Det har ingenting med idretten å gjøre. Det er uetisk og unfair, sier Sveriges landslagssjef Rikard Grip til Dagbladet.

- Jeg håper de snart kan legge fra seg hele ideen, fortsetter svensken.

Jostein Hallén, professor i idrettsfysiologi, tror ikke at det har noen effekt å bruke maskene under oppvarming.

- Oksygenmaskene har en akutt effekt som hever oksygentrykket i lungene. Laktaten er ikke et problem under oppvarmingen, men noe som er i blodet hele tiden, sier Hallén til Dagbladet.

- På målingene under oppvarmingen kan det se ut som at laktatverdiene er lavere, men jeg tror finnene overvurderer dette. Så lenge de ikke bruker det i konkurranse, tror jeg de ikke oppnår noen effekt. I hvert fall ikke i lavlandet. Når det gjelder oksygen som restitusjon, er jeg mer usikker, forteller idrettsprofessoren.

Finlands dårlige rykte Profiler som Petter Northug, Martin Johnsrud Sundby, Charlotte Kalla og Ole Einar Bjørndalen er blant de mange som tidlig uttrykte seg svært kritiske til de finske maskene.

Det hele har skapt en økende negativitet som ikke er bra for finsk skisport, bare ett år før ski-VM på hjemmebane i Lahti og 15 år etter den finske dopingskandalen i tilsvarende mesterskap på samme sted.

- Det er bra det skapes debatt, men kritikken er ikke bra for finsk langrenn. Men vi forholder oss bare til regelverket og forsøker å bli så gode langrennsløpere som mulig innenfor det gjeldende lovverket, sier Jauhojärvi.

SNAKKER UT: De finske langrennsløperne snakker ut om de omstridte oksygenmaskene. Her representert ved Kerttu Niskanen, Aino-Kaisa Saarinen and Sami Jauhojärvi etter suksessen i Sotsji-OL i 2014. LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto.
SNAKKER UT: De finske langrennsløperne snakker ut om de omstridte oksygenmaskene. Her representert ved Kerttu Niskanen, Aino-Kaisa Saarinen and Sami Jauhojärvi etter suksessen i Sotsji-OL i 2014. LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto. Vis mer

- Finsk langrenn trenger en opptur i Lahti neste år, spesielt etter det som skjedde i 2001. Jeg håper det kan bli fokus på det sportslige fremover.

Bestemmer ikke selv Matti Heikkinen har ikke prøvd maskene, men utelukker ikke at han vil bruke dem i konkurranse om de finske lederne oppfordrer til det.

- Jeg har ikke prøvd oksygenmaskene, så jeg vet ikke hvilken effekt de har, sier Heikkinen til Dagbladet.

- Kan det være aktuelt å prøve masken?

- Hvis reglene tilsier det og sjefene vil at jeg skal bruke maskene for å gå raskest mulig, kan jeg godt gjøre det. Hvorfor ikke? spør han retorisk.

- Denne problematikke er ikke opp til meg. Det er «the big boss» som bestemmer. Hvis de vil at jeg skal bruke oksygenmaskene, gjør jeg det. De tar slike avgjørelser, mens jeg fokuserer på å trene best mulig, sier Heikkinen.

Drømmer om medalje I VM på hjemmebane trenger Finland en sportslig opptur.

- Målet er å ta medalje individuelt og på stafetten. Jeg vet det er mulig. Jeg har klart det før, sier Heikkinen, som ble verdensmester på 15 kilometer klassisk i Holmenkollen i 2011.

Han får støtte fra sin lagkamerat.

- Jeg håper å komme tilbake til det nivået jeg har vært på. Hvis jeg ikke hadde hatt troa på det, hadde jeg gitt opp. De norske er frytelig sterke nå, men vi må ha troa. Målet er å ta medalje i VM på hjemmebane. Spesielt stafetten blir viktig, sier Jahojärvi.

Selv om de finske langrennsherrene er langt unna de norske, kan de trøste seg med at de har hatt en bedre sesong enn de svenske.

- Akkurat nå gjør vi det bedre enn Sverige. Det er i hvert fall positivt. Det er litt rivalisering der, forteller den finske duoen.

De omstridte maskene Oksygenmaskene er altså masker som tilfører utøverne ekstra oksygen gjennom en oksygentank man har på ryggen.

- Akkurat nå er manipulering av atmosfæren tillatt. WADA tenkte nok at dette kun var aktuelt i treningen, ettersom det er ingen regler mot dette i konkurranser. Det ble laget regler mot edelgasser, men oksygen er lov. Det må det bli en slutt på. Det må forbys, sier Hallén.

Samtlige trenings- og idrettseksperter som Dagbladet har vært i kontakt med, har vært tydelige på at oksygenmaskene er prestasjonsfremmede.

- Disse maskene har like stor effekt som bruk av EPO, hvor man øker antall røde blodceller. Spesielt i høyden vil oksygenmaskene ha enorm effekt. Det er hinsides all fornuft at dette er tillatt i konkurranser, sier Hallén.

Da Dagbladet konfronterte FIS med tematikken, var FIS tydelige på at ønsket å forby de finske maskene. Men regelverket stopper FIS fra å gjøre oksygenmaskene ulovlige. Forbundet forholder seg til hva som er på forbudslista til Verdens antidopingbyrå (WADA).

- Dette har ikke støtte i FIS, men det er foreløpig ingen WADA-regler som forbyr det som er oppført i forbudslista over stoffer og metoder, skrev Sarah Fussek, som har ansvaret for antidopingspørsmål i FIS, til Dagbladet i en mail.

LEI: Sami Jauhojärvi er lei av det han synes er en overdimensjonering av de finske oksygenmaskene. Foto:  LEHTIKUVA / Markku Ulander
LEI: Sami Jauhojärvi er lei av det han synes er en overdimensjonering av de finske oksygenmaskene. Foto: LEHTIKUVA / Markku Ulander Vis mer

- FIS arbeider med saken gjennom riktige kanaler i WADA, for å formidle at oksygenmasker ikke bør være lovlig å bruke i konkurranse, fortsatte hun.

Russisk reaksjon I likhet med den norske og svenske leiren, er russerne også svært kritiske til maskene. Den russiske langrennstreneren Yuriy Kaminsky raste mot WADAs avgjørelse forrige uke.

- Jeg forstår det ikke. Det er lov å gå med maske? Det er jo helt sykt. Men det er ikke den første merkelige avgjørelsen fra WADA, sa Kaminsky før helga.

- Masken gir en usportslig fordel og forbedrer prestasjonene. Det gjelder ikke bare i konkurranser, men i trening også. Det gjør at finnene kan trene på høyere hastighet i høyden uten å slite ut kroppen. Det gjør at de kan trene hardere og komme i bedre form, mener russeren.

Forklarer de omstridte reglene Antidoping Norge har fått med seg Dagbladets saker om oksygenmaskene og har lagt ut en informativ oppfølgingsartikkel på sine hjemmesider.

- Hvorfor er ikke oksygentilførsel i og utenfor konkurranse forbudt i antidopingreglementet?

- I henhold til dopinglisten er tilførsel av oksygen tillatt. Kanskje WADA ikke helt tok innover seg mulige fordeler ved oksygentilførsel og bruk av oksygenmaske under konkurranser i høyden. I høyden er som kjent oksygennivået noe lavere enn i lavlandet, svarer sier Antidoping Norges medisinske sjef Per Wiik Johansen.

- En studie har vist at VO2max synker med cirka seks prosent per 1000 meter over havet. I relativt stor høyde vil derfor oksygentilførsel øke transportkapasiteten i blodbanen ved at mer oksygen bindes til blodets hemoglobin. Dette vil gi en økt transportkapasitet i blodet og dermed en økt leveringsevne av oksygen til kroppens vev ved bruk av oksygenmaske i stor høyde. 

Dette vil gi prestasjonsfordel fremfor de som ikke bruker slikt utstyr og vil derfor ikke være i tråd med idrettens grunnprinsipper om konkurranse på like vilkår.

- Er dette en regel det er diskusjon rundt, eller er den kommet for å bli?

- Om det er stor motstand mot bruk av oksygenmasker fra idrettsmiljøet og gode faglige argumenter mot en slik tøyning av regelverket, vil jeg tror at det kan bli en ny debatt om dette ganske snart. Det kan kanskje munne ut i at oksygentilførsel, i alle fall under konkurranser, blir forbudt, sier Johansen.

IKKE HANS VALG: Matti Heikkinen hevder at det ikke er han som bestemmer om han skal bruke oksygenmaskene eller ikke
LEHTIKUVA / Jussi Nukari
IKKE HANS VALG: Matti Heikkinen hevder at det ikke er han som bestemmer om han skal bruke oksygenmaskene eller ikke LEHTIKUVA / Jussi Nukari Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer